Ilyen a tested!

Van megoldás: pisilés, kakilás, felvilágosítás, testiség

Egy gyerek gyakran gondokkal jár. De ahelyett, hogy pánikba esnél, hogy teljesen kimerítenéd magad, próbáld meg egy jó kis történettel átsegíteni a családot a bajokon! 

Cikksorozatunkban különböző problémákra fókuszálunk. Az első témánk: IGEN, VAN TESTÜNK. Minden gyereket érint, és, ahogy tapasztalom a szeptember, és az óvoda közeledtével egyre több szülőt aggaszt, a szobatisztaság, a nagyobbak esetében a testiség kezelése. 

Ha a gyereked betöltötte a kettőt, itt a helyed, hogy mesével segíts!

Jó olvasást, és sok mesélést és még több türelmet!

Ha pelus nélkül oviba kell menni, ha egy kicsit beteg lesz, ha kiesik a foga, ha előfordul, hogy durva, fél, elveszít valakit, ha költözni kell, kistesó jön, vagy válnak a szülők, ha nem akar lefeküdni, vagy, ha nem hajlandó enni megesik, hogy a legtürelmesebb szülők is kijönnek néha a sodrukból. Most összeszedtem a legalapvetőbb helyzeteket, amik közöl legalább minden gyerekes családot érinteni szokott.

Cikkünk a különböző "problémákat", élethelyzeteket veszi sorba. Mindjárt az elején egy tartalomjegyzék segít eligazodni, hogy, ha valami aktuálissá válik, rögtön lásd, hol kell keresned a lehetséges megoldásokat. 

Most a pelus a felvilágosításig érintjük a témákat. Azt veszem észre, hogy, hogy sokszor az a gond, hogy, ha nyílt is szeretne lenni a szülő, nem tudja a kényes témákat spontán és jól, kornak megfelelően tisztán és őszintén kibeszéli. Ebben segít most ez a cikk. 

1. IGEN, VAN TESTÜNK.
1.1. A PISI-KAKI GONDOK
1.2. TESTÜNK ÉS A NORMÁK
1.3. HONNAN JÖN A BABA?

                                                                1. IGEN, VAN TESTÜNK

1.1. A PISI-KAKI GONDOK

11280.jpgA pelus téma elég összetett. Soha nem szabad sürgetni a gyereket, de mindig fel kell kínálni a lehetőséget. A bilit érdemes "csak úgy" odaadni neki, hogy játsszon vele, sőt, mi is rácsücsülhetünk, hogy érezze, ez nem egy erőltetett, kellemetlen dolog. Minél spontánabb és kötetlenebb a dolog, annál jobb. Egyszer rá fog ülni. Aztán egyszer összejön a dolog, és egész véletlenül bele is kerül majd valami. Ilyen kor kell nagyon-nagyon örülni! Erre a bevezetésre tökéletes segítő ajándék a Bilikönyv. Minden gond nélkül bemutatja a gyerekeknek a testüket, és minden feszültség nélkül elvezet a bili használatáig. Vicces, aranyos képekkel. 2 éves kortól minden gyerek szobájában ott a helye!

Szívesen megnéznéd belülről? Akkor tedd meg!

Ha már odaadtad a bilit, de nem akar összejönni a dolog, akkor sem kell megijedni! A szobatisztaságot nem lehet erőltetni. Az idegrendszer érettségétől függ, hogy egy gyerek vissza tudja-e tartani. Nem kell mást tenned, mint türelemmel várnod, maximum annyit tehetsz, hogy többet hintáztok a játszótéren. Minél kevésbé hívod fel a figyelmét dologra, annál gyorsabban megjön majd a kedve a bilizéshez.

20432.jpgHa úgy érzed, nem ez a gond. Vissza tudja ő tartani, csak éppen pont a bilibe nem akar belepisilni, vagy pont, hogy egyáltalán nem akar kakilni, akkor kötelező a segítség! Sok gyereknek gondja van a kaki elfogadásával. Egy részük fizikailag elkülönül a testüktől, a felnőttek gyakran viszolyognak tőle, sőt, minél gyorsabban le kell húzni a wc-n és alaposan kitakarítani utána. Ezt gyerekként nagyon nehéz hova tenni. Majdhogynem lehetetlen. A legfontosabb ilyenkor rávilágítani arra, hogy mindnyájan kakilunk és pisilünk. Ez teljesen természetes, semmi rendkívüli, különös dolog nem történik. Erre a legjobb könyv a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére! Ebben a zsémbes kis vakond pont annyira viszolyog a kakitól, mint sok gyerek és felnőtt. Mégis úgy alakul, hogy ki kell nyomoznia egy bizonyos kaki forrását. Ehhez pedig végig kell járnia az állatokat sorban, és megnézni, ki, hogy, milyet kakil. A történet végére pedig a kakilás nem más, mint egy jó kis hecc. A legnagyobb ajándék, amit tehetsz, hogy azt képviseled a gyereked számára, hogy a testeddel, testével kapcsolatos dolgok tejesen normálisak. Ha pedig lehetőség van viccelődi és játszani, azt sugallod, ezen tényleg semmi szégyellni való nincs! A legfontosabb a te könnyed, egészséges hozzáállásod!

