A nyári vakáció, az egyenesen szenzációs!

A Pagony könyvheti kínálata

A nyári vakáció az remek dolog Matyi és Sári és minden gyerek szerint, és még mielőtt elkezdődik, gyertek a Könyvhéten, csütörtöktől hétfő délutánig a Pagony standjához, mert ennyi sok-sok minden érdekességgel várunk titeket, és még remekebb lesz a vakációtok, ha ezeket a könyveket is magatokkal viszitek! - Győri Hanna, szerkesztő ajánlója

24348.jpg
Nagyon szeretitek a Donaldson-lapozókat: idén a Könyvhéten elindítjuk a saját gyártású lapozóinkat, magyar szerzők és illusztrátorok verseivel és rajzaival. Elsőként Gryllus Vilmos Kutyát kérek, kiskutyát! és Mókus, mókus, mit csinálsz? című mondókás kötete jelenik meg Horváth Ildi rajzaival, és Kőszeghy Csilla Bumburija mutatja be a tanya állatait Harcos Bálint mondókáival. Ha már ennyi állattal találkoztunk, ne hagyjuk ki a Pagony legropogósabb és különlegesebb könyvheti újdonságát, egy új, kicsiknek szóló sorozat kezdetét:
24351.jpg
A Tigris és a Motyó. Ebben a Tigris idegesen rója a kórház folyosóját, míg kezébe nem nyomják hirtelen kisfiát - vajon mit kezdjen a Motyóval? Hasonlít rá? Igazi kis tigris? Vicces-feszült-érzelmes verses mese Harcos Bálinttól Dániel András rajzaival, ovisoknak, elsősorban apukák felolvasásában!

24397.jpg
Akik pedig már olyan nagyok, akár két-, sőt háromévesek, azok bizonyára ismerik Bogyót és Babócát, akik most inkább mellékszereplői Bartos Erika új könyvének, melyben Vendel és Baltazár, a két jóbarát valami csibészségen törik a fejüket. Rosszalkodni szeretnének, ezért fogják Pihe tündérkártyáit, és összefirkálják. Bizony, nem lesz könnyű kiengesztelni a lepkekislányt, de a fiúk mindent megpróbálnak. A második mesében pedig a lányok vesznek össze, és a kellemes buborékfújás csúfolódásba fullad. Ugri hiába próbálja utána kiengesztelni a többieket, kiszorul a társaságba. Végül persze mindenki kibékül mindenkivel, és közösen ültetik a kis barátok a virágokat a réten. Ahogy mindig, az írónő érzékenyen nyúl a bölcsisek-ovisok társas életének problémáihoz a kis bogarak mindennapjain keresztül.

24362.jpg
De a kufliknak is megvan már az a masszív rajongótábora, akik rendre kérdezgetnek minket az új kötet felől, és boldogan felelhetjük: végre itt van, ráadásul születésnappal és jelmezbállal! Tehát egy hatalmas, két mesén át tartó mulatság ez a mesekönyv, kisebb-nagyobb heverészésekkel és társalgásokkal megszakítva.

24457.jpg
Az óvodás korosztály visszatérő vágya egy kiskutya, viszont a felelős állattartáshoz tudnunk kell, mit vállalunk: Pásztohy Panka első saját mesekönyvében Lili összebarátkozik egy kiskutyával, akit Pitypangnak nevez el. Megosztják az uzsonnájukat és jókat labdáznak. Azonban egy nap a kis Pitypang eltűnik. Lili azonban a kezdeti elkeseredés után nem adja fel, és megkeresi a kiskutyát!

A nagyovisok már nemcsak képeskönyvet, de egész meseregényeket, mesegyűjteményeket szeretnek meghallgatni, estéről estére felolvasva visszatérni az ismerős világba. Nekik készülünk Vadadi Adrienn Alma utca 22 című könyvével, Mészely Ilka szívderítő rajzaival. Vadadi Adrienn könyve ugyanis csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, aki együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek az udvaron. Együtt nyomoznak a szomszéd bácsi kutyája után, szelídítenek macskát és fagyiznak.

24360.jpg
Igaz Dóra hasonló korúaknak szóló meséskönyve viszont a szórakozás mellett nagyon is praktikus darab: a nyári betegségeket veszi sorra, és a mesékben, amelyek egy ovis csoport tagjainak egy-egy kalandját mutatják meg, okos felnőttek magyarázzák el a gyerekekre leselkedő veszélyeket. No, azért ne gondoljunk rosszra, csak kullancsokra, napszúrásra és apró-cseprő ügyekre.

