Tündérpróbák

A Sötétben Látó Tündér szimbolikus tartalmakkal teli meséje végtelen sok lehetőséget kínál a játékra, beszélgetésre, így magyar órára, napközibe, vagy éppen egy jól kitalált könyvtári foglalkozásra kíválóan alkalmas.

Hevesi Mária a gyöngyösi Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtárostanára igazi tündérpróbákat állított össze.

Blogunkban egy hat részből álló tündérpróbát olvashattok, melyet bátran kiegészíthettek egyéb saját ötlettel is, hiszen ezért van a Színes Kréta!

konyvtar.jpgAz iskolai könyvtár „koraesti”, azaz 16-17 óráig tartó klubfoglalkozásaira 2-4. osztályos gyerekek járnak, így a késői időpontban már kissé fáradtak, nehezebben tudnak koncentrálni, ezért igyekeztem olyan módon megismertetni velük ezt a gyönyörű történetet, hogy könnyen befogadható legyen a számukra. Ezért én olvastam fel kis részletekben a mesét, mindig visszatérve az előző héten olvasott rész tartalmára, és próbáltam könnyed, szórakoztató játékokat kapcsolni hozzá. A gyerekeket hétről-hétre nagyon megfogta a történet, mélyen azonosultak Pirinyó Minyó bánatával, hogy legkisebbként nem tud a legjobb lenni a testvérei között semmiben, amit a tündéreknek tudni kell. Kézenfekvő volt ugyanazt a célt kitűzni az én könyvtárklubos gyerekeim elé is: igyekezzenek tündérnevet szerezni. Pont úgy, mint a mesebeli tündérek, akik valamiben kitűnnek a többiek közül. Olyan tündérpróbákat igyekeztem kitalálni egy-egy meserészlet felolvasása után, amiben a legkisebbeknek, kevésbé ügyeseknek is lehet esélyük a győzelemre.

1. hét - Felolvasás odáig: „Most elmondom, hogyan nyertem el mégis a tündérnevemet, hogyan lett belőlem az, aki ma is vagyok: a Sötétben Látó Tündér”

Emlékeztető kérdések az első részből:

- Hány éves a Sötétben Látó Tündér? (háromezer)

- Hogyan csúfolták a testvérei gyerekkorában? (Pirinyó Minyó)

- Hogyan születnek a tündérek? (Buborékokban potyognak az égből)

- Mi okozta a Bajt? (a tüsszentés)

- Mi mindent kell tudni egy tündérgyereknek? (erdő hangjai, állatai, növényei, figyelni, hallgatni)

Tündérpróba:

1, Ki emlékszik legjobban a felolvasottakra a 6 hét folyamán? Ő lesz az Emlékező Tündér, de ha többen is nagyon tudják a részek tartalmát, lehet majd Figyelő Tündér, Meseértő Tündér, Mesélő Tündér stb. közülük. (Mert az enyéim nagyon tudták a mesét, én is csodálkoztam, mennyire emlékeztek szinte minden apró részletére a következő héten.)
Nemcsak kérdésekkel rögzítettük a hallottakat, hanem a következő héten a felolvasás előtt a teljes mesét mindig újra összefoglaltuk, addig, ahol éppen tartunk benne.

2, Buborékfújás – kinek száll legmesszebbre a buborékja? Ő kapja a Buborékfújó Tündérnevet.

3, Az erdő hangjainak felismerése hangfelvételről (avarzörgés, lombsusogás, ágreccsenés, patakcsobogás, harkály, cinege, feketerigó, kakukk, bagolyhuhogás, szarvasbőgés, bogárzümmögés, békabrekegés). A legügyesebb lett az Erdei Hangok Tündére.

sotetben.jpg
2. hét - Felovasás eddig: „Az első próbát kiálltad – suttogta anyám -, de a mesém csak most kezdődik. Mersz-e jönni velem a sötétbe? Mersz-e járni velem a Tökmag királyfi nyomában?”

Emlékeztető kérdések a 2. részből:

- Hol, miben laknak a tündérek? (tavasszal: illatos turbolya szirmai közt, nyáron: fenyőtobozban, ősszel: vadkörte magházában, télen: tölgyfagubacsban)

- Mit kért Pirinyó a mamájától egyik este? (csak neki mondjon egy mesét)

- Mit kell tudnia Pirinyónak ahhoz, hogy anyukája elmondja neki a tündérnevét? (látni a kimondott szavakat)

- Szerintetek mi kell ahhoz, hogy lássuk a kimondott szavakat? (képzelőerő, fantázia)

- Hogyan tette próbára őt az anyukája? (tízetlépős dombocska)

Tündérpróba:

1, Ki emlékezett a legpontosabban? 2, Mi az a 10 dolog, ami Pirinyó lába elé kerül a tízetlépős dombocskán?

