Zöld szamár, szerelem, Mini Textúra

Kertész Erzsi, az egyik Pagony szerző válaszolt kérdéseinkre

Már javában tart a Mini Textúra, ha van kedved csatlakozz ehhez a szuper összművészeti programhoz! Ebben a cikkben Kertész Erzsi meséli el, milyen érzés volt írni, alkotni egy izgalmas képhez!

1, Miért pont ezt a képet választottad? 

zoldszamar.jpg- Írótársaimmal lehetőséget kaptunk arra, hogy körbesétáljunk a Galériában, és szakértő vezetésével eredetiben csodáljuk meg a festményeket. Én több esélyes kép között hezitáltam, de újra és újra visszatértem Bortnyik Sándor Zöld szamár című munkájához. Nagyon hatásos kép, élénk színekkel és olyan tartalommal, amely nemcsak elgondolkodtatja a szemlélőt, de mosolyt is csal az arcára. Bevallom, engem a képben rejlő irónia fogott meg, és a tartalmi elemek meghökkentő vegyítése.

2, Mi volt az első gondolatod a képet nézve? Mi indította el konkrétan a gondolkodást a kép kapcsán? Egy kicsit áruljuk el az olvasóknak, hogy miről szól a te írásod?

- Az első gondolatom az volt, hogy ebből a képből végtelen számú irányba el lehetne indulni, mert annyi mindent sűrít magába. Igazi kihívásnak tűnt, hogy egy rövid jelenetben megfogalmazzam azt a szerteágazó jelentéstartalmat, amit számomra sugallt. Végül beláttam, hogy muszáj dönteni, és a képen megjelenő romantikus, szerelmes tartalom kapta a fő hangsúlyt. A kezdetektől együtt gondolkodtunk a rendezővel, Szilágyi Bálinttal, így azt mondhatom, hogy a végső szöveg igazi csapatmunka eredményeképpen született meg. Annyit elárulok, hogy a jelenet a zöld szamár és a szerelem motívumaira épül, de hogy mi köze a kettőnek egymáshoz, az egyelőre maradjon titok. Ennyiből talán már sejthető, hogy egy humoros-ironikus, sőt, zenés-táncos darabról van szó.

3, A Mini Textúra kapcsán új világ nyílik meg a gyerekek előtt. Véleményed szerint hogyan lehet megszerettetni ezt a különleges vizuális világot velük?

- A Mini Textúra remek lehetőséget kínál arra, hogy néhány festmény a kibontás, bábszínházi megjelenítés útján közelebb kerüljön a gyerekekhez. Alakíthatja, ösztönözheti a képzőművészeti alkotások iránti érdeklődésüket és nyitottságukat. Azt is lehetővé teszi, hogy a gyerekek ráébredjenek, a képek mögött érzelmek, hangulatok, történetek rejtőznek, és az sem baj, ha kiderül, hogy egy-egy kép mindenkiben másféle húrokat pendíthet meg.

4, Hogyan ajánlanád szerzőtársad, Dániel András darabját? A saját gyerekeidnek mit mesélsz a Mini Textúráról?

- Dániel András Bernáth Aurél Riviéra című festményéhez írt szöveget. Ami első pillantásra sokakat megfog ezen a képen, az a kék szín árnyalatainak csodálatos mélysége, vibrálása, a víz és az ég találkozása. Érdemes ezt a saját szemünkkel is látni!
A Mini Textúra teljes programja pedig egy olyan különleges élménynek ígérkezik, mint ha művészi meseillusztrációk elevenednének meg a gyerekek szeme előtt. Azt hiszem, így harangozom majd be a saját gyerekeimnek is. Az meg különösen izgalmas lesz számukra, hogy az eredeti képeket előadás után ők maguk kereshetik meg a hatalmas kiállítótérben.