Végtelenített altató a láthatáron!

Lackfi János: Élni hogy kell? Kisjuli-versek

Öt nagy gyerek után megérkezett a Lackfi családba Kisjuli, akivel bizonyos szempontból újra kezdődik minden, legalábbis a kisbabás, kisgyerekes lét a költő, író számára. Ennek eredményeképp egy kicsiknek szóló verseskönyvvel lett gazdagabb a Pagony Kiadó versesköteteinek sorozata, és természetesen a magyar gyerekirodalom is. A kötetnek a címéhez mérten hangsúlyos csomagolás is dukál, ami Horváth Ildi illusztrációival valósult meg.

A vidám versek tele vannak vicces szófordulatokkal, kacskaringós rímecskékkel, melyek szerencsére, vagy sokkal inkább Lackfi furmányosságának köszönhetően sehol sem válnak erőltetetté vagy nehézkessé. Könnyed lendülettel húznak végig a versek, legyen szó babaköszöntő versről, hascsikarósról, sétáló, koszoló és mérges költeményről, vagyis az élet kicsi és egészen nagy dolgairól.

kisjuli1.jpg

Ehhez minden bizonnyal hasznos, ha az embernek van öt-hat gyereknyi tapasztalata, és mivel egy ilyen apuka már nem lepődik meg semmin, képes hihetetlen nyugalommal, megértéssel és odafigyeléssel viseltetni pici lánya minden apró mozdulatára, gesztusára és arra a folyamatra, ahogy egy kisgyerek felfedezi a körülötte lévő világot.

kisjuli2.jpg
Horváth Ildi rajzai nagyszerűen kísérik a verseket: minden költemény az illusztráció terén is megkapja a maga saját, különálló kis világát. Ahogy a leírt szituációk és gondok-gondolatok egy kisgyerek életének egy-egy szegletét mutatják, úgy a rajzok is külön egységekből felfűzött sort alkotnak. Leleményességből tehát a könyv külsejében sincs hiány.

Ki alszik el hamarabb?

A kötet versei egyrészt a kicsik életét festi le játékos, pattogós rímekkel, ugyanakkor a szülők figyelmére külön is méltóak a versek, hiszen óriási segítséget nyújthatnak, hogy a neveléstől néha nyúzott fáradságú anyuka és apuka újra humorral, és a pici lelkébe pillantva, újra megértéssel tudjon nekivágni a következő napnak. Sőt az utolsó verssel még egy végtelenített altatót is kap az olvasó, nem is akármilyet: Radnóti Éjszakájának átiratát!

Kisbabás és kisgyerekes szülőknek, valamint a gyerekeknek egyaránt ajánljuk!

                                                                                                                          Bugya Brigi

kisjuli3.jpg

Kapcsolódó termékek