Rendeld meg, kattints ide!

21273.jpgSzobatiszta. Gratulálok! Ez óriási dolog! De mi van, ha mégis becsurog egy picit? Ha hiába rohantok a mosdóba, álltok meg a kocsival a legelső helyen, szaladtok be a legközelebbi kávézóba, sőt, mi van, ha csak, úgy, mondjuk a játék hevében megfeledkezik a testéről, és tényleg bepisil. Hát semmi. Ez pont az a dolog, amiből nem érdemes nagy ügyet csinálni, mert a végén még tényleg szégyellni magát, amikor arra semmi szükség. Ha mindez mondjuk az oviban történik, ahol előfordulhat, hogy (még, ha az óvónéni szuperül veszi is helyzetet) a gyerekek megszégyenítik, akkor sok-sok ápolásra van szüksége a kicsi lelkének. A legfontosabb, hogy éreztesd, nincs ebben semmi különös, van amikor nem jön össze a dolog, de gyakorlással biztos, hogy mindenbe bele lehet jönni! A legkedvesebb mese, ami minden gyereknél óriási sláger, a Pipp és Polli sorozat A kis tócsa című kötete. Vicces, nagyon jók a képek és nagyon jól kezeli a balesetet. Tökéletes választás akkor is, ha nem történt ilyesmi (már, ha ez előfordulhat egyáltalán), mert az üzenete nagyon megnyugtató.

Szerezd be!

17743.jpg2-4 éves kor között a gyerekek amellett, hogy felfedezik a testüket, kérdeznek is róla. A beszélgetésre a legjobb keret nálunk mindig egy könyv, vagy történet. Ez segíti a gyereket a kérdezésben, sőt a felnőtteknek is könnyebbé teszi a meredekebb témákat is. A Scolar Kiadó Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozatában jelent meg az Ilyenek vagyunk című kötet, ami sok-sok szuper képet, nyitogatható ablakokat tartalmaz. A testrészek megismerése mellet megbeszélhetjük, mivel mit tudunk csinálni, mi az, ami kellemes, és mi az, amit nem szeret a gyerekünk
Ha megrendelnéd, kattints ide!

Kíváncsi vagy a sorozat további köteteire? Kattints ide!

1.2. TESTÜNK ÉS A NORMÁK

Minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor megérzi, hogy a testiség érzékeny téma tud lenni. Ha simán, minden feszültség nélkül ment a szobatisztaság, ha a gyereked egészséges, szépnek és cukinak látja magát a tükörben, akkor is eljöhet a pillanat, amikor megneszeli, hogy ez nem megy mindenkinek ilyen simán. Sőt, nagy az esélye, hogy olyan gyerekekkel, felnőttekkel találkozik, akik magukkal, másokkal nincsenek teljesen rendben. A csúfolódás, a torz társadalmi elvárások megtapasztalása megingathatja a stabil alapokat. Ilyenkor nem szabad elkezdeni aggódni! Ha úgy érzed, mindent megtettél, hogy a gyereked jól érezze magát a bőrében, kár lenne elkezdeni aggódni. A gyerek teste folyamatosan változik. Ez pedig van, hogy meglepi, kizökkenti a legmagabiztosabb gyerekeket is, aki elkezd "furán" viselkedni.

25511.jpgKicsit nagyobbaknak, inkább iskolásoknak való A Test ...ahogy még sosem láttad című szuper kis könyv. Szabad és merész ötletek jegyzéke ez a testiséggel, normákkal kapcsolatban, miközben iszonyat pontos és izgalmas ismeretterjesztő. A vicces fekete-fehér rajzok és az agyamentnek tűnő kérdésekre adott válaszok minden iskolást érdekelnek. Hiszen pontosan róluk szól! Kiderítheted, hogy a csontok bizony keményebbek, mint a beton, vehetsz karate leckét, sőt az agyműködéstől kezdve a véralvadásig mindent megtudhatsz a testedről! Könnyed és pontos. 

