A nagykorúság küszöbén

Egy fangirl története

Mára az amerikai tömegkultúra olyan mennyiségben öntötte el az egész világot, hogy az embernek az az érzése, hogy több ezer kilométer távolságból is csukott szemmel eligazodna mondjuk egy Egyesült Államokban található kisváros  gimis bálján, vagy bárhol egy hálaadási családi ünnepségen, és pontosan tudná, hogy mit jelentenek az egyetemi bulis hétköznapok. A Fangirl is egy ilyen közhelyesnek számító alapszituval indul...

Catch épp a főiskola kollégiumi szobáját foglalja el. Utálja az egészet. Semmi kedve fősulira járni, míg ikertestvére, Wren beleveti magát abba a jól ismert „party-tanulásba”, amit a filmekből betéve tudunk. Szóval a kezdet nem túl biztató, viszont a szerző, Rainbow Rowell igen. Az Eleanor és Park című regénye után biztos voltam benne, hogy valami izgalmasabbnak kell kibontakoznia ebből a történetből.

Hiába szokványos a kezdet, hiába ismerősek a karakterek, a főhős személyisége lapról lapra árnyalódik. Ez a 18 éves lány, a gyermekkor és a felnőtté valás határán a fantáziavilágba menekül.  A Simon Snow – a Harry Potterhez hasonlatos – fantasy műfajú regénysorozatának rajongója, kicsi gyerek kora óta. Először csak az olvasása töltötte ki az életét, aztán egy idő után úgynevezett fanfixeket kezdett írni a neten. Míg az új könyv megjelenését várják a rajongók, addig különböző történeteket találnak ki kedvenc hőseik életének alakulásáról. A legjobb fanfixeseknek óriási olvasótábora alakul ki, akik folyamatos kapcsolatban vannak az amatőr írókkal. Catch írásait sok ezren követik a neten.

Míg az interneten keresztül intenzíven és könnyedén tart kapcsolatot a külvilággal, addig a valóságos életben teljesen talajt vesztett. Főleg azóta, hogy ikertestvére, akivel a főiskoláig teljes szimbiózisban léteztek, és a fantáziavilágban is együtt mozogtak, egyik napról a másikra úgy döntött, hogy önállósodni akar. Ugyan egy helyen tanulnak, de nem akar összeköltözni, markánsan megváltoztatja a külsejét, hogy az egypetéjű ikerséget minél jobban leplezze, bulizni jár, pasizik, és legfőképpen közönyössé válik Simon Snow fantáziavilágával kapcsolatban. Míg Wren teljes kinyílásban van, addig Catch teljesen bezár. Még saját lakótársával sem képes kommunikálni. És hetekig azért nem ebédel a menzán, mert nincs ereje felfedezni, hol van az ebédlő.

Ebből az alaphelyzetből aztán Rainbow Rowell szépen, érzékenyen rakja össze a miérteket, hogy mitől is vált ilyenné ez a fiatal lány. Kiderül, hogy mit jelent, ha egy 6 éves gyereket elhagy az édesanyja, hogy szűnik meg a körülötte a biztonság, és hogy válik még szorosabbá a kapcsolata az amúgy is lekitárs ikertestvérével. Hogy milyen szorongást jelent számára a szintén elhagyott, és ettől összeomlott apjukról való gondoskodás. Ahogy fokról fokra tisztul a kép, úgy válik egyre izgalmasabbá az a fantáziavilág is, amibe menekül. /Az eredeti Simon Snow történetek és a saját fanfix verzió részletei egészítik ki a történetet./

A múlt árnyai mellett elkezdődik Catch életében a jövő is. Megjelenik életében a szerelem. Lassan, először felismerhetetlenül, kislányosan belepirulósan, szinte hihetetlenül. És a szépségesen leírt lelki folyamat lassan visszatéríti a valóságba. Ettől a kezdődő boldogságtól helyére kerülnek benne a dolgok, a gyerekkori hiányok, fájdalmak, nehezen gyógyuló sérülések. Lassan képes szembenézni az életével, anélkül, hogy az álomhősei mögé bújna.

- Laura ajánlója -

A Fangirl megrendeléséhez kattints ide!

Tetszett a cikk? Ez is érdekelhet: Négy könyv, hogy jobban megértsd a kamaszokat!