Utazz az időben!

Az Idődetektívek sorozat újabb kötetei

Gyerekkoromban nagyon szerettem a történelmi ismeretterjesztőket. Mivel sajnos a törióra nekem a legrémesebb háborúk és évszámok bemagolását jelentette, ezért igazi felüdülés volt Gárdonyit vagy Hegedűs Gézát olvasni, ahol a történelmi személyek nagyjából hús-vér emberek voltak, döntésekkel és érzelmekkel. Volt házuk és ruházatuk, családuk és munkájuk. Az Idődetektívek ennek a fajta élményszerű történelmi ismeretterjesztőnek a mai változata. Izgalmas, átélhető, és rengeteg minden kiderül belőle az adott korról - nem csoda, hogy a Pagonyban nagyon szeretik a 3-4-5-es gyerekek és szüleik.

Hannibál, az elefántok ura - a 3 idődetektív és varázslatos képességekkel rendelkező macskájuk a II. pun háború idejébe repül vissza Tempusszal - tulajdonképpen az afrikai elefántok érdeklik őket, és így keverednek az Alpok hófútta bércei közé. A regény jól érzékelteti az egész hadjárat grandiózus és esztelen voltát, ugyanakkor az emberi kapcsolatokon keresztül belelátunk a hadvezér gondolkodásába. A hadjáratot árulások és cselvetések övezik, amit persze Leon, Kim és Julian tud felfedni, akik azért félig kívülállók. Megtudunk egy csomót a kor ivási-étkezési szokásairól, a tábor felépítéséről, a technikai vívmányokról, a társadalmi hierarchiáról az események során - aki ezt elolvassa, valószínűleg tovább fog kutakodni a témában, annyi érdekfeszítő információt dob be a könyv.

21268.jpg
A berni csoda - a berni csoda, szemben a többi Idődetektív könyvvel, nem egy egzotikus régi korba visz el, hanem csak 1954-be, a berni focivilágbajnokságra. Idén megsokasodtak a focis könyvek az aktuális vb miatt - ám ez a könyv más miatt érdekes élmény: mintha a török-magyar háborút olvasnánk török szemszögből - márpedig ha valami nagyon hiányzik nálunk az (történelem)oktatásból, az a különböző perspektívák ismertetése. Kis kitérőt megérdemel ez a valóban történelmi esemény: a magyaroknak, mint azt mind tudjuk, az 1954-es vb vereség egy kis Trianon volt, amit több napos zavargások követtek itthon, és ahol persze ellopták tőlünk a győzelmet. No, viszont a németeknek ez volt A Győzelem. Kilenc évvel a második világháború után, amikor német zászlót lengetni, egyáltalán, nemzeti érzelmet kimutatni totálisan lehetetlen volt, akkor jött egy alkalom, ahol büszkék lehettek magukra, a nemzeti válogatottukra, akik a lehetetlenből fordítottak. A foci azóta is a német identitás kimutatásának legevidensebb terepe, és ők ráadásul jól is játsszanak. 1954-ben persze legyőzte a nyugati kapitalizmus a kommunizmust is a kellemes hidegháborús klímában. Az új NSZK az összefogás, a technikai fejlettség és munkafegyelem (ó, német/lutheránus értékek!) erejével a hátrafelé nyilazó nyereg alatt húst puhítókat.

Nos, szóval röviden kb. erről szólt ez a dolog ott Bernben. A könyvben ennek megfelelően van magyar ipari kém, vannak raplizó magyar hivatalnokok, és van megkérdőjelezhetetlen les Puskás részéről, valamint a német orvos csoda-vitaminkoktélja, ami nem dopping (értsd: a háborúban is nagyon hasznos metamfetamin, akkor még tényleg nem számított annak). A krimi azonban csak a könyv közepéig forog a magyarok körül, utána az országos ünnepléssel járó hazautat követjük, aminek során rejtélyes idegenek (németek) próbálják ellopni az érmeket és a kupát. Szóval több szálon fut a nyomozás, és megismerjük, sőt átélhetjük a meccs pontos történetét  - a németek szemszögéből.

Kapcsolódó termékek