3, Ki kell választani 20 szóból aláhúzással egy előre kinyomtatott kis feladatlapon. A győztes: a Tízetlépős Tündér (itt a 20 szó, dőlt betűvel a helyes megoldások: anyacsavar, cukorpapír, kamillavirág, hóvirág döglött béka, döglött egér, sapka bojtja, kabátgomb, hangyaboly, nyúlkaki, nyalóka szára, öreg róka kihullott foga, szentjánosbogár, katica fűszálon, pávatoll, bagoly tolla, boróka bokra, orgonabokor, fenyőfa tuskó, nyárfa tuskója)

3. hét - Felolvasás eddig: „…a tizenegy fejű sárkány olyan szerelmes abba a világszép tündérkislányba, hogy amíg azt valaki el nem veszi tőle, addig ég az élete gyertyája.”

Emlékeztető kérdések a 3. részből:

- Mit látott meg Pirinyó, amikor felért a tízetlépős dombocska tetejére? (egy várost, palotával)

- Ki annak a mesének a főszereplője, amit a tündérédesanya mesél Pirinyónak? (Tökmag királyfi)

- Hány testvére van Tökmag királyfinak? (11)

- Mit szeretne Tökmag? (megtalálni és feleségül venni a legszebb királykisasszonyt)

- Ki az első segítője? (Vakond bácsi)

- Mit tudunk meg, hol található a világszép királykisasszony? (a Fekete-tenger 77. szigetén egy üveg lekvárban)

- Mi a neve? (Málnácska)

- Ki vigyáz a 3 üveg lekvárra? (a tizenegy fejű sárkány)

Tündérpróba:

1, Ki emlékezett a legpontosabban?

2, Rajzold le, milyennek képzeled Málnácskát a lekvárosüvegben. Mindenki kap egy befőttesüveg formára kivágott papírlapot és belerajzolja Málnácskát. Különösen a kislányok nagyon szeretnek királylányokat rajzolni. Ha a fiúknak nem lenne kedvük hozzá, ők lerajzolhatják Tökmag királyfit a kardjával vagy a 11 fejű sárkányt. Egymás elkészült rajzait közösen véleményezzük, a legszebb rajz készítője lesz a Málnácskát Rajzoló Tündér, Tökmag Királyfit Rajzoló Tündér vagy egyszerűen: a Legszebben Rajzoló Tündér.

4. hét - Felovasás eddig: „Tökmag királyfi megköszönte szépen a zsebkendőt, és folytatták útjukat a sötét erdei éjszakában.”

Kérdések a 4. részből:

- Nemcsak Málnácska, hanem a két szobalánya is 1-1 befőttesüveg lakója. (Szerintetek őket hogy hívhatják? (Csak a későbbiekben tudjuk meg, jól gondoltátok-e.)

- Ki a legjobb barátja Tökmag királyfinak? (egy beteg kiscsikó)

- Mit kap Vakond bácsitól Tökmag királyfi? (egy kockacukrot és egy málnalevelet)

- Merre indultak a táltossá változott csikóval? (a vakondlukba ereszkedve a Földgolyó másik oldalára, a Fekete-tenger 77. szigetének megkeresésére)

- Útközben honnan tudhatta Tökmag királyfi, hogy még nem a Fekete-tengernél jár? (a kardját még nem tudta felakasztani a sötétségre)

- Kivel találkozott, aki segíti a továbbjutásban? (egy szomorú öregemberrel)

- Merre küldi az öregember, merre kell továbbmennie? (egy barlangon át)

- Ki vigyáz a barlangra? (egy haragos törpe, aki az öregember fia)

- Mit kap az öregembertől Tökmag királyfi? (egy zsebkendőt, amelyre a világ összes találós kérdésére adható válasz bele van hímezve)

Tündérpróba:

1. Ki emlékezett a legpontosabban?

2. Találós kérdések valamelyik találós kérdés gyűjteményből. A győztes:Találós Kérdések Tündére

5. hét - Kihagyva a Nap udvarát, ahová a napsugár megszerzéséért indultak, onnan: „Akkor meg leestek egy olyan sötét lyukba, hogy sem eget, sem földet nem láttak.”(Találkoznak a törpével) Odáig: „Szeretsz valakit?... Félsz a sötétben? Akkor megvan neked az a három…”

Kérdések az 5. részből

- Mi volt a törpe találós kérdése? (Hús eszik, húsból, húsdombon.)

- Mi a megfejtés? (A gyermekét szoptató édesanya.)

- Mit tett a törpe, amikor meghallotta a megfejtést? (Csodálkozott, aztán sírva hazaszaladt az apjához, hogy kibéküljön vele.)

