Végre együtt a család!

Szemle a legünnepibb családi könyvekről és játékokról

Lassan itt a karácsony és végre együtt lehet a család! Az ünnep pedig nem lehet teljes egy meghitt történet, egy egész családot megmozgató játék nélkül. Most összeszedtük a legszuperebb családi könyveket és társasokat, hogy megmutassuk neked, mik azok, amik miatt mi annyira várjuk a karácsonyt! Már csak két hét! 

Olvasd el a szemlénket!

Könyvek

25907.jpgA legkisebbek megunhatatlan kedvencei Boribon, Annipanni, Bogyó, Babócaés a többi kis bogárka. Ha telitalálat ajándékot, fa alatt összekucorodós mesét keresel, akkor ezekkel a képes történetekkel nem lehet mellé nyúlni!

Ha kíváncsi vagy, mi minden született a Bogyó és Babóca könyvsorozat ihletésére, akkor kattints ide! Ebben a szemlében mindent megtalálsz! Tudtad, hogy megjelent egy új Bogyó és Babóca sorozat? Bizony! Erről ittolvashatsz!

20898.jpgJill Tomlinson és Anna Laura Cantone könyvei tökéletes családi könyvek, esti mesék. Nagyon összekucorodósak és beleérzősek, ugyanakkor lassúak, kedvesek és megnyugtatóak. Megtudhatjuk, milyen lehet kisbagolynak lenni, aki fél a sötétben, vagy cicának, aki egyszer csak egy szigeten ébred, távol az otthonától, gorillakölyöknek, aki tudja, hogy egyszer ő is Nagyfőnök lesz, mint az apukája, vagy egy bizonytalan kis földimalacnak, aki folyton az anyukáját szeretné, vakmerő tyúknak, vagy mindenre kíváncsi pingvinnek.

Jill Tomlinson meséi őszintén és nyíltan jelenítik meg a gyerekek félelmeit, szorongásait, közben mindig nagyon otthonos, biztos és megnyugtató hangon szólalnak meg. Ezek a kedves történetek segítenek a gyerekeknek, miközben egyszerűen jó olvasni az enyhén fűszeres, finom kis humorral átitatott szövegeket. Öt éves kortól a felolvasós időszak végéig minden gyereknek szívből ajánljuk ezeket a szép álmokat hozó családi meséket.

A legújabb kötetről, Pimről, a kis földimalacról ittolvashatsz!

25202.jpg25948.jpgHa szeretnél az ünnepekre egy ízig-vérig süteményes regénnyel készülni, akkor a Jóbarátok Sütibolt-sorozat lesz a legjobb választás! Ez egy igazi csajos könyv, kedves illusztrációkkal, valós nehézségekkel, élményekkel, megélhető hősökkel. A 10 és 3/4 éves Hannah könnyedén veszi a serdülőkor akadályait. Rendkívül kiegyensúlyozott kiskamasz, bölcs és harmóniában tarja maga körül az eseményeket, legyen szó veszekedésről, csúfoló pillantásokról... Ráadásul ő a legnemőbb cukrász, az tuti! Ebben a könyvben valódi paraktikát kapsz, szuper recepteket, amiket muszáj neked is kipróbálnod! Ráadásul egy nem mindennapi barátnővel is gazdagodhatsz a regényt olvasva!

A sorozat első kötetéről itt, a másodikról itttudsz többet olvasni!

25209.jpgHa szeretnéd elolvasni a világ legcsodálatosabb mesekönyvét, akkor most megtaláltad. A tökéletes meseregény tele van játékkal, tisztasággal és kalanddal. Tandori Dezső Medvetalp és barátai című könyvében pedig mindez olyan érzékeny egyensúlyban van meg, ami egyszeri, megismételhetetlen. Aki belekerül a regényszöveg bűvös világába, az nagyon nehezen, mondhatni csak erőszakkal tud kikecmeregni onnan. Tökéletes választás ez a könyv karácsonyra hat éven felül mindenkinek, a csodálatos rétegei, mélységei miatt a felnőtteknek legalább annyira csodálatos ajándék, mint a gyerekeknek. Legyél te is részese az igazi, őszinte gyermeki játéknak, ismerd meg Medvetalp, Pogácsás maci, a Lány és a többiek, Lipton, Csiripovics Csiprip, Palmer és Elefántos hihetetlen kalandjait!

