Varázsigéket a gyerekenek!

Ismertető egy könyvről

A kisgyerekek világában teljesen hétköznapi dolog egy-két csoda. Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked meg is értsen valamit abból, amit félelemről, megbocsátásról, irigységről, akaratról, együttműködésről magyarázol neki, ha úgy kívánja a helyzet, akkor az egyetlen helyes út, ha az ő nyelvén, a fantázia nyelvén közelítesz. 

Ismerd meg a Varázsigék című könyvet!

varazsigek.jpgA gyerekeknek már a borító és az illusztrációk is egyből felkeltik az érdeklődésüket. Az enyém legalábbis bőszen lapozgatni kezdte, és követelte a felolvasást. (Mondjuk nem csoda, ha a borítón csillogó betűk és égbolt is van...)

Örömömre szolgált, hogy a képek beljebb sem okoztak csalódást, sőt! Balázs Gabriella illusztrátor pontosan tudja, mi az, ami megfogja a gyerekek figyelmét. Pont annyira aranyos, hogy még a szülőknek is tetsszen, pont annyira vicces, mint a mesék, és pont annyira izgalmas a képek dinamikája, hogy a gyerekek fantáziáját meglendítse. 

A főhősünk egy nagyon szerethető kislány, Csiribiri, aki bizony már nehezen hisz a varázsigékben. Legalábbis, amikor felnőttekkel beszélget. De amikor az apukájával elmennek az Állatkertbe, megérti egy póni szavait, akit történetesen Panninak hívnak. Panni pedig képes öklömnyi nagyságúra zsugorodni, és bemászni Csiribiri zsebébe.

varazsigek_bocsanat.jpgDe ez még messze nem minden, csak a meseregény legeslegeleje, mert Panni el tudja repíteni Csiribirit a legkülönlegesebb helyekre, amikről talán azt hittük, hogy nem is léteznek. 

Ha megnézted a borítót, akkor láthattad, hogy Panni hátán nemcsak Csiribiri, hanem egy kis kerti törpe is csücsül, akiről eddig nem esett szó, és – ahogy ismerem – ezen nagyon felmérgesedne. Ő Pufi, akivel a kerti kis házban ismerkedett meg Csiribiri, és aki – most figyelj! – ha Csiribiri sapkáját a fejére húzza, láthatatlanná válik. 

Ezzel máris megérkeztünk oda, ahol a gyereked nap mint nap tengeti az idejét, a gyermeki fantázia birodalmába, ahol bizony megannyi fantasztikus varázslény társaságában és szoros barátságában játszadozik. Az, hogy a mesék képzeletbeli hősei egy szempillantás alatt láthatatlanná válnak a felnőttek számára, pedig tökéletesen tükrözi azt, amit a gyerekek nap mint nap tapasztalnak – a felnőttek bizony tényleg vaksik az ilyesmire, amikor pedig próbálkozni kezdenek a mímeléssel, elég viccessé válhatnak. 

Csiribirit teljesen átlagos impulzusok és megtapasztalások érik, mint bármelyik másik kisgyereket.

Esténként például fél az álombeli farkastól.

varazsigek_farkas.jpg

Aztán a kislány rájön, hogyha Pannival és Pufival együtt gondolnak valakire, itt mondjuk az álombeli farkasra, akkor Panni hátán szempillantás alatt odarepülhetnek. Csiribiri persze retteg az újabb találkozástól, ám rájön, hogy a varázsigék pont az ilyen helyzetekben működnek, és sikerül szembenéznie a félelmével. 

Aztán ott a Kupáncsapfa, aki rávezeti Csiribirit, hogy mi az a hála. Ez szintén egy teljesen jogos téma könyvben – a gyerekek négyéves kor körül kezdik el megérteni, az akaratuk beteljesedése bizony nem egyből és egyértelműen kell, hogy bekövetkezzen. Ez egy szomorú és nehéz megtapasztalás, amiben nem árt, ha segítesz neki, mert itt bizony véget ér a boldog babakor. 

Amikor Csiribiri felháborodik, hogy már nem kap fagyit a cukrászdában, hiszen az neki jár, akkor ellátogatnak a Nagy Faltörőhöz is, aki történetesen egy kos. Ő aztán mindig ajtóstul ront a házba, ám egyszer, egy sárkány állja az útját, és akármekkora erővel iramodik is neki, nem tud átcsörtetni rajta. Mit gondolsz? Melyik varázsige hallatára lesz egyből jámbor és készséges a sárkány?

varazsigek_akaratos.jpg

A Nagy Faltörő történetét a makacs Bocsi Csacsié, az Irigy Kutyáé, Megmondalak Mankáé, Fürge Lábé, Tévé Tivié és sok már hősé követi... Egyik mese jobb, mint a másik, mindegyiken lehet nevetni, izgulni és elgondolkozni. 

varazsigek_tv.jpgTizenkét mese segít a gyerekeknek feldolgozni azokat a megtapasztalásokat, amik a hétköznapok nap mint nap az orruk alá dörgölnek, de nem olyan könnyű elfogadni őket.

Az egyik kedvencem lett a kisnyuszi története, amivel akkor találkozik Csiribiri, amikor az iskolai futóversen miatt izgul. Fürge Láb minden évben indul a versenyen, amiről szuper nyelvi finomsággal csak a mese végére derül ki, hogy a nyulak nem egymás ellen futják, hanem a tavalyi eredményük ellen. Minden nyuszi csak önmagához képest állít maga elé elvárásokat, és csak saját magukat meghaladására kell törekedniük.

Fontos kiemelni, hogy egyik téma sem ad hoc jelenik meg Csiribiri életében, hanem mindegyiket egy teljesen hétköznapi helyzet, vagy konfliktus előz meg. Aztán jöhet a megoldás, a mese a mesében: ahogy Csiribiri használja a képzeletbeli, varázslatos rácsodálkozásokat, megtapasztalásokat, úgy ad iránytűt az a gyerekeknek ahhoz, ahogyan ők használni tudják Csiribiri történeteit. 

Négytől tízéves korig ajánlom közös olvasásra!

Hajdu Zsanett

Rendeld meg a mesekönyvet itt!

JÁTSSZ VELÜNK!

Írd meg nekünk a jatek@pagony.hu címre december 13-ig, hogy hívják a mesében szereplő pónit! A helyes választ beküldők között kisorsolunk egy dedikált példányt. A nyertest e-mailben értesítjük.