A nagyszülők fontosak

Tökéletes történet nagymamáknak és unokáknak

Pásztohy Panka Pesti mese című könyve nagy betűkkel szedve, gyönyörű, óriási rajzokkal tarkítva mesél gyerekeknek és nagyszülőknek arról, milyen fontos ajándék a kettőjük kapcsolata. Ismerd meg a könyvet!

Azt gondolhatod, hogy a gyereked nehezen tud a nagyszüleihez kapcsolódni, sőt a mai nagyszülők is sokszor nehezen értik meg a szemléletváltásokat a gyereknevelés terén, ezért nehezen igazodnak el a modern gyerek hétköznapjaiban. 

Bármennyire is nehéz néha a gyerekek valódi, ma is releváns érdekeit megértetni az idősebbekkel, újramesélni a gyerekkorodat a szüleiddel, muszáj lesz közös nevezőre jutnotok, mert a kisgyerekek életében van egy pont, amikor személyiségük formálódásához szükségük van nagyszülőkre.

pesti_mese_1.jpg

A nagyszülők létezése és aktív jelenléte biztonságot ad. Ha anyával, vagy apával történik valami még mindig ott van a nagymama... Ebben a korban már reális érvek mentén felfogják a gyerekek, hogy az életben előfordulhatnak váratlan és kedvezőtlen végkicsengésű események is, amire nem feltétlen kell, vagy lehet előre készülni. Ez a felismerés pedig nem kevés belső feszültséget tud okozni. Ilyenkor jó, ha színre lép a nagyi, aki észrevétlenül rámutat a gyerekeknek, hogy milyen biztos pontot és mentőhálót jelent az unokája életében. 

A legfontosabb értéke egy nagymama-kapcsolatnak a biztonságot jelentő mamai karokon túl pedig az, hogy gyökereket ad a gyereknek. Történetet, ami segíti az kicsiket abban, hogy meghatározzák önmagukat. Ez a személyiségfejlődés során megkerülhetetlen kérdés, amiről mindenképpen beszélgetni kell. Ilyen formán minden kisgyereknek van egy saját meséje, egy saját története ami magában foglalja a szülei gyerekkorát és történetét, a nagyszülei emlékeit és így tovább... Ennek a megélésében segít Pásztohy Panka Pesti mese című könyve, ami maga is valós emlékek és élmények ihletésére született. 

pesti_mese_foto.jpg

A nagymamáknak már több idejük van madarakat hajtogatni, miközben a régi fényképeket nézegeti az unokájukkal, sőt, a nagymamáknak van idejük merengeni a régi időkön, amit a kisgyerekek imádnak hallgatni, vagy andalogni Budapest utcáin, amíg csak meg nem fájdul a bokájuk, ami persze pont akkor következik be, amikor a kisgyerek is hazavágynak már a jó meleg lakásba. 

Nagymama és unoka találkozását, valódi figyelmét és egymás felé fordulását meséli el Pásztohy Panka Pesti mese című megható könyve. 

Nagymamáknak és unokáknak – és persze a család minden tagjának – mesél arról, milyen az, amikor egy ízig-vérig mai kislány és a nagymamája

pesti_mese_2.jpg
gyerekkori történetei találkoznak úgy, hogy végigsétálnak azokon az utcákon, folyosókon, amiken anno a nagyi is szökdécselt kislányként. 

A mesék segítenek lelassulni, megadni egymásnak és önmagunknak az időt, hogy elidőzhessünk régi emlékeken. Segítenek hogy a gyerekek bátran kérdezhessenek, hogy beszélgessünk Budapest régi-új utcáiról, házairól és villamosairól, és, hogy minden kisgyerek megismerkedhessen a saját varázslatos történetével.

Olvasd el interjúnkatPásztohy Pankával a könyv kapcsán!

Aztán vedd meg a Pesti mese című képeskönyvét, de a legjobb az lenne, hagyd, hogy mesélje a nagymama, mielőtt, miközben és miután perecet faltak, villamosoztak, vagy andalogtak egy jót, mert ők – ráérnek.