Van még kérdés?

Segítő könyvek

cimkék: #szülőknek #pszichológia

Következő szemlékben olyan könyveket mutatunk be, melyek mindegyike egy-egy problémára fókuszál. Legyen az a bilizés, vagy a düh, magány, gyász, elalvási gondok, biztos vagyok benne, hogy nálatok is időről időre felmerülnek ezek a kényes témák. A köteteket olvasva egyrészt megnyugodhastz, hogy nem vagy egyedül, másrészt humoros, laza és természetesen nagyon képes formában megoldási javaslatokat is találsz rájuk.

Mi az a kaki?  - Meglepően sok könyv született az elmúlt években azért, hogy az egészen kicsi és nagyobb gyerekek is mindent megtudhassanak arról, mi is az a kaki. Elsőre furcsának és viccesnek tűnhetnek ezek a kiadványok, hiszen kellemetlen és tabu témát boncolgatnak, azonban a legkisebbek életében kiemelten fontos és izgalmas mindennapi eseményről szólnak. A gyerekek szembesülnek valamivel, amin anyu és apu fintorog, amitől igyekszünk minél előbb megszabadulni, ami különös, kellemetlen szagú, és az ő testüket hagyja el. Ezért fontos, hogy megbeszéljük velük, mi is az a kaki. Ebből a kiskönyvből kiderül, hogy mindenki kakil, a legapróbb élőlényektől kezdve a királylányokig, ezért senkinek sincs oka szégyenkezni miatta. Végigkövethetik, hogy hová kerül a wc csészéből, de megnézhetik, hogy milyen sokféle állagú, formájú lehet, és milyen funkciókat képes betölteni az állatvilágban. Bájos illusztrációkkal, és kihajtható fülekkel segít, hogy minden információt megtudhassanak a kakiról.

3 éves kortól ajánljuk.A Kakigyár Vidámpark egy rendkívül szórakoztató, mégis információgazdag könyv, böngésző formában. Részletesen mutatja be a táplálék útját, az első falattól a kakiig, mesébe szőve, színes, összetett illusztrációkkal. Problémaközpontú kérdésekkel, tanácsokkal segít gyakori nehézségeken, amik sokszor előfordulnak az emésztéssel kapcsolatban a gyerekek életében, pl.: hasfájás, bekakilás, székrekedés, mi könnyíthet a kakiláson, a mozgás, vagy a kézmosás fontossága. A könyv legnagyobb pozitívuma, hogy könnyedén, humorral, interaktív oldalakkal oldja fel a kakilás körüli tabukat és a gyerekek szorongásait.

4-6 éves gyerekeknek ajánljuk.Szívhez szóló történetek - Gyógyító mesék - Ez a kötet telis tele van olyan történetekkel, melyek egy-egy fontos és gyakori problémát helyeznek középpontba, segítséget és választ igyekeznek adni érzelmi krízisekre, viselkedési nehézségekre. A szerzője Mariana Konkoly, pszichológia szakot végzett óvónő, akit a gyerekekkel való mindennapi munka inspirált a könyv megírására. A rövid, két-három oldalas mesékben olyan porblémák tematizálódnak, mint önbizalom növelése, gyász, a harag negatív hatásai, elfogadás, új környezet, lefekvés körüli gondok, hibáink elismerése. A gyerekek nyelvén, mesékkel szövi át a valóságos problémákat és élethelyzeteket, összeköti a felnőttek és a gyerekek világát, a problémák tematizálása után inspirál és lehetőséget kínál annak megoldására.

3-tól 6 éves koring ajánljuk.Jóga a boldog gyerekkorért - 108 gyakorlat az érzelmek útján - A modern eszközök széleskörű terjedése óriási hatást gyakorol nem csak a felnőttek, de a gyerekek életére is. Naphosszat ülünk az irodában a gépek előtt, a gyerekek pedig az iskolapadban, majd hazaérve szintén a laptopjaink, okostelefonjaink mögé bújunk. Hogyan tudjuk segíteni gyermekünk iskolai életét, és kiegyensúlyozottabbá tenni a sajátunkat? A könyv alapkoncepciója az érzelmek és a mozgás kapcsolatára épül. Ha a gyerekek mozgásigénye kielégül, kiegyensúlyozotabbak lesznek, könnyebben figyelnek, így a felnőttekkel is harmónikusabb lesz a kapcsolatuk. A könyvben 108 gyakorlatot találtok, melyek különböző problémákra kínálnak megoldást, és a mozgást örömtelivé és játékossá teszik a gyerekek számára.

