"A mozgás a gyermek legtermészetesebb megnyilvánulási formája"

Interjú Varga Norbert mozgásfejlesztővel

cimkék: #Pagony

Ha valakik, a Mocorgós fiúk tudják, hogyan kell játékosan fejleszteni a gyerekeket. Aki ismeri a programjaikat, egy életre megjegyezte magának Kalimpát, az esetlen, csupa szív bábfiút. A foglalkozás során felcsendülő dal örökre belemászik a gyerekek fülébe, arról már nem is beszélve, milyen ügyesen ragadják meg az ovisok fantáziáját, és egy játékos mese keretében milyen profizmussal fejlesztik a mozgásukat. 

Varga Norbert, a Mocorgó programok lelkes gyógytornásza számos kérdésünkre válaszolt a mozgásfejlődéssel kapcsolatban. Kattints az interjúnkra, és olvasd el, hogyan lehet mesésen felkészülni az iskolára.

A Mocorgó programok keretében már évek óta foglalkozol a gyerekek motorikus, ugyanakkor nagyon játékos fejlesztésével. Hogyan jött az ötlet?

2011-ben Szabó Tamás színész barátom ültette el fülemben az ötlet csíráját. Mondanom sem kell, hogy hamar elkezdtek cikázni a gondolataim a téma körül. Beszélgetéseink során lelki szemeink előtt kirajzolódtak egy bábos-mesés mozgásfejlesztő foglalkozás körvonalai. Bátrak voltunk, belevágtunk. Lefektettük az alapelveket, a módszertani részleteket, céget alapítottunk és elkezdtük a közös munkát.   

Mi az, ami szerinted gyógytornászként fontos a gyerekeknek?

A mozgás a gyermek legtermészetesebb megnyilvánulási formája. Köztudott ugyanis az a tény, hogy ebben az életszakaszban a gyermek mozgásának fejlettsége képet ad általános fejlettségi szintjéről, a fejlődés tempójáról. Programunkban alapvető szerepe van a mozgásfejlődés folyamatos nyomon követésének, megsegítésének.

Hogyan állt össze mindez egy foglalkozássá?

Közösen elkezdtünk rövid történeteket kitalálni Kalimpáról, az esetlen bábfiúról, akiben hatalmas akaraterő és elszántság lakozik. Tamás dalokat írt a foglalkozásokhoz, én pedig a történet alapján egymásra építettem a mozgásfejlesztő gyakorlatokat és játékokat, figyelembe véve a fokozatosság elvét, a gyerekek életkori sajátosságait és fejlettségi szintjét.Kalimpa, a bábfiú segít a gyakorlatokban. Nélküle a Mocorgó nem is lenne Mocorgó. Hogyan született ő?

Kalimpa valóban egy bábszínházban született a mi terveink alapján. Komoly bábkészítők munkája, akik szerencsénkre kihívásnak tekintették a felkérést. Kalimpa ugyanis ugyanolyan mozdulatokat képes reprodukálni mint egy 5-6 éves kisfiú. Ennél még nagyobb kihívás volt azt megoldani, hogy természetellenes mozdulatokra ne legyen képes még véletlenül sem. Minden ízülete pont úgy mozog mint egy emberé. Nagy segítségünkre volt feleségem is, Gergely Katalin, aki Kalimpa vizuális megformálásában vállalt szerepet.

Hogyan tudod a tudatos fejlesztést és a mesét, a játékot összehangolni a foglalkozásokon?

A kezdetektől fogva egy folytatásos Kalimpa történetben gondolkodtunk. A foglalkozások résztvevői számon tartják, hogy éppen hol tart a cselekmény, milyen feladatokat oldottunk meg legutóbb és milyen mellékszereplőkkel találkoztunk. A mozgás tekintetében minden alkalommal három készség-képesség fejlesztésére összpontosítunk (pl. ugrás, egyensúly, állóképesség). Ezek alapján vannak összeállítva, a mese szerves részét képző, mozgásfejlesztő játékok és gyakorlatok. Nagyon jó látni, hogy 1-2 alkalom után minden gyerek tökéletesen érti a foglalkozás szerkezetét.

A célcsoportotok alapvetően az óvodás korosztály. Miért pont ők?

