Vajon tényleg tudnunk kell, miért élünk?

Kérdések és válaszok - kicsiknek és nagyoknak

Még nekünk felnőtteknek is nagyon nehéz megérteni, feldolgozni az Élet Nagy Kérdéseit... Keressük a válaszainkat és nap mint nap gyerekeink kíváncsi kérdéseivel is szembesülünk, és rájövünk, hogy nekik még izgalmasabb elmagyarázni, azt, hogy miért vagyunk itt a világon, miért élünk, kik is vagyunk. A következő szemlében bemutatunk néhány olyan könyvet és sorozatot, melyet bátran adhatsz a kezébe. Filózásra fel!

Van egy mondás, hogy minden gyerek filozófus, és ez sokszor jut eszembe.

A munkámból kifolyólag rengeteg gyerekkel találkozom nap mint nap, és nagyon sok gondolatébresztő megjegyzést hallok tőlük.

Amikor a gyerekek ismerkednek a világgal, az első felfedezéseket életük első néhány évében zavartalanul, védett családi-baráti környezetben tehetik meg, majd fokozatosan egyre többféle hatás éri őket. Miközben próbálják megérteni a körülöttük zajló folyamatokat,

a sok izgalmas újdonság mellett betolakodhatnak az életükbe olyan nyugtalanító fogalmak is, mint például a rasszizmus, az éhezés és a kulturális különbségekből adódó konfliktusok, valamint igény formálódik bennük arra, hogy megtudják, hogyan keletkezett a világ, amiben élünk.

Ezt a rengeteg új hatást segítenek befogadni és értelmezni az alábbi könyvek, amik kifejezetten azért íródtak, hogy lehetőséget teremtsenek a kommunikációra és a körülöttünk zajló folyamatok megértésére.

A Filóka-sorozat
imagehandler_43.jpeg

A Filóka-sorozat kötetei az élettel és önmagunkkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak -- anélkül, hogy zavaróan didaktikus válaszokat adnának rájuk. Most Az élet, az vajon mi? című kötetet emelném ki közülük.

Ez a könyv 7 éven felüli gyerekeknek vet fel olyan fontos, de nehezen megválaszolható kérdéseket, mint például hogy mi a boldogság, miért fontos a győzelem, mi az életünk értelme, valamint hogy hogyan jött létre az élet a Földön.

Ezek valóban olyan témák, amiken egész életünkben töprengünk, és talán nem is találunk rájuk megkérdőjelezhetetlen választ.

Ennek megfelelően a könyv sem kínál biztos és kényelmes válaszokat számunkra, inkább további kérdéseket tesz fel, ezáltal vezetve a gondolatmenetet és nyitva meg egészen új nézőpontokat is.

Ez a kis kötet különösen alkalmas együtt olvasásra, beszélgetések kialakítására, a világról alkotott kép formálására.

Volt-e nulladik pillanat?
imagehandler_40.jpeg

Feltette már neked a gyereked a kérdést, hogy hogyan keletkezett a ma ismert világ? Lehet, hogy mást hallott a szomszéd kislánytól, mint az iskolában, és most teljesen össze van zavarodva. Vagy egyszerűen megfogalmazódott benne az igény, hogy megértse a szinte megérthetetlent, és kicsit elmélyüljön a különböző teóriák és kutatások között.

Ez a kis könyv átfogó alaptudást ad a témában. Az érdeklődő gyerekek megismerkedhetnek híres gondolkodók neveivel és legfontosabb téziseikkel, miközben a kötet nem zárkózik el a vallásos eredettörténetek ismertetése elől sem. A tudomány és a vallás összekapcsolódása lehetőséget teremt a sokszínű látásmód kialakítására, valamint egymás nézőpontjainak megértésére és elfogadására is.

Ezt a könyvet tíz éven felülieknek ajánlom.

A filozófia nagykönyve

 imagehandler_41.jpeg

Ez a kiadvány amellett, hogy rengeteg izgalmas információt tartogat a filozófia iránt érdeklődő tinédzsereknek, igazán szép és ízléses is.  

A kötet az egyes korok ismert filozófusainak téziseit gyűjti csokorba. Hihetetlenül jó alapot adhat, ha valaki csak ismerkedik a tudományággal, de akár egy érettségire készülő diáknak is hasznos segítséget nyújthat. Nyelvezete egy gimnazista számára teljesen érthető, és átfogó tudásanyagot tartalmaz.

Ha valaha féltél belemerülni nagy filozófusok gondolataiba, vagy a filozófiát túlságosan elvont tudománynak tekintetted, ez a könyv nagy sikerélmény lesz.

Beszélgessünk róla! - sorozat
imagehandler_42.jpeg

Ez a sorozat a 6-10 éves korosztály számára nyújt segítséget napjaink égető és aktuális problémáinak megértésében és feldolgozásában. Négy kötete jelent meg, amelyek tematikusan foglalkoznak a szegénység, a rasszizmus, a globális konfliktusok, valamint a menekültek és migránsok helyzetével. Ami különösen szimpatikussá teszi ezeket a könyveket, az az, hogy a sokszínűségnek és egymás elfogadásának fontosságát hangsúlyozzák. A kötetek végén pedig az adott témával kapcsolatos, könnyen megvalósítható lehetőségeket kínálnak a gyerekeknek, hogy segíthessék rászoruló embertársaikat.

Rendkívül lényeges továbbá, hogy bár ezek alapvetően felkavaró témák, a könyvek hangneme higgadt és megnyugtató. Az írók törekedtek arra, hogy ne ijesszék meg és ne szomorítsák el a gyerekeket, hanem cselekvésre és gondolkodásra késztessék őket. Az egyes kötetek utolsó oldalain kérdéseket találtok, amikkel könnyen elindítható a párbeszéd és a frissen megszerzett információk feldolgozásának folyamata.

Ez a könyv egy iskolai órán is remekül megállja a helyét, akár pedagógusoknak is nagy segítség lehet. (Bertók Eszter írása)

Kapcsolódó termékek