12 dolog, amit a 12 évesekről tudni kell

Lista a Léna listáiról

Annyi minden van, amit nem is gondolnánk egy kiskamaszról! Francine Oomen nagyszerűen mutatja be Léna naplóján keresztül azt, hogy mi minden forog egy tizenkét éves gyerek fejében. Listába szedtük a 12 legfontosabb dolgot, amik nemcsak Lénára, hanem valószínűleg minden vele egykorúra igazak.

Ha a jó barátság szükséges feltétele az, hogy a másik hasonlítson ránk, azt hiszem, Léna a legjobb barátnőm lehetett volna 12 éves koromban. És nem csak azért, mert a mai napig én is listák százait gyártom le a mindennapok túléléséhez, hanem mert Francine Oomen Lénája annyira igazi, mint bármelyik másik 12 éves.

Node mi mindenre tanít meg minket a 12 évesekről a Léna listái és a Léna titkai?

1. Már nem gyerekek, de még nem tinik

lena7.jpg
"Peet tizennégy éves, sokkal öregebb, mint én. És nagyon helyes. De nem, nem csókolóztunk! Én még nem vagyok rá kész. Mondjuk egyszer majdnem, de rámjött a röhögés, és Peet nem próbálta meg még egyszer."

2. Félnek a változásoktól

"Segítség! Nő a mellem! Az előbb belenéztem a tükörbe, és egyszer csak észrevettem két kis dudort. Elég fura, mert szerintem tegnap még nem voltak ott. Igaz, tegnap nem is figyeltem. Normális ez tizenkét éves korban? Kitől tudnám megkérdezni? Jas és Ach biztosan kinevetne. És lehet, hogy nem is focizhatok velük többé! Mert túl csajos leszek! De akkor kivel fogok játszani? Az lesz a legjobb, ha valahogy elrejtem a dudorokat."

lena13.jpg
3. Sokkal többet tudnak néha, mint hinnénk

"Szóval erről van szó! Apa szerelmes abba a nénibe! És emiatt veszekednek folyton a szüleim. Ezért csinál apa mindig olyan undorító indonéz kaját. És ezért jár hetente kétszer főzőtanfolyamra. Most már értem!"

4. Félnek a döntésektől...

"Tudod, én mindig félek, hogy rosszul választok. És hogy aztán baj lesz belőle. Most például nem tudom, hogy hazamenjek-e, vagy inkább maradjak itt, és én is csavargóvá váljak, vagy tényleg világgá menjek-e, vagy inkább a nagyiékhoz…"

lena12.jpg
5. ...de azt sem szeretik, ha mindenből kihagyják őket

"Hát az elvált szülők gyerekeivel már bármi megtörténhet? Olyan bizonytalan lett hirtelen az életem! Persze, a felnőttek majd eldöntenek mindent, és a gyerekeknek semmibe sincs beleszólásuk!"

6. Sajnálják a szüleiket...

"Annyira sajnálom szegény anyát. Pont sikerült szép vékonyra lefogynia, erre apa beleszeret egy dagadékba. Persze a külső nem minden. Vajon apa már soha többé nem fog anyának örülni?"

7. ...de néha szeretnék, hogy őket is sajnálják

lena11.jpg
"Apa hozott egy papírsárkányt, és azt eregette a gyerekekkel. Én persze nem csatlakoztam hozzájuk. Nagyon jól mulattak hármasban, mert nagyon fújt a szél, és a papírsárkány óriási volt. És új is, úgy láttam. Belefájdult a féltékenységbe a gyomrom. Arra gondoltam, hogy beleugrom a tengerbe, és inkább megfulladok, és akkor apának legalább lelkifurdalása lesz. De amikor beledugtam a kezemet a vízbe, éreztem, hogy nagyon hideg."

8. Előfordul, hogy hazudnak

"– Apukám meg szokott verni, ha mérges. A ti anyukátok is? – kérdeztem, és böfögtem egy nagyot.
Steffie és Roel nagyon furán néztek rám. Belülről úgy pufogtam, mint egy megvadult sündisznó. Otthon ilyenkor a kedvenc sorozatomat szoktam nézni, de Steffie és Roel mindenáron valami hülye dedós rajzfilmre akarták kapcsolni a tévét. És mivel kettő volt egy ellen, ők győztek. Szemétség, pedig én vagyok a vendég!

Feltűrtem a pulcsim ujját.
– Nézzétek, megvert szíjjal. Itt a sebhely.
Ez természetesen nem volt igaz. Apa még soha nem ütött meg."

lena15.jpg
9. Nekik is vannak titkaik

"Léna titkai:
1. Látnok vagyok.
2. Szerelmes vagyok a mostohabátyámba.
3. Az anyukám leszbi.
4. Elmondtam San titkát Achnak (megesküdött, hogy nem mondja el senkinek).
5. Gyűlölöm a boszorkát, és valami gonosz dolgot fogok csinálni."

10. Hajlamosak magukban keresni a hibát

"Lelkifurdalásom lett. Már megint miért? Korábban sosem éreztem lelkifurdalást. Ez is a felnőtté váláshoz tartozna?"

11. Meg lehet velük beszélni a dolgokat

lena14.jpg
"És aztán mindent elmondtam. Nincs több titok. Egy tégla se maradjon a gyomromban. Elmeséltem anyának, hogy elhitettem a gyerekekkel, hogy apa gyerekbántalmazó, és hogy van egy félelmetes, fertőző betegsége, és hogy én tettem tönkre a drága cuccaikat, és én dugtam el a nyakláncot. Hogy szerintem Ella egy boszorkány, aki elvarázsolta apát, és hogy vele meg elhitettem, hogy apának van még egy barátnője, egy szép, huszonöt éves lány, aki jól tud görkorizni. Mert azt gondoltam, hogy Ella emiatt szakítani fog apával. Legnagyobb meglepetésemre mindketten elkezdtek nevetni."

12. Belátják, ha tévednek

"Nagyon fontos döntést hoztam. Mindent meg fogok tenni, hogy megszokjam az új dolgokat, és már nem akarok mindent visszacsinálni. Úgysem lehet. Mindent meg fogok tenni, hogy megszeressem Ellát és a gyerekeit. És el fogom hordani azt a betonfalat, amit felépítettem közénk. Legalábbis megpróbálom."

24364.jpg
Tudj meg többet Lénáról: olvass bele a Léna titkaiba! Ha pedig ezzel megvagy, olvasd el a könyvről írt ajánlónkat is: Segítség, elváltak a szüleim!
Ha szereted a holland gyerekirodalmat, ez a kvíz tetszeni fog: Kire hasonlítasz: Lénára, Tessre vagy Pollira?

Kapcsolódó termékek