Vigyázat, sünik!

Lenyűgöző akció meseregény

Végérvényesen Annie M.G. Schmidt rajongó lettem! Eddig is családilag faltuk a történeteit, és osztatlan sikert arattak mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, de a legújabb nálunk megjelenő könyve tovább fokozta a rajongásomat. - Bagossy Laura ajánlója

Manci és a sünik számomra egy új műfaj, egy lenyűgöző akció meseregény. Körömlerágós izgalom az egész, egy eredeti sztori, sok-sok nagyon is valóságos szereplővel, történéssel, ugyanakkor tele humorral és egy jó nagy adag társadalomkritikával.

A holland szerzőnő zsenialitása abban rejlik, hogy történeteivel nem gügyög a gyerekeknek, hanem teljes jogú partnerként kezeli őket. Nem tündérvilágot teremt, hanem kikarikírozva, mesés elemekkel megbolondítva tálalja a valóságot. Semmiképp ne ijedjen meg a jövendő olvasó, amikor azt írom, hogy ebben a kisgyerekeknek íródott történetben bomba fog robbanni, hogy hemzsegnek benne a politikusok, útlezárások és tüntetők fokozzák az izgalmakat, és a könyv végén még egy igazi merénylőt is megismerhetünk.

Egy szerencsés véletlensorozatnak köszönhetően egy kicsi lány, Manci, és egy lelkiismeretes kalauz, Bajszi mentenek meg egy egész vonatnyi potentátot, akik mit sem sejtve pezsgőznek és kaviároznak egy különjáraton, ahol a közlekedési és a környezetvédelmi miniszterek látják vendégül Kanducsisztán bajuszos elnökét és egész küldöttségét. A díszjárat nem tud időben elindulni, mert sünik kerültek a sínekre, pont a vonat alá. Lesz is ebből nagy ribillió, mert Manci és Bajszi bemásznak az állatokért. Szegény kalauz a késés miatt az állásával fizet, nyakán egy ismeretlen kislánnyal, és egy halom sünnel. És a sünök között egy tüskésnek tűnő sárkupaccal, ami ketyeg. Természetesen ő a bomba, és nem is az egyetlen. Innen versenyfutás kezdődik az idővel. Valahogy meg kell állítani a vonatot, ami nem is olyan egyszerű egy olyan világban, ahol naponta tucatnyi bombariadó bejelentést kap a rendőrség, és a bürokrácia útvesztői akadályozzák a gyors intézkedést. Természetesen az olvasóknak nem kell aggódniuk, mert hőseink végül győznek és meggyőznek, és senkinek nem esik bántódása.

A történetmesélést csak fokozzák az elmaradhatatlan szerzőtárs, Fiep Westendorp illusztrációi, amelyek ráerősítenek a sztori speciális humorára, például arra, hogy M.G Schmidt történeteiben semmi nem szabályos. A szeretnivaló figurái senkivel össze nem hasonlítható egyéniségek. Semmi nem fekete-fehér, ahogy az életben sem. Szeretem, hogy egy egészséges gyerek lehet maszatos, kócos és öntörvényű, hívják Szutyoksárinak, TitinekOtinak vagy Mancinak. M.G Schmidt gyerekhősei őszinték, romlatlanok, határtalan nagy igazságérzettel. Bennük van egy jobb világ eljövetelének reménye.

Kapcsolódó termékek