Ami a gyerekkorban dől el...

Inspirálódj Szofival!

Mit üzennek a gyerekmesék? Miért fontos a szerepjákék és hogyan lehet sztereotípiák nélkül nevelni, mesélni és játszani? Mire tanít a Szofi átváltozik című könyv? Olvass tovább!

Szofi, Harcos Bálint csalafinta hősnője már eddig is sokat segített a gyerekeknek és a szüleiknek.

Ha sorra veszed a sorozat köteteit, megtapasztalhatod, hogyan integrálja (szépen lassan) 
temperamentumos kislány a mamája által meghatározott szabályokat.

A legújabb mesekönyvben Szofi már egészen önálló kis ovódás korú lányka, akit a barátkozás és a világ felfedezése érdekel a leginkább. 

Amikor a mamájával vásárolni indulnak a kislány fantáziáját magukkal ragadják a színes és izgalmas kellékek, a sok csillogó ruhaköltemény, és egyből átváltozós játékba kezd (az igazgató néni nagy örömére).

Óvodás korban a legfontosabb tevékenység a játék. A személyiségfejlődés szempontjából pedig a szerepjáték az, amivel a kicsik tét nélkül feloldhatják a bennük lévő feszültséget és kipróbálhatják a számukra izgalmas (felnőtt) szerepeket.


Szofi pedig még igazi barátra is talál a legújabb kalandja során! Tomival perdülnek-fordulnak és bohócok, fák, oroszlánok, rablók és dinoszauruszok lesznek a varázslatos átváltozásokkal.

Szofival és Tomival a kicsik és nagyok is bátorítást és ötleteket kapnak ahhoz, amit pontosan tudnak is a szívük mélyén: hogy a gyerekkor legnagyobb öröme a szabad játék és huncutkodás.

Ám ez még mindig nem minden... Mert a legújabb Szofi-mesének van még egy nagyon fontos (és a magyar gyerekkönyvek között progresszív) üzenete a kicsik (és nagyok) felé.

Szofi és Tomi a nemi szerepekkel is bátran játszanak, és a mamáik megtréfálására egymás szerepébe bújnak. 

Ha a kisgyerekek korán nemi sztereotípiákba ütköznek, vagy nem engedik őket a nemi szerepekkel szabadon játszani, akkor a későbbi személyiségük, attitűdjük alakulásában mély sebeket ejthet.

"A nemi szerepek a magyar társadalomban válnak szét leginkább a vizsgált európai országok közül. Ezért a gender kutatás alapvető feladata a nők és férfiak közötti együttműködés új formáinak helyes összehangolása." - írja Dr. Kopp Mária, szociológus. 

A szétválastás pont óvodás korban kezdődik meg igazán, amikor már gyakran az intézmények és családok is sandán néznek a gyerekekre, ha nem a nemüknek "megfelelően" viselkednek. 

Szofival és Tomival a gyerekek nemcsak szabadon lépkedhetnek a szerepek között, hanem a történetükkel arra is felhívják a figyelmet, hogy azonos jogokkal rendelkeznek: Szofi éppen annyira lehet csintalan, mint Tomi, éppen annyira szerethet rabló, oroszlán vagy dinoszaurusz bőrbe bújni, Tominek pedig nagyon is jól áll egy csinos kis sál a fején. 

Válassz olyan mesét a gyerekednek, ami megerősíti őt a szabad játék nyújtotta lehetőségekben, és ami mentes a nemi sztereotípiáktól! Mutass rá Szofival arra, hogy egy kislánynak is jár a huncut gyerekkor!

Szofi egy ilyen mese lehet...

Ha érdekel a könyv, kattints ide a megrendeléshez!