Bővebben a könyvről ittolvashatsz!

10380.jpgAz ünnepekre nélkülözhetetlen egy jó hanglemez mellett levenni a polcról, kibontani a csomagból egy arra érdemes verseskötetet. Ha szeretnél ízelítőt kapni a kortárs gyereklíra csúcsteljesítményeiből, akkor mindenképpen legyen a listádon a Friss tinta című antológia. Ebben Kovács Andárs Ferenc, Szabó T. Anna, Varró Dani, Gryllus Vilmos, Kiss Ottó, Kukorelly Anrdás, Kántor Péter és sok-sok más költő szövegeit olvashatod fel a családnak a fa alatt. Lesznek viccesek és szomorúak, viccesen szomorúak, ünnepiek és hétköznapiak, téliek, mackósak, havasak, családiak. A költészet egy olyan termékeny, csodálatosan magas színvonalon művelt vaskos szelete a magyar gyerekirodalomnak az Újholdasok óta, ami a kortárs költőknek is magasra teszi a lécet: alig akad, aki nem gondolkozik gyerekversekben épp olyan barvúrosan, mint a felnőtt költészet talaján. Mondamon sem kell: ajándékba is csodálatos, a kötetet nem csak a színes költőpaletta gazdagítja, hanem Takács Mari hol festményekből, hol nyomatokból építkező dinamikus illusztrációi is. 

Ízelítőt a kötetből ittolvashatsz!

26548.jpgA Bolondos családom kilencéves Mattie-je folyton aggódik, de ez nem is csoda, hiszen egy olyan nagy és bolondos családban, mint az övé, mindig akad valami aggódni való. Például, hogy a tesókkal elültetett magokból tényleg finom gyümölcsök és zöldségek lesznek-e, ahogy azt mindenki ígérte? Vagy hogy miért viselkedik néha úgy a nagymama, mintha egyáltalán nem szeretné az unokáit? És miért kellett anyunak orvoshoz mennie? Szerencsére a nyugtalanító kérdésekre előbb-utóbb mindig megérkezik a válasz, és kiderül, hogy a csodás természet örömteli meglepetéseket rejteget.

Igazi együtt olvasós, sírós-nevetős könyv az ünnepekre!

26555.jpgLackfi János bravúros fordításában jelent meg a Cseréld le a szüleidet!, ami egy humoros, különleges gyerekkönyv. Garantált szórakozás a család aprajának és nagyjának. Melyik gyerek ne mondta volna már elégedetlenségében, hogy világgá megy? Pedig van jobb megoldás! Csak válasszon ki ebből a vicces, rajzos szülőkatalógusból egy új, sokkal jobb apát és anyát. Lássuk a lényeget! Ha valakinek a szülei lomhák és zsibbasztóak, az agyára mennek, állandóan piszkálják, zsebpénzt nem adnak, viszont tapadnak rá, mint a bogáncs - CSERÉLJE LE ŐKET! Ha valakinek a szülei röfögényesek, nyálszuttyogósak, locsifecsegősek, takonypócosak, és közben van képük azt mondani, hogy ő igenis egyen kulturáltan - CSERÉLJE LE ŐKET! A megrendelés egyszerű: a gyerek kiválasztja a könyvből azt a típusú szülőt, amelyik tetszik neki, kitölti az utolsó oldalon található megrendelő lapot, és postára adja. VADIÚJ SZÜLŐK érkeznek 48 órán belül, miközben a régi, megunt páros elszállításra kerül. Érdemes sietni a rendeléssel, mert az Eldobható, a Nyugis és a Túlélő modell már fogyóban van. Extra kiegészítők is igényelhetők: a vállra szerelhető párnázott ülés, a láthatatlansági öv és a szabadon turkálható gigahűtőszekrény az idei év bestsellerei. FIGYELEM! Az eredeti szülőket a csereszülők esetleges megrongálódásától függetlenül első szóra haladéktalanul visszaszolgáltjuk.