A mozgás az óvodáskor egész időszakában jelentős szerepet tölt be a 3-7 éves gyerekek fejlődésében. Ebben az életkorban a gyerekek leginkább a mozgás, a cselekvés által szereznek információt környezetükről. Ezekben az években tehetjük a legtöbbet a nagymozgások minőségi fejlődéséért, amelyek megalapozzák az iskolaérettséghez elengedhetetlen finommotorika kialakulását.


Mik azok, amikre a szülőknek figyelniük kell? Mit üzensz nekik mint gyógytornász?


A gyermek legfejlesztőbb élettevékenysége a játék, a mozgás, ám az időhiány miatt rohanó világunkban hajlamosak vagyunk erről elfelejtkezni. Ne felejtsék el!

Mik a terveitek a Mocorgó programokkal? Milyen programokat tartotok most?

Szeretnénk továbbépíteni és bővíteni a márkát amit létrehoztunk. Négy alappilléren állunk jelenleg: Mocorgó torna, programszervezés, Mocorgó Játszószoba és a Kalimpa könyv (az ötödik pillér, a Mocorgó Zenekar is rajtvonalhoz állt már). A mozgásfejlesztő foglalkozások magasabb szintre emelését és kiterjesztését képzésekkel tudjuk elérni, ami hatalmas kihívás lesz a közeljövőben.

A programszervezés egyre nagyobb méreteket ölt. A sok gyerekzsúr, fesztivál és családi napi részvétel mellett évente 2-3 többszáz fős óriásrendezvényünk is van. A kínálatunk pedig egyre színesebb. A Jurányi házban működő Mocorgó Játszószoba, nagy örömünkre, folyamatos telt házzal működik. Most a könyvnek drukkolunk, vigye hírét Kalimpának kerek e nagy világon. 

Hogyan lehet hozzátok eljutni?

A legtöbb foglalkozásunk zártkörű, vagyis intézményi keretek között zajlik. Több mint egy tucat fővárosi óvodával van szerződéses viszonyunk. Ezen intézmények gyerekeinek heti rendszerességgel tartunk foglalkozásokat. Nyitott foglalkozásokat a Bartók Bála úti Pagony könyvesboltban, a zuglói Zümmögő Házban és az újpesti Maki Játszóházban tartunk. Honlapunkon, és a facebook oldalunkon minden információ megtalálható a foglalkozásainkról és a rendezvényeinkről.

Kalimpa immáron Stiglincz Milánnak köszönhetően mesekönyv is lett. Hogyan jött az ötlet? Ilyennek képzelted Kalimpát, ahogy Milán megírta?

A közös munka egyik első feladata volt, hogy megegyezzünk Kalimpa alapvető tulajdonságaiban. Természetesen Kalimpa másmilyen Szabó Tamás vagy éppen legújabb munkatársunk, Csillag Botond, kezei alatt és megint más Milán tollából. A bábnak mégis van egy sajátos karaktere, mintha a természetét is belefaragták volna. Ezeket figyelembe véve Milánnak sikerült egy nagyon összetett jellemet megrajzolnia, a legapróbb részletekbe menően kidolgozva Kalimpa személyiség jegyeit, melyek folyamatosan fejlődnek a mesék során.

A könyv egy kalandos történet, vicces mese és fejlesztő játékok szuper találkozása. Hogyan "használjuk" és kiknek ajánlod a mesekönyvet?

A könyv írásakor rengeteg mindenre oda kellett figyelnünk. Fontos volt hogy a mesék és a játékok bonyolultsága a kitűzött 5-8 éves korosztálynak feleljen meg. Minden mozgásfejlesztő játékhoz nehezítések és javaslatok tartoznak a párban és csapatban történő játékra. Ez azért lényeges, hogy otthon a családban és nagyobb közösségben és játszhatóak legyenek a játékok.

Vannak, vagy lesznek olyan programok, amik már a mesére épülnek? Vannak visszahatások? Megihleti a programot a könyv?

A foglalkozásainkban, programjainkon legfeljebb ízelítőt adunk a könyvben megírtakból, tudatosan nem használjuk a könyvben megírt meséket. Nem szeretnénk lelőni a könyv "poénjait".  A Kalimpáról szóló történeteink csupán egy töredéke olvasható és folyamatosan születnek újabbak. Most a mese másik főszereplőjére, Bubillára koncentrálunk. Idén már ő is tart bizonyos foglalkozásokat, Kalimpához hasonlóan. Reméljük hamarosan egy újabb kötetre valót válogathatunk kettejük történeteiből.

Rendeld meg a könyvet itt!Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek