Unatkozik? Vegyen mosómedvét!

Állati kalandok a Manó Könyvektől

A Manó kiadó új, kezdő olvasós sorozata, az "Állati kalandok" könnyed, szórakoztató, de nem bugyuta olvasnivalókat takar, melyek fiúknak és lányoknak is garantált szórakozást kínálnak.

A sorozat első két kötetét a téma, a humor, és az illusztrációk kötik össze: vicces, bohókás állatok közel "hiteles" történetei imádni való rajzokkal!

Mi is már nagyon várjuk a további részeket!

21467.jpgMosómedvék akcióban - Ahogyan Bohumil Hrabal több regényéből is tudjuk, mosómedve mellett nem lehet unatkozni! Mindent szétszednek, szétpakolnak, ellopnak, és mindezt látszólag semmi ok nélkül, csak hogy bosszanthassák az embereket.

Ruháskötelek tűnnek el ruhástul, újságos pultok és halas szállítmányok fogyatkoznak meg, és úgy általában mindent elvisznek, ami tetszik nekik, nem is beszélve az általános rendetlenségről, amit maguk mögött hagynak.

mosomedvek.jpgEbben a könyvben négy kedves mosómedvét ismerhetünk meg, a Bélelt Bunda Banda tagjait: Sebesmancs, Lufi, Döme és Pepito más-más karakterek, de mindegyikük szeret enni, és ezért bármilyen eszközzel képesek harcolni, még az erdei turistákat sem kímélik egy finom falat hal reményében...

A mosómedvék már a legkülönbözőbb tárgyakat, és mindenféle élelmet összegyűjtöttek odújukban, de még mindig félnek a közelgő téltől, és egy végső akcióra készülnek. A mosómacik ezt teljesen jogosnak gondolják, hiszen az emberek sem kérnek engedélyt, hogy halásszanak tavaikban, ráadásul kivágták azt a fát is, melyben korábban laktak.

A nagy hallopó akció után azonban menekülni kényszerülnek a falu melletti erdőből, mert a falu lakóinál betelt a pohár a sok rendbontástól!

Lufinak régi álma, hogy a városban lakjon, ezért jobb híján arra veszik az irányt a kis macik is.

Az izgalmasnak és ígéretesnek tűnő ötlet azonban nem jól sül el, hiszen kiderül, hogy a városi élet nem nekik való, és visszavágynak az erdőbe. Rájönnek, hogy korábban mennyire telhetetlenek voltak, pedig mindenük megvolt amire vágytak, és ők mégis mindig többet és többet akartak. Ezek után igyekeznek jóvátenni csínytevéseiket, és békében élni a falu lakóival.

A rövid regény tanulságos is, izgalmas, vicces, aranyos, és megismerjük, hogy milyen gyorsak, milyen nagyok is valójában a mosómedvék (egy férfi alsógatya jó rájuk!), mit szeretnek enni, hogyan bírják a vizet, és mennyire tudnak bandában élni. :)

21468.jpg
Szeleburdi szurikáták - A szurikáták a legparázósabb állatok a földön. Egyfolytában reszketnek, figyelnek, és csoportosan csinálnak mindent: keresnek élelmet, napoznak, őrködnek, alszanak. Egymás hegyén-hátán tobzódnak, és nagyon viccesen mutatnak, ahogyan – nincs más szó erre – szüntelenül paráznak.

A könyv hasonló a mosómedvék történetéhez: a cukiság mellett megismerhetjük, hogy miért viselkednek úgy, ahogy: nekik mindenki ellenség, kis termetük miatt könnyen prédává válhatnak.

A sztori főhősei Mimi, Ficúr és Ábrándka, akikre az exkirály, Bátor bácsi vigyáz és neveli őket.

Megtanítja őket, hogyan kell melegedni a napon (felborulás nélkül), hogyan kell élelmet keresni a homokban, és ami a legfontosabb: hogyan kell őrködni! “Éber legyen, ki élni akar, és mindig maradj a csapattal.”

Bátor bácsi nagyon szeret régi kalandjairól mesélni, hogy merre járt, amikor még király volt, de vakmerősége vitte a bajba is: egy ragadozó madárral való kalandja után elvesztette egyik szemét, és királyságát is. A szurikáták pedig érzelmi kérdésekben nem szívbajosak, simán leváltották, és feleségét is elvesztette – de ezt nem illik náluk zokon venni.

Kalandjai során megismerte a Blablákat, akik nem mások mint az emberek! Több fajtájuk is van: odasüssök, holvóták, kattkattok. A Blablák nagyon furcsán viselkednek, és sok olyan dolguk van ami a szurikáták szemszögéből nagyon vicces: “...sok szempontból hasonlítanak ránk, csak sokkal viccesebbek és hóbortosabbak”.

Mi ugyebár pont ezt gondoljuk róluk, ez a könyv jó arra, hogy gyerekek kívülről lássák saját szokásaikat, és rácsodálkozzanak, hogy a napszemüveg, fényképezőgép vagy csipogó játékkrokodil milyen reakciókat válthat ki azokból, akik ezeket nem ismerik.

A kis szurikátáknak bőven kijut ezekből a tapasztalatokból, mivel az emberek után erednek, hogy visszajuttassanak nekik valami ismét csak furcsa tárgyat. De egyre bátrabbak lesznek, és kalandokban itt sincs hiány!