Ennél viccesebb megoldást nem is tudunk! Nevessetek együtt, beszélgessetek sokat!

25544.jpgA jó olasz humor az egész családot megnevetteti. Most egy olyan vagány, vicces könyvet ajánlunk, aminek a felolvasását a család bármely tagjára rábízhatod, tuti nagyon fogja élvezni. Ha szeretnél egy szuper meseregényt, amiben vannak ikrek, bumeráng kalapácsok, rablók, szellemek, és mindez a legkifinomultabb szellemességgel megírva, akkor válaszd a Marco és Mirkót, a már klasszikusnak számító szerzőtől, amibe eddig mindenki menthetetlenül beleszeretett. Fogadjunk, hogy Gianni Rodari groteszk, ugyanakkor nagyon is gyermeki humora rabul ejti az egész családot! 

Bővebben a könyvről itt olvashatsz! Itt pedig magukba a mesékbe lapozhatsz bele!

25862.jpgA világ legrosszabb gyerekének főszereplője, Kavics. Legalábbis Nénike szerint ő legrosszabb. Nénike a szomszédban lakik, és ő vigyáz a kisfiúra, amíg a szülei haza nem érnek. Persze Kiskő Ambrus Kavics egyáltalán nem rossz, csupán olyan, mint minden nyolcéves: az unalmas uzsonnázás helyett szeretne lemenni az udvarra és a többi gyerekkel játszani. Igaz, van egy bökkenő: még nincsenek barátai. Ugyanis nemrég költöztek az új lakótelepre, és a lakatosműhely mesterén kívül senki nem akar vele szóba állni. Nagy Katalin, a regény szerzője kiváló ismerője a gyerekeknek, és azt is tudja, hogy a nehéz helyzetekben az őszinteség és a humor a legjobb segítség. Ilyen egy igazán vicces meseregény, ami megörvendezteti az egész családot! Vedd elő a fa alatt és olvass fel belőle! Tuti nagy lesz a sikered!

26300.jpg"Emberek, amit most a piszkos kis kezetekben fogtok, az nem más, mint egy kiáltvány, egy hosszú vallomás, amely direkt az olyanoknak íródott, akik félreértik a középső gyerekeket és nem hagyják őket kibontakozni. Igen, amikor valaki egy buzgómócsing, szuperszőrös nővér és egy ellenállhatatlanul cuki és imádnivaló kisöccs közé születik, akkor nem sok esélye van bevágódni, ugye? Sosem úgy gondoltam magamra, mint középső gyerekre. Tehetséges számítógépes hecker? Pipa. Divatdiktátor? Pláne pipa. Az osztály legügyesebb kavarógépe? Triplapipa! De aztán valami történt. Kicsit zűrösek lettek a dolgok. Csináltam valamit, amit nem kellett volna. Valami elég rosszat. Olyat, amiért kirúgják az embert a suliból, aztán pedig még dilidokihoz is elküldik. Először azt gondoltam, hogy Dr. Scales csak egy megfáradt idős ember, akinek sok komoly gondot okoz a hajkorpa. De tudjátok, mi történt? Nyár végére egy vadiúj csaj lett belőlem. Az utolsó beszélgetésünk alkalmával, egy nappal azelőtt, hogy elkezdhettem volna a sulit az új helyen, adott egy feladatot: keressem meg azt a lányt, akit a suliban a legtöbben bántanak, akinek a legkevesebb barátja van, akin mindenki röhög és olyan magányos, mint senki más. És aztán legyek a barátja. Csak lestem: ezt most tényleg komolyan gondolja?!"

Egy középső gyerek vallomásai egy olyan őszinte vallomás, amit minden középső gyereknek olvasnia kell. Sőt, mindenkinek, aki ismer ilyen embert!

26639.jpgZsenya Nagyi nem akármilyen nagymama: kézben tartja és elsimítja a család ügyes-bajos dolgait, és ráadásként kitűnően bokszol. Persze csak titokban. De vajon mi történik akkor, ha a fia úgy dönt: Nagyinak pihenésre van szüksége, és elviszi pár hétre az egyik barátja által vezetett Ö-otthonba? Hogyan bírja ki a család Nagyi nélkül? És hogyan fogadják az otthonban a különös, új lakótársat? És vajon milyen titkot rejt az otthon pincéje? Minden kérdésre választ ad Kuznyecova fergeteges humorú regénye. Zsenya Nagyi úgy döntött, kihasználja, hogy Vika sokáig szokott készülődni. Még akkor is, amikor csak a szemetet kell kivinnie. Hát még most...