Szülőknek és pedagógusoknak egyaránt ajánlott.


Űruborkák - A mentőexpedíció - Egy kedves történet Teóról, az űruborkáról, és legénységéről, akikkel egy szomorú napon elindul a Föld felé. Hogy miért utazik ennyit a távoli Rozi bolygóról? Egy napon Teó belepillant óriási távcsövébe, és a Föld felé fordítja. Bánatára úgy látja, hogy az emberek szomorúak, magányosak és gyakran bántják egymást. Elhatározza hát, hogy megmenti az embereket, és apró szeretetbuborékokat hoz a Földre, amik teli vannak jókívánságokkal, vidámsággal és szeretettel. A buborékokat Magdinak, és Nándikának adják át, akik a mesekönyvön keresztül terjeszteni tudják az űrubik filozófiáját. Ha rossz napokon előveszitek ezt a mesekönyvet, biztosan jobb kedve derültök tőle. Hegyi Magdolna, a nagysikerű Gyerekdalok és Mondókák rendezőjének könyve teli szeretettel és jósággal.

3-6 éves gyerekeknek.

Nagymamák és nagypapák világa - Gyönyörűen illusztrált, művészi mesekönyv, ami tele van nagymamákról és nagypapákról szóló csodás történetekkel, akik nagyon különböző hóbortoknak hódolnak, de egyvalamiben mindannyian egyetértenek: számukra az unokáik a legfontosabbak ezen a világon. Ez a könyv egy nagymama és nagypapa kézikönyv. Különleges, mégis mindennapi nagyszülők mesés, humoros, bájos leírását találjuk benne, akik mind olyan különlegesek, mint a saját nagyszüleink. Ebben a világban a nagyszülőség fontosabb feladat, mint egy ország irányítása. Ebben a világban olyan kedves nagypapákkal ismerkedhettek meg, mint Szóőrző nagypapa, aki minden szónak tartogat egy sort, védve őket az elmúlástól, vagy Nyelvtörő nagymama, aki csütörtökön ütött sütőtököt sütött, ötöt, vagy Költő nagypapa, akiről nehéz bármit is mondani, így beszéljenek az ő sorai:

“A csillag és az öreg bolygó,
A gyermekkor tovatűnő ragyogása,
Az öregkor fájdalmas mélysége.
Egy éjszaka és egy nappal...
A bor, a hang, a játék és a csók után
A száj ízetlensége és a visszhang hiánya,
A képernyő és a zselatin között között megsárguló kezek
A semmit siettetik.”

6 éves kortól ajánljuk.


Vannak titkaid? Elvesztem, Anya is dolgozik, Elváltak a szüleim - Jennifer Moore-Mallinos könyvei hiánypótlóak. Fontos és nehéz problémák feldolgozásához írt kötekeket, melyek megkönnyíthetik a gyerekek számára, hogy megértsék a problémás helyzeteket, könnyebben tudják kezelni a nehézségeket. Miért nincs otthon anya, hogy csak velem foglalkozzon? Mit tegyek, ha elvesztem, és nem találom a szüleimet? Mik azok a titkok, amiket megtarthatok magamnak, és mik azok, amiket el kell mondanom egy felnőttnek? Miért váltak el a szüleim? Ahhoz, hogy a gyerekek megfelelően tudják kezelni az eféle stresszhelyzeteket, meg kell adnunk a megfelelő információkat, le kell ülnünk velük, és beszélnünk kell a problémákról. Ehhez, az első lépéshez ad segítséget a szerző. Minden kötet végén találtok egy szülőknek szóló részt, amiben a könyv tematikájával kapcsolatban és az olvasás módjairól olvashattok tanácsokat.

3 éves kortól.


Frindt Julcsi írása

Kapcsolódó cikkek