A biztonságos közlekedésre nevelés alapjai

Játék, mese, biztonság

Elkezdődött az iskola és elkezdődnek a mozgalmas őszi hétköznapok is. Ha szeretnéd, hogy a gyereked abban a bizonyos pillanatban magabiztosan engedje majd el a kezed, miközben képes figyelni a saját biztonságára, akkor kezdd a tudatos közlekedésre nevelést most! Most egy olyan sorozatot mutatok nektek, ami bár a fővárosi tömegközlekedésre koncentrál, de ihletet adhat más településeken élőknek is.

A biztonságos közlekedésre nevelés megalapozása akkor kezdődik, amikor még szinte észre sem veszed. Akkor, mikor átkelsz az ovissal a zebrán, és amikor megtanítod a közlekedési lámpákra. Egy napon majd egyedül kell elindulnia az iskolába, és ahhoz, hogy te, ő is nyugodtan éljétek meg ezt a pillanatot, nagyon fontosak a jó alapok, a berögzülések.

amig.jpg

Most mutatunk neked egy sorozatot, amivel már ovis korban elkezdheted a tudatos közlekedésre nevelést, amit még az iskolások is élveznek hallgatni és olvasni, és ami nem utolsó sorban segít meghozni a gyerekek kedvét is.

Gévai Csilla három kötetes sorozata az Amíg utazunk, Amíg zötyögünk és a kakukktojás Amíg repülünk; reméljük nem kell repülőre szállnod, hogy a gyereket az iskolába juttasd; remekül bemutatja a tömegközlekedési eszközöket, a közlekedési vonalakat és a különböző lehetőségeket az utazás során. A mesekönyvben két gyerek, illetve három felnőtt, segít Nanuknak az inuit kisfiúnak megismerkedni a Budapesttel, a hasznos és érdekes tudnivalókkal. Nanuk Alaszkából érkezik hozzájuk, a gyerekek pedig, természetesen, szeretnék minél több klassz helyre elvinni, hogy semmit se mulasszon el megnézni Budapesten, ami szerintük említésre méltó. A Budapest szépségeit is bemutató sorozat nagy erőssége, hogy miközben rengeteg érdekes információt olvashatunk a különböző járművekről, igen pontosan és szakszerűen bemutatja a tömegközlekedési lehetőségeket szín, útvonal, és típus szerint, persze a teljesség igénye nélkül. Miközben egy olyan mesei keretbe van ágyazva mindez, hogy amig02.jpgnem lesz tankönyvszagú a dolog. Már olvasás közben is lehet beszélni arról, hogy milyen járműveket ismer a gyerek, mivel utazott már, tudja-e, hogy milyen járművekkel lehet otthonról az oviig, iskoláig eljutni. Később pedig, ha már kívülről fújjátok a könyveket, nyugodtan találjatok ki a mesékkel kapcsolatos játékokat, például, próbáljátok ki ti is, hogyan mentek Nanukék a  Gellért térről a Margit-szigetre, vagy a Deák térről a Déli pályaudvarra. Játsszátok el a könyvet, hogy hogyan lehet a nagyszülőkhöz, barátokhoz átmenni tömegközlekedéssel. Így játékos formában, a történeteket is újraélve, megismerkedhetnek a gyerekek a járművekkel, megtanulhatják melyiken milyen szabályok vannak, mire kell figyelni átszálláskor vagy a villamossíneket keresztező zebrán való áthaladáskor. Ha pedig elfogynának a könyvből merített ötletek, a sorozathoz készült foglalkoztató füzet is jól jöhet.

A könyvsorozat segít, ha

- ovis gyereked van, és városban élsz
- kisiskolás gyereked van, és lassan el kell engedned a kezét
- izgulsz az elválás miatt
- a gyereked bizonytalan
- érdekel Budapest
- érdekel a tömegközlekedés
- jó a humorod
- szereted az izgalmas, böngészésre hívó képeket
- beszélgetnél a gyerekeddel az önálló közlekedésről
- több korosztályt akarsz lekötni
- idegenvezetőre van szükséged
- csak egyszerűen egy jó könyvet keresel.

Ne izgulj, nehéznek tűnő feladat áll előttetek, de odafigyeléssel, sok sok beszélgetéssel, mesével és gyakorlással biztosan túl fogtok jutni ezen is, és később majd boldogan hallgatod a gyereked beszámolóit az aznapi útjáról.

Kukkants bele a könyvbe itt!

Grancsa Gergely

Kapcsolódó termékek