Ha egy igazán szórakoztató olvasmányt keresel a szünetre, akkor válaszd a Micsoda nagyit!

Játékok24780.jpgAz Óvodás vagyok! társas azért szuper, mert fejleszti a gyerekeket anélkül, hogy didaktikus és unalmas lenne. Az izgalmas kérdések és feladatok fejlesztik a logikát, a képzelőerőt, a vizuális emlékezetet, a formaazonosítást, a matematikai képességet, a memóriát – szóval mindent, ami ahhoz szükséges, hogy első osztályba kerülve könnyedén megbirkózhassanak a kisebb-nagyobb akadályokkal. Ami miatt igazán könnyű vele lekötni a gyerekeket, az az, hogy bár egy sima lépegetős társasjátéknak tűnik, a kártyalapokon található feladványok között sok olyat találhatunk, amelyek interaktívak, változatosak, és nem utolsó sorban viccesek Például: "Változz kismotorrá és berregj, míg a játékostársad azt nem mondja, "állj"!" Másik nagy előnye, hogy minden feladatnak van egy picit nehezebb változata is, ami miatt kisebbek és nagyobbak együtt játszhatnak. Ennél a játéknál amúgy sem az a legfontosabb, hogy ki nyer, hanem az, hogy teljesítsük a feladatokat, és közben jól szórakozzunk. Igazi közösségi játék sok-sok nevetéssel.3-7 éves korig ajánljuk.26165.jpgA Helló, Doki! nem csak egy játék, hanem három egyben! A Doktortáska célja az, hogy legelsőként gyűjtsd össze hatféle orvosi eszközt a táskába. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a memóriádra lesz szükség, hiszen az orvosi eszközök lapkái lefordítva vannak szétszórva az asztalon, és egy féléből csak egyet tarthatsz meg. Ha az előtted lévő játékosnak nem kellett egy szín, és lefordítva visszatette az asztalra, te még felveheted, ha megjegyezted, melyik lapka az. A Gyógyíts meg! célja, hogy együtt meggyógyítsátok megbetegedett játékostársatokat, akit minden körben más játszik. A "beteg" felhúz egy kártyát: az ezen lévő betegséget, sérülést kell orvosolni a színes lapkák segítségével, amiken különböző gyógyszerek, eszközök képe látható. Sorban próbáljatok meg segíteni neki, és a végén az a játékos nyer, aki a legtöbb megfelelő színű lapkát tudta felhasználni a gyógyításra. A harmadik játék pedig ennek a nehezebb verziója: néhány szabály módosításával nem csak az ovisok, de akár még az első-második osztályosok számára is szórakoztató lehet! 3-tól 8 éves korig ajánljuk.26166.jpgA Két kis dinó a világ körül elkalauzolja a játékosokat az eddig megjelent négy történet helyszíneire. A zsírkréta korba, a középkorba, a mai Budapestre és Krétára. Mind egy bábut irányítotok, és a célotok, hogy mind a négy helyszínen végigérjetek. Hogy sikerrel járjatok, le kell küzdenetek a raptort, a vicsorgó macskát, a lovagot és a Minotauruszt. Ehhez azonban együttműködésre lesz szükség, miközben a játék megdolgoztatja a kombinációs készséget és a memóriát is! Ha szerettétek a meséket, ez nagy élmény lesz, hiszen Kőszeghy Csilla rajzai felelevenítik az ismerős szereplőket, történteket, de akkor is megéri kipróbálni, ha még nem találkoztatok Trikóval és Nyammal, mert a játék akár a történetektől függetlenül is élvezhető.5 éves kortól ajánljuk.25653.jpgA Bújócskajáték