Várom a folytatást!

Hanga és a lényegrablók

Ha tényleg egy jó és izgalmas nyári olvasmányt szeretnél a kiskamaszod kezébe adni, akkor Mészöly Ágnes sorozatának első része a legjobb választás! 144 oldal szórakozás, humor felsőfokon, egy igazi nyomozós kalandregény kiskamaszoknak és neked is! - Milán ajánlója

A Hanga és a lényegrablók egy izgalmas, szórakoztató krimi kiskamaszoknak, tele jó poénokkal. Várkonyt, a történet egyik főhősét épp kizavarták a Kövesparti Általános Iskola ötödik osztályának természetismeret órájáról. A folyosón próbálja meg elütni a kicsengetésig hátra lévő időt, amikor belebotlik egy roppant furcsa lányba. Hangáról kiderül, hogy most költözött Kövespartra és egyáltalán nincs elragadtatva sorsának e fordulatától. Hanga és Várkony nem csak osztálytársak, hanem szomszédok és egy idő után persze legjobb barátok is lesznek, annak ellenére, hogy Hanga folyamatosan válogatott „bókokkal” kedveskedik barátjának: hol egy tisztességben megőszült földigilisztáéhoz, hol egy szellemi fogyatékos papucsállatkáéhoz hasonlítja Várkony értelmi képességeit. Mégis jó kis csapatot alkotnak ők ketten, amire szükségük is van – az iskolában ugyanis egyre különösebb események követik egymást. Várkonynak talán fel sem tűnne az egész, de Hanga, akinek eszénél talán csak nyelve élesebb, már az első pillanattól kezdve gyanakodva figyeli az igazgatót, aki egyik napról a másikra megengedi, hogy a diákok behozzák az iskolába kedvenc játékaikat, mi több, telefonjaikat is. Még gyanúsabbak maguk a gyerekek, akik magukkal hozzák ugyan ereklyéiket, de utána széthagyják a folyosókon, netán elajándékozzák azokat, legyen szó akár iPhone-ról, aláírt One Direction poszterről, vagy a vébégyőztes német válogatott által dedikált focilabdáról. És mindeközben valami megmagyarázhatatlan oknál fogva napról napra nagyobb a hőség az iskolában.

Könnyed hangvételű, nagyon jól megírt könyvről van szó, mely bár egy izgalmas bűnügyet göngyölít fel, mégsem válik sehol ijesztővé, vagy szomorúvá. A történet alapján Mészöly Ágnes kiváló ismerője a mostani kiskamaszok életének, ízlésének. Ha nem olvastam volna azt a neten, hogy a valóságban négy gyermek édesanyja, azt hinném, ő is egy a könyv szereplői közül. Így viszont az a kérdés merül fel bennem, hogy négy gyerek mellett hogy jut ideje könyvet írni – ráadásul ilyen jót. Külön piros pont jár Jósa Tamás illusztrátornak, aki a könyv végi bemutatkozójában igazolta a gyanút, ami a könyv kézhez vételekor azonnal rám telepedett: itt bizony egy fekete öves manga-rajongóval van dolgunk.

Jó kis könyv a Hanga és a lényegrablók és reménnyel tölt el a tény, hogy a címlap tetején a „Hanga és Várkony I.” felirat díszeleg. Várom a folytatást!