24361.jpg
Finy Petra Miluja már az elsősöknek szól, a Most én olvasok! sorozatunk következő szériája a Tökmagok után, Pásztohy Panka rajzaival. Az elsősök így az év végén már éppen tudnak olvasni, és ezek a 2-3 soros oldalak, pár oldalnyi fejezetek kellemes kihívást jelentenek. Végigolvassák-izgulják a könyvet, és elégedetten hátradőlhetnek, hogy egy egész könyvet egyedül elolvastak, irány Egyiptom!

24398.jpg
Milos Macourek sűrű és lendületes szövegét, a Matyi és Sári nyaral-t mi olvassuk fel a kisebbeknek, de a nyolc-tízévesek is boldogan, hangosan fogják olvasni maguknak. A család minden tagja gurulni fog a nevetéstől, ha ez az esti mese, csak idézném az elejét:
„A nyári vakáció az remek dolog, a nyári vakáció az egyenesen szenzációs, aki a nyári vakációt kitalálta, annak már réges-régen egy hatalmas emlékművet kellett volna állítani a park közepén, ahová minden gyerek virágokat hordana, mert a nyári vakáció a legjobb dolog az egész világon!” Matyi és Sári viccesebbnél viccesebb kalandjai a letépett telefonkagylóval ugyanis a nyári szünetben is folytatódnak. Ne valami unalmas falusi vakációra gondoljunk, ha az embernek ilyen telefonkagyló van a birtokában: járnak a dzsungelben, Leonardo da Vincivel találkoznak Itáliában, sőt, az angol királyi pár bőrébe bújva fürdőruhában napoznak a tengerparton.

24456.jpg
Ugyanez a korosztálynak olvassuk a Manci és a süniketAnnie M.G. Schmidttől, de csak ha nagyon ráérünk, mert annyira izgalmas és letehetetlen ez a mese-akcióregény, hogy nem könnyen hagyjuk abba az amúgy rövid fejezetek végén. Manci a Sünbrigád tagja: eltévedt süniket ment. Csakhogy a sünik a vonat alá bóklásznak, a vonat meg indulna! Manci kiszedi őket, és közben talál egy bombát. A vonat elindult, ám Manci és a nagybajuszú kalauz motoron üldözőbe veszi, hogy hatástalanítsák a bombát és megmentsék a vonat fontosnál fontosabb utasait.

24364.jpg
Kiskamaszoknak, kilenc-tíz éven felülieknek ajánljuk Francine Oomentől a Léna listáit. Lista Léna, az érzékeny kiskamasz naplójában rengeteg listával, hétköznapi nyelven mesél arról, hogy milyen az élete. A listák segítenek neki dönteni és választani sok-sok nehéz élethelyzetben: a valós lehetőségek mellett pedig mindig szerepel pár lehetetlen, de vicces ötlet is. Léna szülei éppen válnak, és a sok-sok változás között, ami egy 11 éves lány életét kitölti, még ezt a nagy változást is fel kell dolgoznia és el kell fogadnia. Szuperaranyos, kiválóan megírt, vicces-megható könyv főleg lányoknak.

24402.jpg
Ugyanennek a korosztálynak szól Anja Stürzer jövőregénye, a zöld antiutópia, a Somniavero is.
A főszereplő Jochanan, és szülei a jövőből jöttek ide megnézni, hogy milyen volt a Föld, amikor még vadon élő állatokkal teli erdők borították. Csakhogy egy gyanús tudós üldözi az időutazókat, és a karmai közé kaparintja a tizenegy éves Jochanant. A fiú elszakad szüleitől, de tudja, hogy négy nap múlva érte jönnek. Négy napig kell elbújnia, elmenekülnie a tudós elől. Szerencsére egy berlini fiú, Merlin és egy bujkáló menekült lány segít rajta. Izgalmas, gyors sodrású regény egy nem túl biztató jövőben.

24363.jpg
Mindenkinek szól két művészi képeskönyvünk. Az egyik, Schein Gábor Irijám és JonibéjeRofusz Kinga festményeivel 2010-ben megnyerte az IBBY-díjat, most újra kiadjuk. A titokzatosan szép verses mese Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól, szerelmük, elválásuk és egymásra találásuk időtlen története.

24404.jpg
Az Apanap pedig Philip Waechter német illusztrátor képeskönyve, amiben minden oldal egy kis jelenet apa és fia kapcsolatáról, egy-egy szóval, rövid párbeszéddel megjelölt hangulat mindössze, de végtelenségig találó, pont ezeket éljük át mindannyian. Apáknak és gyerekeknek!