A strand a legunalmasabb hely a világon

Mit csinál a szerző nyáron? 24. rész – Interjú Mészöly Ágnessel

Mivel tölti a nyaratMészöly Ágnes, a Szabadlábon és még más számtalan gyerek- és ifjúsági könyv szerzője? Érdekel milyen könyveket olvas ebben a hőségben vagy, hogy miket ajánl az olvasóknak? Kattints és olvasd el a cikket!

- Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
- Nem kell korán kelni hétköznap.

- Hogy telik nálatok a nyár?
- Mozgalmasan. Mindenki jön-megy, utazik, időnként hetekig nem látjuk egymást. Ha összejövünk, akkor irány a kert: sütögetés, beszélgetés, tűznézés, hallgatás.

- Miket olvastok nyáron?
- Nincsenek kifejezetten nyári olvasmányok, bár a nyaralásra biztos nem visszük magunkkal a Jókai-összest.

- Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
- Nem csak, hogy min, hanem hogy hol. Most épp Normandiában. Délelőtt fejlesztő foglalkozást tartok iszonyatosan sármos, három-négy éves francia fiataluraknak, délutánonként pedig épp a következő regényt írom. Mind a két munka elég lelkesítő, flowos, néha kénytelen vagyok elmenni biciklizni egy hatalmasat… tehát ha Maucomble-környékén látsz egy őrült nőszemélyt piros fülessel a fején, elengedett kézzel száguldani lefelé a völgybe, az jó eséllyel én vagyok.

- Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz az olvasóknak?
- Én nem így érzem… hanem azt hiszem, hogy folyton nagyon le vagyok maradva, és képtelenség követni az újdonságokat. A könyvhéten beszerzett kincseket persze már elolvastam.
Dávid Ádám Millennium-trilógiája remek befejezést kapott… és vége a D.A.C.-sorozatnak is. Tehát bőven van olvasnivaló, hajrá.

- Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
- Rengeteget utaztunk a szüleimmel, az akkoriban titokzatos Nyugatra is. Talán innen is csillapíthatatlan mehetnék, hiszen elindulni - úton lenni - hazaérni a legjobb dolog a világon. Tizenkét éves lehettem, mikor autóval bejártuk Ausztriát, a következő évben Bulgáriáig jutottunk. Ezek a nomád, kalandos utazások felejthetetlen élmények.

meszoly_agnes_650.jpg

- A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
- A Gyűrűk Urát egy egész nyáron át olvastam. Kábé harmincszor egymás után. És egy mondat sem volt unalmas.

- Melyik fagyi a kedvenced?
- Mindegyik.

- Mi az, amit tuti eszel a strandon?
- Bocs, de a strand a legunalmasabb hely a világon. Nem járok strandra. A tenger, folyó vagy egyéb vízpart az más, de oda meg nem kajálni jár az ember. Illetve… ha mégis, akkor érdemes alaposan elolvasni az étlapot. Múlt vasárnap például véletlenül csigát rendeltem magamnak a tengerparton… és bár mindent szeretek, ami a vízből való, ez azért kicsit szíven ütött. Megettem, de soha többé…

Kapcsolódó termékek