Szerezd be!

24355.jpgHa vicces nyelvi fordulatok helyett inkább elképesztő képekkel illusztrálnád az emberi testet, akkor mindenképpen Az agymanók bemutatják - Az emberi test elképesztő működése című könyvet ajánlom! Az agymanók tényleg mindenre tudják a választ. Az óriási, de nagyon aprólékkos képeket pedig órákon át böngészheted. Az orrplasztikától kezdve az orrfolyáson át még a bőrpikkelyfalók is szóba kerülnek! Állati szórakoztató, és nagyon király, pontos információkat közöl iszonyat sodró humorral. Sőt az agymenők nem szégyellik a tabu témákat, és szívesen elgondolkoznak azon, milyen lenne az Okosbőr, vagy a Fogtelefon. Ugye, milyen izgalmas?

Rendeld meg itt!

1.3. HONNAN JÖN A BABA?

Hogy születik a kisbaba? És hogy kerül oda? Miért van ott? Hol és hogy jön onnan ki? Ezernyi kérdés az élet legalapvetőbb dolgával kapcsolatban: ez a születés. A szülők hajlamosak rápánikolni a témára. A gyerekek három éves koruktól simán rákérdeznek mindenre, legyen szó a kisbabáról, vagy a tampon használatáról. De ahelyett, hogy zavarba jönnél, próbáld meg elmesélni neki, hogyan születik egy új élet! Ha a megfelelő történetet választod, akkor biztos, hogy minden rendben lesz. A szexuális felvilágosítás minél korábban kezdődik, annál jobb! A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a testük az övék, és csak ők döntenek. Meg kell tanítani, hogyan mondjanak nemet, ha valami nem jó nekik, hogy ki, hogyan érintheti meg őket. Ha pedig megkérdezik, hogyan lesz a baba, az egy nagyon jó jel! Ilyenkor a gyerek bízik, jól kötődik. Ne éljünk vissza a helyzetével, inkább a megfelelő szinten meséljük el, amire kíváncsi! 

20364.jpgNagyobbaknak itt a Peti, Ida és Picuri - végre! Megjelent újra ez a klasszikus. Nagy horderejű esemény ez a gyerekek és a harmincas szülők életében. Mint amikor A tulajdonságnélküli embert adták ki 30 év után újra, bizsereg a lelkünk. A felvilágosító könyv svéd klasszikusa ez, ha valaki nem tudná. Egy mindennapi svéd család élete képregényformában, ahol a hétéves Ida és az ötéves Péter mamája újabb kisbabát vár. A terhességet végigkövetjük gyerekszemmel, és közben, minden szemérmesség nélkül az is kiderül, hogyan került a kisbaba a mama hasába. A szülés is részletesen, de nem túl részletesen szerepel. A válságos hétköznapokat és a testi dolgok tényszerű bemutatását is megtaláljuk. A Peti, Ida és Picuri megmondja és megmutatja, hogy veszekednek a kialvatlan anyák, hogy bőgnek a kisbabák, és ráadásul utána mindenki velük foglalkozik, szoptatni kell őket és mégsem olyanok, mint a magazinokban. Mindeközben egy ház és egy család története is a könyv, jó mese. Meleg színű, szép és mozgalmas képekkel mutatja meg egy család mindennapjait, ahol éppen születik egy kis Picuri.

Tedd kosárba!

768.jpgA sehány éves kislány lényege egyszerű, nem magyaráz túl semmit: volt egyszer egy lány és egy fiú, akik egymásba szerettek és szerették volna, ha kisbabájuk születik. Egy hároméves gyerek számára is jó választás ez a kötet, hiszen semmit nem cifráz túl, mégis megmutatja, hogyan növekszik a baba a mama hasában, és mennyire jó, ha mindezt el is mesélik a szülők, rokonok a kíváncsiskodó legkisebbnek. Az illusztráció gyönyörű pasztellrajzok sorozata, ami hagyományos, mégis különleges hangulatot varázsol az olvasó köré. Megismerhetjük még, hogy a világ különböző tájain mennyire különbözőek a babák és természetesen a mamák is. A legkisebbeknek mindenképp jó választás, de ha félénkebb vagy, ezzel a történettel tudod a legkönnyebben, feszültségmentesen átbeszélni a szülés történetét a gyerekeddel.

Itt rendeld meg!

Kapcsolódó termékek