A világ legjobb lapozói (szerintem)

szemle kedvenc lapozóimról

Hogyan mesélj a kicsiknek? Milyen képeket szeretnek a babák? Ismeretterjesztés és klasszikus mesék lapozókban? Progresszív grafikák és a világ legviccesebb köszönései? Most összeszedtem a régi és új kedvenceimet, amikért 0-tól 5 éves korig (vagy tovább...) mindenki rajongani fog! 

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni! Viszont érdemes jó könyvekkel!

0 - 6 hónapos babáknak26858.jpgGratulálunk! Megszületett a legkisebb könyvmoly! Ez nem is csoda! A kortárs könyvek között bőven találsz olyan szuper kiadványokat, amik pontosan ismerik a picik világát. Nagy Diána Babageometria-sorozata fekete-fehér színekkel dolgozik. Az alig pár hónapos babák még nem látnak élesen, sőt a színárnyalatok észlelése is hónapok alatt alakul ki. 

babalatasa.jpg

(A kép forrása: http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20130705-megmutatjuk-hogy-latja-az-ujszulott-a-vilagot-latas-szin-tererzekeles-eleslatas.html)

A legfrissebb kutatások szerint nagyjából így látnak a kisbabák. Nem csoda tehát, hogy a Babageometria kontrasztos ritmusaira minden picit beszippant. Mutass a babának fekete-fehér ritmusjátékokat és csodáld, ahogy rácsodálkozik!

6 és 12 hónapos babáknak26701.jpg26702.jpgNyulász Péter versikéire örökre emlékezni fogtok. Olyan örök érvényű ritmusokká lesznek a sorok, mintWeöres Sándor A tündér című verse, vagy József Attila Altatója. A Babagombóc sokáig nem volt kapható, az első nyomás gyorsan elfogyott. Most végre az! Ráadásul Nyulász Péter egy újabb kötettel is meglepte az olvasó- és hallgatóközönségét! Már Morzsa kutyadallamát is örökre a szívetekbe zárhatjátok. Érdemes.
Könyvecske 1 éves kortól24349.jpg24348.jpgA versek és a dalok miden picit és nagyot megörvendeztetnek. Gryllus Vilmos dalai nélkül pedig mit sem ér a gyerekkor. AMókus, mókus, mit csinálsz? és aKutyát kérek, kiskutyát! című varázslatos lapozókban végre felolvashatod a verseket, de még jobb, ha énekelve adod elő őket! A muzsikus-költő dallamaihoz Horváth Ildi készített csodaszép illusztrációkat. Vár benneteket a Hallgatag erdő, a Mókus és a Diófa!

Lapozók 2 éves kortól19943.jpgPa20427.jpggony specialitás és nagy büszkeségünkJulia Donaldson- Axel Scheffler sorozata. A különleges hangulatú rajzok, a bájos, humorral teli, eredeti történetek "babaálló" formátumban készültek. Kemény lapjaikkal jól bírják a gyűrődést. Annál is inkább, mivel ezek a könyvecskék hosszú időn keresztül lesznek a gyerekek kedvencei.A legcsinosabb óriást, a graffalókat, A majom mamáját, a Bot Benőt, Zogot, a sárkányfiút, a Macskazenétés A zsúfolt házikót. A farsangra hangolódva most a Boszi seprűnyélen a legnagyobb sláger. A jószívű banya meséje, aki mindenkit felvesz a repülő seprűjére, és akit, mikor bajba kerül, megmentik a barátai, vicces, ugyanakkor minden félelmet és szorongást felszabadító, a kicsik lelkén varázslatosan könnyítő történet. 

Ismeretterjesztő lapozók? Naná!jegesmaci_marokparna-768x512.jpgAKukkants bele sorozat a 5-12 éves korosztálynak már belopta magát a szívébe. Most szerencsére a piciknek is elindult a sorozat, a Kukucskálj be a fülek mögé! A 2-6 éves korosztály már biztos jól ismeri a Scolar mini- és a Mi Micsoa Junior-sorozatokat. Nálunk a Scolar óriási sláger, a kívánságlistán van teljes sorozat... A Kukucskálj be a fülek mögé!-sorozat a 2-4 éves korosztálynak szól. Nagyon guszta, és érdekes tálalásban közvetít izgalmasabbnál izgalmasabb ismereteket.k A kihajtható fülekre alapból teljesen rá van kattanva a kislányom, de ami még nagyon megnyerte magának az egész családot, hogy ez egy vizuálisan is nagyon különleges megoldásokkal dolgozó ismeretterjesztő, beszélgetős könyv. A legjobb, hogy szuper témák megismerését kínálja már most a sorozat, ami remélhetőleg továbbra is bővülni fog. Menjetek állatkertbe, a tavaszt várva nézzétek meg, hogyan nőnek a virágok, hogy mitől esik az eső!

Klasszikusok piciknek - 4 éves kortól

flowers-lovely-bracelet-djeco-lovely-paper-dd03834-1582749818-0.jpgKövessétek Piroskát egyre beljebb az erdőben, és közben lapozzátok végig ezt a mesés könyvecskét! Hajtsátok ki a füleket, keressétek ti is a farkast és a nagymamát! A könyv Piroska és a farkas klasszikus történetét mutatja be egy új és minden eddiginél látványosabb formában. Bettelheim óta (akit lassan már unalmas hivatkozni) tudjuk, hogy ez a történet milyen belső dilemmát old fel: a jóságos nagymama egyszer csak átváltozik, és egy veszélyes farkast talál a kislány a helyén. Ha a gyerek tapasztalt már fenyegetést a nagyszülő (ez persze a fantáziája által szabadon behelyettesíthető) felől, akkor okkal kapaszkodik ebbe a történetbe, mivel a fenyegető egyént két külön entitásként fogja fel. A szétválasztással a kicsik megőrizhetik magukban a szerető nagyszülő képét. Hiába változik át, végül a jóságos lénye diadalmaskodik. (vö.:: Bruno Bettelheim: A mese bűvölete, Corvina, 2013, Bp., 68-75.) Meséljétek ki magatokból a tudattalan szorongató érzéseit! 
A lapozókból nem lehet kinőniHa szereted a progresszív, vicces grafikákat és rímeket, akkor mindenképpen meg kell ismerned Kárpáti Tibor Puszi, nyuszi! című szupervicces lapozóját! Az állatok egymásnak köszönnek a világ nyelvein, rímekbe szedve. Megunhatatlan könyv, kimeríthetetlen humorforrás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt! Ha kell egy jópofa frappáns köszönés, akkor csak csapd fel, és üdvözölj mindenkit kárpátis humorral! 
Puszi, nyuszi!

Kapcsolódó termékek