Versek óvodától szalagavatóig és tovább

Ismerd meg a legfrissebb köteteket!

A versolvasás fejleszti a nyelvi kompetenciákat, a logikát, a zenei érzéket, az önismeretet, érzékennyé tesz és kitartásra ösztönöz, egy olyan térképet ad a gyerekeknek önmagukhoz és a világhoz, ami segít kiigazodni a különböző lelki állapotok között.

Ha te is így gondolod és szeretnéd, hogy a gyermeked már egész kicsi korától meg legyen fertőzve a versekkel, esetleg elakadtatok a matekkal vagy épp a kamaszodnak mutatnád meg új oldaláról az unalmas, klasszikus költőinket, akkor ez a cikk kell neked!

                                                          Ki olvas manapság verseket?

Ez a kérdés számtalan felnőtt, kamasz szájából elhangzik nap, mint nap. A versek sokszor olyannak tűnhetnek, mintha valami furcsa, megfoghatatlan, értelmetlen izék lennének. Persze ez nem így van, sőt! A versek lehetnek játékosak, viccesek, komolyak, hosszúak és rövidek és még sorolhatnánk, egyet azonban kijelenthetünk, a gyerekek imádják a mondókákat, verses meséket és több szempontból fontos, hogy megismerjék az emberiség egyik legősibb találmányát, a költői nyelvet, vagy a ritmusjátékot.

A versolvasás fejleszti a nyelvi kompetenciákat, a logikát, a zenei érzéket, az önismeretet, érzékennyé tesz, és kitartásra ösztönöz – ugyanis az igazán jól működő verseket általában jó sokszor el/fel kell olvasni, sőt – és talán ez a legfontosabb – egy olyan térképet ad a gyerekeknek önmagukhoz és a világhoz, ami segít kiigazodni a különböző lelki állapotok között, sőt azt megtapasztalják a versek által, hogy a lelkiállapotokra sokféle versnyelven reflektálhatunk.

De ezeken túl még egy csomó mindenre jók az alább bemutatott kötetek. Hitted volna, hogy itt matematikáról is szó lesz?

Ha te is így gondolod és szeretnéd, hogy a gyermeked már egész kicsi korától meg legyen fertőzve a versekkel, esetleg elakadtatok a matekkal vagy épp a kamaszodnak mutatnád meg új oldaláról az unalmas, klasszikus költőinket, akkor ez a cikk kell neked!Weöres Sándor: Zimzizim

zimzizim_-_copy_2.jpgWeöres Sándor köteteiről mindig öröm írni és mindig fejtörést okoz. Hiszen nem évek, hanem évtizedek óta szinte minden gyerekszobában megtalálható valamilyen formában egy Weöres kötet. Ráadásul, talán nem túlzás azt állítani, hogy ha versekkel való ismerkedés, akkor Weörös Sándor kihagyhatatlan. Hiszen ki más lenne képes a természet világát, a hétköznapi élet eseményeit ennyire viccesen ugyanakkor roppant zeneiséggel és kifejező költői képekkel megmutatni?

Weöres Sándor most a Zimizimcímű kötetének újra kiadása miatt került fel erre a listára, amit most lett újra kiadva. A Bóbitábólis ismerős rajzok, most újra élettel teliek és továbbra is remekül passzolnak a Weöres versek lírai világához.

Ha 2-3 éves gyerkőcöd van máris vegyétek kézbe a kötetet és repüljetek oda ahol a rátóti ürgepásztor és Sehallselát Dömötör lakik és ne hagyjátok abba az utazást.

Kormos István: A muzsikás kismalac

muzs.jpgHa az előbb azt írtam, hogy Weörest mindenki ismerheti, akkor azt hiszem, most sem írhatok mást, mint, hogy a Vackor szerzőjét sem kell valószínűleg bemutatni senkinek. Kormos István verses meséi szintén évtizedek óta jelen vannak a gyerekszobákban. Gondoljunk csak az előbb említett piszén pisze kölyökmackó kalandjaira vagy Mörrenmorcogi Micóra.

A muzsikás kismalac című válogatás; Reich Károly után; most Buzay István vicces és színes rajzaival lát napvilágot.

Ha szeretitek az állatmeséket és nem idegen a népmesék hangja, akkor itt a lehetőség, hogy mindezt versbe foglalva olvashassátok.

Óvodás, kisiskolás gyermekeitek biztos örömmel kucorodnak majd öletekbe, hogy meghallgassák A kunkori farkú kakas vagy A nyulacska csengője történeteit.
Erdős Virág: Szorzótábla-versikék

szor.jpg
Erdős Virág újabb kötetével a kisiskolásoknak kínál alternatívát a szorzótábla tanuláshoz. Ha nehezen megy az egyszeregy ez a kötet biztosan segít, hogy hamar az eszedbe vésd a szorzótáblát. A két soros vicces versikék mindegyike a szorzótábla egy elemét segít megjegyezni.

Hiszen nem olyan egyszerű megjegyezni, hogy 6*3 az 18, viszont, ha úgy próbáljátok, hogy:

jajj de szörny! és jajj de borz!
    hatszor három tizennyolc"

– biztosan nem lesz gond a következő matekdogánál!

A regiszterfüzethez hasonló kialakítása pedig nagyban megkönnyíti a megfelelő rész kikeresését. Ráadásul a kötet végén található egy kivágható elemekből álló kártyajáték, egyik oldalán a versikével, amiből kihagyták a megoldást, másik oldalán pedig a helyes megfejtést adó számmal. Úgyhogy nincs több kifogás és nyafogás, mert ezzel a könyvvel tényleg játszva lehet tanulni!

Reposzt – Klasszikusok fiataloknak:

Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

József Attila versei Gábor Tamás Indiana válogatásában

27246.jpgHa az általános iskoláig könnyű dolgod is volt a gyerkőc versolvasásra nevelésével, a gimnáziumi évek beköszöntével vagy egy önjelölt költőpalántával, vagy a versek teljes elutasításával találod szemben magad. Egy biztos, most sem lesz egyszerű dolgod.

27138.jpg
Most mindkét kamasztípus rátalálhat a költészet ízére, mert két trendi szlemmer hozza a közel és teszi életszagúvá a verseket. 

Kemény Zsófi és Gábor Tamás Indiana válogatásában és margóra írt megjegyzéseivel egyáltalán nem fognak porosnak tűnni sem az Arany balladák, sem pedig József Attila húszas éveiben írt versei. Ha már beszerezted a köteteket, nincs is más dolgod, mint a következő szennyes ruha és mosatlan tányér felvétele előtt otthagyni a kamaszod íróasztalán és ha ő már végzett velük, talán még neked is új oldalukat mutatják majd a versek.

 

Kapcsolódó termékek