- Miután átjutnak a barlangon, kivel találkoznak, ki segít nekik? (A Hajnal, aki segít nekik eljutni a Napnak udvarába)

- Miért mennek a Napnak udvarába? (Hogy elhozzanak egy napsugarat, amivel világíthatnak a sötétségben)

- Hogyan kapta meg a Hajnaltól a napsugarat Tökmag királyfi? (Belefonta a hajába.)

- Milyen emberi tulajdonságokkal kell rendelkeznie a Sötétben Látó Tündérnek? (képzelet, szeretet, bátorság)

- Mindenki eldöntheti magában, megvan-e neki ez a három, ha gondolatban válaszol a tündéranya kérdéseire, amit Pirinyónak feltesz: - Látod a mesémet? – Szeretsz valakit? – Félsz a sötétben? (Nem kell hangosan kimondani a választ, elég, ha Te magadban őszintén megválaszolod, és megtudhatod, miben kell még fejlődnöd. Ha valaki mégis szeretné elmondani, ő lesz az Őszinteség Tündére.)

Tündérpróba:

1. Ki emlékezett a legpontosabban?

2. Végig kell menni a sötét, zegzugos barlangon. Előzőleg szigetelő szalaggal kijelöltem az útvonalat, illetve a jobb- és baloldali szegélyeit, amelyekre nem volt szabad rálépni. Bekötött szemmel, csak a segítő szóbeli utasításaira, tanácsaira hagyatkozva kellett eljutni a célba. A legügyesebb, leggyorsabb páros lesz a Sötétben Járó Tündér és a Segítő Tündér. (Ez a próba a fiúknak nagyon tetszett, és jobban is ment, mint a lányoknak.)

6.hét - Felolvasás a könyv végéig. (Megérkeznek a 77. szigetre. Megtudjuk, Tökmag hogyan harcol a királylányért és hogyan győzi le a sárkányt.)

Kérdések:

- Mekkora volt a sötétség a 77. szigeten? (A kardját fel tudta akasztani rá)

- Mitől oszlott el a sötétség? (Tökmag levette a sapkáját, a hajába font napsugár világított.)

- Mi történt, amikor megtalálta az éléskamrát? (A sárkány nem volt otthon, Tökmag lepiszkálta a kardjával a polcról a lekváros üvegeket. Kettő eltört, meghalt a két szobalány, Szilvácska és Almácska. A harmadik üveget elkapta, és megette a málnalekvárt.)

- Mit éreztek, amikor meglátták egymást Málnácska és Tökmag? (Szerelem első látásra.)

- Miért emlegetik az „ásó, kapa, nagyharang”-ot ilyenkor. Mit jelent ez a szólás?

- Amikor elindultak hazafelé, mi válaszolt Málnácska helyett a sárkánynak? (A nyál, amit Pirinyó Tökmag helyett a padlóra köpött.)

- Mi volt az a rossz válasz, ami miatt a sárkány rájött, hogy Málnácska már nincs a kamrában? („Szeretlek, Világszép Sárkányka!” – mert ilyen szépet még soha nem mondott neki Málnácska.)

-Mitől halt meg a sárkány? (A levéltől, amire megírta Málnácska, hogy örökre mást szeret.)

-Mit kíván nekünk a mese végén a Sötétben Látó Tündér? (Legyünk boldogok, amíg meg nem halunk.)

Tündérpróba:

tunderpr.jpg1, Az éléskamrában nemcsak lekvárok vannak, hanem sokféle más élelmiszer. Először a szagukról kell megállapítani, hogy mik ezek? (Hoztam otthonról a mesében szereplő 3 féle lekvárt, és illatos élelmiszereket: hagymát, fokhagymát, fahéjat, citromot, narancsot, vaníliacukrot, kaprot, olajoshalat, stb. – ami éppen volt otthon.) Becsukott szemmel megszagolgattuk. Aki a legtöbbet eltalálta, az lett a Szimat Tündér.

2, A háromféle lekvárt mindenki meg is kóstolta. Mivel az illatukból csak azt tudták megmondani, hogy lekvárt szagolnak, most az ízükből, színükből is kitalálhatták, hogy melyik a szilva, alma, málnalekvár. A győztes lesz a Lekvárismerő Tündér.

Bizonyára mindenki mást fog kiemelni, hangsúlyozni a könyvből. Sőt, valószínű, hogy én is ahányszor előveszem majd, mindig módosítom a kérdéseket, a tündérpróbákat a gyerekközösséghez és az éppen akkor és ott aktuális helyzethez igazítva.

A Nap udvarában játszódó nagyon izgalmas, a veszélyt, és a csillogást erős képekben ábrázoló részletet kihagytam, mert a cselekmény fordulatait így is elegendőnek találtam, és 5-6 óránál több időt nem tudtam a mesére fordítani. De ha sok kalandvágyó fiú van a csoportban, lehet, hogy éppen ez a rész tetszene nekik a legjobban. Majd legközelebb kipróbálom.

Kapcsolódó termékek