Utazz az időben!

Középiskolások a kötelezőkről 5. - A rettentő görög vitéz

A görög mondák és drámák szerves részét alkotják az irodalmi műveltségünknek. Nélkülük már elképzelhetetlen lenne mai európai kultúránk és értékeink, melynek megalapozója ezen nép művészete. – Olvassátok el Keszthelyi Emma rövid ajánlóját Zalán Tibor A rettentő görög vitézéről, amelyet Baranyai (b) András illusztrált, és ami a Thézeuszhoz kapcsolódó mondakört dolgozza fel modern formában.

A görög mondák és drámák szerves részét alkotják az irodalmi műveltségünknek. Nélkülük már elképzelhetetlen lenne mai európai kultúránk és értékeink, melynek megalapozója ezen nép művészete. A görögök történeteikkel és a bennük lévő istenekkel együtt egy olyan csodálatos, színes kavalkádot hoztak létre, melynek megismerése ma is rengeteg időt ölel fel. Általuk közelebb kerülhetünk az akkori ember meglepően sokrétű gondolkodásához, erkölcséhez, hétköznapi világuk, életszemléletükhöz. Nagyon összetett, de mégis összefüggő: ezt találom jellemzőnek a görög istenekről, félistenekről, mindennapi emberekről szóló történetekben, mondákban.

Ehhez kapcsolódóan volt szerencsém elolvasni Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című drámáját. Thészeusz kalandjait, a hozzá kapcsolódó történéseket az író teljesen újszerű, vicces stílusában, modern köntösbe csomagolva olvashatjuk. A forma letisztult, könnyen érthető és mindenki számára egy kellemes olvasmány. A kalandok egységekre bontva, mondhatni egy-egy fejezetet alkotva szerepelnek a könyvben. Az illusztrációk színesek és felidézik a régi görög amforák jellegzetes mintáit, képeit, de egyszerre állnak közel a mai ábrázolásokhoz is.
Összességében a könyv egy jó kiindulópontja lehet bárkinek, aki szeretne egy kicsit utazni az időben, vagy szeretne megismerkedni a Thézeuszhoz kapcsolódó mondakörrel.