A világ legjobb lapozói (szerintem)

szemle kedvenc lapozóimról

2017. január 19.Zsani

cimkék: szemle 0-3 3-6

morzsaHogyan mesélj a kicsiknek? Milyen képeket szeretnek a babák? Ismeretterjesztés és klasszikus mesék lapozókban? Progresszív grafikák és a világ legviccesebb köszönései? Most összeszedtem a régi és új kedvenceimet, amikért 0-tól 5 éves korig (vagy tovább...) mindenki rajongani fog! 

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni! Viszont érdemes jó könyvekkel!
0 - 6 hónapos babáknak


babageometriaGratulálunk! Megszületett a legkisebb könyvmoly! Ez nem is csoda! A kortárs könyvek között bőven találsz olyan szuper kiadványokat, amik pontosan ismerik a picik világát. Nagy Diána Babageometria-sorozata fekete-fehér színekkel dolgozik. Az alig pár hónapos babák még nem látnak élesen, sőt a színárnyalatok észlelése is hónapok alatt alakul ki. 

babalatasa

(A kép forrása: http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20130705-megmutatjuk-hogy-latja-az-ujszulott-a-vilagot-latas-szin-tererzekeles-eleslatas.html)

A legfrissebb kutatások szerint nagyjából így látnak a kisbabák. Nem csoda tehát, hogy a Babageometria kontrasztos ritmusaira minden picit beszippant. Mutass a babának fekete-fehér ritmusjátékokat és csodáld, ahogy rácsodálkozik!

6 és 12 hónapos babáknak

nyulaszbabababNyulász Péter versikéire örökre emlékezni fogtok. Olyan örök érvényű ritmusokká lesznek a sorok, mint Weöres Sándor A tündér című verse, vagy József Attila Altatója. A Babagombóc sokáig nem volt kapható, az első nyomás gyorsan elfogyott. Most végre az! Ráadásul Nyulász Péter egy újabb kötettel is meglepte az olvasó- és hallgatóközönségét! Már Morzsa kutya dallamát is örökre a szívetekbe zárhatjátok. Érdemes.

Könyvecske 1 éves kortól

kutyamokusA versek és a dalok miden picit és nagyot megörvendeztetnek. Gryllus Vilmos dalai nélkül pedig mit sem ér a gyerekkor. A Mókus, mókus, mit csinálsz? és a Kutyát kérek, kiskutyát! című varázslatos lapozókban végre felolvashatod a verseket, de még jobb, ha énekelve adod elő őket! A muzsikus-költő dallamaihoz Horváth Ildi készített csodaszép illusztrációkat. Vár benneteket a Hallgatag erdő, a Mókus és a Diófa!

Lapozók 2 éves kortól

graffaloPaboszigony specialitás és nagy büszkeségünk Julia Donaldson- Axel Scheffler sorozata. A különleges hangulatú rajzok, a bájos, humorral teli, eredeti történetek "babaálló" formátumban készültek. Kemény lapjaikkal jól bírják a gyűrődést. Annál is inkább, mivel ezek a könyvecskék hosszú időn keresztül lesznek a gyerekek kedvencei. A legcsinosabb óriást, a graffalókat, A majom mamáját, a Bot Benőt, Zogot, a sárkányfiút, a Macskazenét és A zsúfolt házikót. A farsangra hangolódva most a Boszi seprűnyélen a legnagyobb sláger. A jószívű banya meséje, aki mindenkit felvesz a repülő seprűjére, és akit, mikor bajba kerül, megmentik a barátai, vicces, ugyanakkor minden félelmet és szorongást felszabadító, a kicsik lelkén varázslatosan könnyítő történet. 

Ismeretterjesztő lapozók? Naná!

kukA Kukkants bele sorozat a 5-12 éves korosztálynak már belopta magát a szívébe. Most szerencsére a piciknek is elindult a sorozat, a Kukucskálj be a fülek mögé! A 2-6 éves korosztály már biztos jól ismeri a Scolar mini- és a Mi Micsoa Junior-sorozatokat. Nálunk a Scolar óriási sláger, a kívánságlistán van teljes sorozat... kukkkA Kukucskálj be a fülek mögé!-sorozat a 2-4 éves korosztálynak szól. Nagyon guszta, és érdekes tálalásban közvetít izgalmasabbnál izgalmasabb ismereteket.k A kihajtható fülekre alapból teljesen rá van kattanva a kislányom, de ami még nagyon megnyerte magának az egész családot, hogy ez egy vizuálisan is nagyon különleges megoldásokkal dolgozó ismeretterjesztő, beszélgetős könyv. A legjobb, hogy szuper témák megismerését kínálja már most a sorozat, ami remélhetőleg továbbra is bővülni fog. Menjetek állatkertbe, a tavaszt várva nézzétek meg, hogyan nőnek a virágok, hogy mitől esik az eső!

Klasszikusok piciknek - 4 éves kortól

PIROSKAKövessétek Piroskát egyre beljebb az erdőben, és közben lapozzátok végig ezt a mesés könyvecskét! Hajtsátok ki a füleket, keressétek ti is a farkast és a nagymamát! A könyv Piroska és a farkas klasszikus történetét mutatja be egy új és minden eddiginél látványosabb formában. Bettelheim óta (akit lassan már unalmas hivatkozni) tudjuk, hogy ez a történet milyen belső dilemmát old fel: a jóságos nagymama egyszer csak átváltozik, és egy veszélyes farkast talál a kislány a helyén. Ha a gyerek tapasztalt már fenyegetést a nagyszülő (ez persze a fantáziája által szabadon behelyettesíthető) felől, akkor okkal kapaszkodik ebbe a történetbe, mivel a fenyegető egyént két külön entitásként fogja fel. A szétválasztással a kicsik megőrizhetik magukban a szerető nagyszülő képét. Hiába változik át, végül a jóságos lénye diadalmaskodik. (vö.:: Bruno Bettelheim: A mese bűvölete, Corvina, 2013, Bp., 68-75.) Meséljétek ki magatokból a tudattalan szorongató érzéseit! 


A lapozókból nem lehet kinőni

puszinyusziHa szereted a progresszív, vicces grafikákat és rímeket, akkor mindenképpen meg kell ismerned Kárpáti Tibor Puszi, nyuszi! című szupervicces lapozóját! Az állatok egymásnak köszönnek a világ nyelvein, rímekbe szedve. Megunhatatlan könyv, kimeríthetetlen humorforrás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt! Ha kell egy jópofa frappáns köszönés, akkor csak csapd fel, és üdvözölj mindenkit kárpátis humorral! 

Puszi, nyuszi!