sem egy játék, hanem rögtön három – amiből az egyiket háromféleképpen játszhatod! Ez a szórakoztató kártyacsomag fejleszti a memóriát és a térbeli tájékozódást a Bújócska nevű játékkal: a cél, hogy te legyél az, baki a leghamarabb felismeri az azonos ábrát a kezedben lévő és az asztalra tett kártyák között, és így minél hamarabb kiszórd a kezedből a kártyákat. Nekünk ez a kedvencünk, és igazi közösségi, gyorsasági játék, ami garantálja a nevetést. Az Activityhez hasonlítható Pantomim pedig fejleszti az absztrakciós és motorikus képességed, aminek a lényege, hogy a kártyákon szereplő ábrákat mutogasd el, hogy a többiek kitalálják. A harmadik játék, a Mesélj nekem! többféleképpen játszható, a lényeg azonban mindig az, hogy a képek alapján meséljetek el egy történetet. Ebben a játékban nincs nyertes vagy vesztes, a cél, hogy mindenki jól érezze magát, és minél kalandosabb, viccesebb történeteket találjatok ki az képek alapján.
3-tól 7 éves korig ajánljuk.25968.jpgNégy betűkeverő-kavaró játék egyetlen dobozban. Rakosgasd a betűket, és alkoss belőlük minél több és hosszabb szót, hogy te nyerjél szókirakóban, betűrablóban, szókeverőben és csere-berében is! A Szókeresőben keverd össze a kártyákat és csapj fel 9-et! Indítsd el a stoppert! 10 percetek van, hogy a felfordított betűkártyákból legalább 3 betűs, de lehetőleg minél több és hosszabb szót írjatok fel a papírra! betűzőAmikor lejárt a 10 perc, számolunk! A Szókirakóban a feladatotok, hogy legalább 3 betűs szavakat alkossatok a kezetekben lévő betűkártyákból, és minél hamarabb lerakjátok az összes lapotokat, aztán... Ismered a Römit? Hát ezt pont úgy kell játszani, csak szavakkal! Joker van, azt értelem szerűen lehet helyettesíteni betűkártyával, de amúgy rabolni nem ér! Az nyer, aki először szabadul meg az összes lapjától. A Csere-bere lényege: találjatok ki két 3 betűs szót, amelyeknek minden betűje különböző. Az egyiket kell úgy átalakítanunk a másikba, hogy mindig csak egy betűt változtathatunk, de minden változtatással értelmes szót kell képeznünk. A betűkártyákat csak szórjuk szét lazán az asztalon, a földön, hogy tudjunk köztük keresgélni!
Nagyon vicces játék a Betűző! Fejteszti a szókincset, gyorsnak kell lenni, és nagyon beindítja az ember fantáziáját. Szuper pörgős, ezért van vége, amikor akarod.7-99 éves korig ajánljuk.20857.jpgA Dixitcímű játékot már szinte mindenki ismeri, mégis annyira jó, hogy muszáj megemlíteni egy ilyen karácsonyi szemlében. A gyönyörűen illusztrált képek adják a játék alapját: a kezünkben lévő lapok közül kell kiválasztanunk egyet, beszélni róla, majd lefordítva az asztalra tenni. A mondandónk alapján választanak egyet a többiek is a sajátjukból, ami leginkább passzol a leíráshoz. Ezeket a lapokat összekeverjük, majd tippelünk: melyik lehetett az eredeti? De vigyázzunk, ha túl egyértelmű, amit mondtunk, azért nem jár pont! Ez a játék igazán megmozgatja a fantáziát, összehozza a családot, a barátokat. A méltán népszerű játék már sok-sok kiegészítő kártyával bővült, ezek között itttudsz szemezgetni. 

