7nap – 1 órában

A Nézőművészeti Kft. új osztálytermi előadása Eve Ainsworth regénye alapján

A művészet sűrítmény. Nem tud nem az lenni, bármennyire is a valóság megmutatására, azaz realizmusra törekszik. Márpedig, ha egy regény vagy egy előadás a mai kamaszok problémáival foglalkozik, akkor az a valóságból nő ki. Mindennapos tapasztalatokból, jól ismert helyzetekből, emberi konfliktusokból.

 7_nap_borito_1000px.jpg

Nehéz és kényes feladat megőrizni a valóságközeliséget, a hitelességet, megteremteni az árnyaltságot, ha „csak” 229 oldal vagy 1 óra áll rendelkezésünkre.

Eve Ainsworth-nek a 7napcímű regényében nagyobb tér jut a szereplők háttértörténeteinek kifejtésére, motivációinak felfejtésére, mint egy egyórás előadásban, ahol ráadásul csak két szereplő van, nincs díszlet, és alig néhány kelléket (pl. Pilóta keksz vagy mobiltelefon) használnak. Azaz két színésznő (Jankovics Anna ésKőszegi Mária) teremt meg mindent és mindenkit: különböző helyszíneket, anyát, apát, barátot és ellenséget. A nézőnek nagyon közel kell lennie és nagyon együtt kell lennie a szereplőkkel, hogy ne essen ki a folyamatból, hogy képben legyen, mikor, hol, ki és kihez beszél.

A könyvet itt tudod megrendelni.

Egy, főként osztálytermekben játszott darabban adott a közelség, közvetlenség lehetősége. Persze, a közelségnek is megvan a kockázata, hiszen ami nagyon közel jön, attól ösztönösen hátrébb is húzódhatunk. Ha megérint minket a színésznő, örülhetünk, hogy partnerré tett, de zavarba jőve be is zárkózhatunk. Nagyon izgalmas és kényes tehát a térbeli sűrűséget is kezelni.

És, hogy még egy vonatkozásban tovább sűrüljünk, a könyv és a darab témája: az iskolai zaklatás. Ami persze, nem marad az iskola falain belül. Az OECD 2015-ös statisztikája alapján Magyarországon nagyjából a gyerekek egy ötöde érintett valamilyen típusú bántalmazásban. Ez a szám feltehetőleg azóta sem csökkent. Azaz egy újabb téma került fel a BESZÉLNÜNK KELL RÓLA! - listára. És nem csak hogy újabb téma, de egy újabbolyan téma, amely könnyen becsúszik a tabuk közé. A bántalmazott számára ez olyan terhekkel, szégyenérzettel, megalázottsággal jár, amelyek sokszorosan megnehezíthetik a jelenségről való beszédet. De vannak technikák, amelyekkel áthidalhatjuk ezt a problémát, és megindulhat a kibeszélés, megbeszélés.

Ha olyan könyvet olvasunk, vagy olyan előadást látunk, amelyben könnyen felismerhetjük (persze sűrített formában!) mindennapi környezetünket, a körülöttünk és velünk történő szituációkat, vagy akár saját magunkat, az kifejezetten felszabadító lehet. Hiszen nem kell vásárra vinnem a bőrömet, nem kell közvetlenül magamról beszélnem, mégis, a kitalált szereplők és konfliktusaik révén, áttételesen, de a saját problémáimat, feszültségeimet is felismerhetem, megfogalmazhatom. Egyszerre lehetek átélője és eltávolított elemzője is a helyzetnek és saját magamnak.6_0.jpgForrás: nezomuveszeti.hu

A Nézőművészeti Kft. kiváló, diákoknak szóló, gyakran tantermi előadásai lehetőséget teremtenek az egyes diákok és kisebb – nagyobb közösségeik számára, hogy ebbe a helyzetbe belekerülhessenek. A 7napcímű előadás kiélezett, drámai helyzeteket teremt. (Ezek a nagyszerű emberi és színházi pillanatok természetesen nemcsak a két kiváló színésznőnek, hanem Gyulay Eszter dramaturgnak és Scherer Péter rendezőnek is köszönhetők.) Nagyon közelről láthatjuk azokat a külső – belső történeseket, amelyek a szereplőkben lejátszódnak. Néha valóban megáll a levegő, visszafojtódik a lélegzet, de szinte mindig van feloldás a kialakult feszültségekre. Ez a feloldás, a humor vagy (ön)irónia azonban nem súlytalanítja el a konfliktusokat, de, ahogy az életben is, segíti a továbblépést, továbbélést.

Az előadás vége is majdnem-feloldás, azonban, szerencsére, didaktikusan semmi nem mondódik ki. Úgy teremt egyfajta nyugalmat, hogy az nem fedi el álságosan az addig tomboló indulatokat, hiszen azok azért egyetlen pozitív helyzettel nem írhatók mindörökre felül. És éppen ezt a komplexitást, a fennmaradó kérdéseket vagy éppen felkavart érzelmeket segít feldolgozni, értelmezni az előadást követő drámapedagógiai foglalkozás, amit gyakorlott drámapedagógus tart. Azaz bármennyire is kemény élethelyzeteket kell a mai kamaszoknak (is) átélnie, szerencsére az esetek többségében van vészkijárat! Segítenek a társak, a könyvek, a színházi előadások. Jelen esetben a Nézőművészeti Kft.7nap című előadása.

 

Az előadásról itt lehet részletesebben olvasni.

A könyvet itt tudod megrendelni.

(A cikk nyitóképének forrása: nezomuveszeti.hu)

 

Kapcsolódó termékek