21723.jpgA másik abszolút kedvenc partijáték a Concept. 2014 óta szárnyal a játékpiacon, ami megint nem csoda. Egyszerűen megunhatatlan. Kicsit olyan, mint az Activity, mert egy adott feladványt kell ikonokkal körülírnod, hogy a többiek mielőbb kitalálják. Három nehézségi kategória van a feladványok között, és a legnehezebb fekete kategóriás dolgokat már tényleg csak felnőttek között lehet játszani. Ahhoz, hogy körül tudd írni, nem csak a kreativitásodra, asszociációs készségedre lesz szükséged, hanem a kategorikus gondolkodásra, logikára és óriási ismeretanyagra minden témában. Nem tudhatod, hogy ki, vagy mi lesz a következő feladvány, Madame Tussauds vagy Az éhezők viadala. 

10 éves kortól ajánljuk. Tuti az egész család imádni fogja!

23134.jpgMindössze néhány kocka kell, és kinyílik a fantázia birodalma! A Sztorikockadobókockáin számok helyett ábrák találhatók, amelyek a leendő mese kulcsszerepeit, történéseit adják. Nincs más feladat, mint a kidobott kockákkal elmondani egy történetet. Mesélhet egyvalaki egy kerek egészet, de társas összejátszásként is csavarhatjuk a sztorit, ha minden képdobásnál más folytatja a mesét. A játék közben csodás dolgok történhetnek. Garantált a sok-sok nevetés, és a rácsodálkozás egymás fantáziájára. Remek gyakorlat továbbá a verbális kommunikáció fejlesztésére, és lehetőséget ad az esetleges gátlások felszabadítására is. Segít a tartalmas családi, baráti együttlétek megteremtésében. Nyugodtan sztorizhatnak már az ovisok, de a nagyszülők is biztos nagy örömmel fognak mesélni.

26712.jpgA tél és a rossz idő senkit nem gátolhat meg abban, hogy igazi vadnyugati hangulatot teremtsen! Aki ismeri aBang! játékot, tudja, miért olyan nagyszerű: könnyen megtanulható partitársas, ami amellett, hogy fejleszti a stratégiai érzéket és a logikát, órákra ki tudja kapcsolni az embert. Találd ki, ki a bandita és ki a renegát! Ha ügyesen taktikázol, kiugraszthatod a nyulat a bokorból, de egy jó blöff segítségével is nyerhetsz! Az Aranylázkiegészítővel egy ismert western témát hoztak be a készítők: a játékosok aranyat is gyűjthetnek a már ismert elemek mellett, amit elkölthetnek különböző eszközökre, és új lapok, új funkciók kerültek a játékba: a lelőtt játékosok szellemként térnek vissza - így az is élvezheti a játékot, aki egyszer már kiesett! Szuper ötlet, hiszen így senki nem fog unatkozni!

A Bang! egyik nagy hátránya az volt, hogy öt fő felett lehetett csak igazán élvezetes a játék, ami egy nagy társaság esetében nem baj, de hát nem lehet mindig áthívni az osztálytársakat, barátokat. A Dodge City kiegészítő viszont háromfős játékmódot is tartogat, ráadásul 15 új karaktert hoz be, és új elemekkel bővíti a társast. 10 éves kortól ajánljuk.

26709.jpgA 7 csoda 2011-ben az év játéka lett, így nem is lehetett kérdés, hogy ennek az izgalmas stratégiai játéknak új változata is meg fog jelenni hamarosan. Az eredetihez képest annyiban tér el a 7 csoda: Párbaj, hogy ez a Mr. Jack-hez hasonlóan egy két fős társas. Ez egyrészt azért jó, mert az eredeti 7 csodához képest jóval rövidebb idő alatt is lejátszható, ráadásul a variálhatósága miatt megunhatatlan, rengeteg féle kombinációban le lehet játszani, az új kártyatípusok révén pedig azoknak is tud újat mutatni a játék, akik már ismerik a korábbi verziót. A cél most is ugyanaz: egy virágzó civilizáció felépítése!

26364.jpgA Balance Beans logikai és matematikai játék egyben, amely játékos formában segít megértetni a gyerekekkel az algebrát. Ne aggódjatok, a matematika szó el sem hangzik a játék során, így biztosan nem riasztja el a kis játékosokat! A cél, hogy az egyre bonyolultabb kombinációk alapján helyezzétek el a kis babokat a libikókán, majd a többi bab segítségével hozzátok egyensúlyba azt – nem olyan egyszerű, ugyanis a babok sokszor nem egyesével, hanem kettes-hármas párokban állnak, így nehezítik a játékosok dolgát. Ahhoz, hogy sikerüljön, sokszor komoly számolásokat kell végeznünk! 5 éves kortól ajánljuk.

Kapcsolódó termékek