Az a baaaj...

Sokszor elhangzik nálatok is ez a mondat? Kiss Judit Ágnes költő és meseíró lírai, de mégis humoros meséjében minden fejezet így kezdődik. Még szerencse, hogy Keri, a varázslatos tündérkeresztanya csak pördül, fordul és dalolni kezd, és máris egy csapásra megoldja az összes gondot!

Az a baaaj: 

hogy anya ősztől nagyon sokat fog dolgozni. Jóval többet, mint eddig. És sokkal tovább.

hogy a nagymama háza teli van pókkal. Emiatt nem akarok odamenni.Pedig most hétvégére ígértük. Amikor apának mondtam, csak vállat vont, hogy a falusi házak mindig teli vannak pókkal, meg a pók hasznos állat, mert megeszi a szúnyogot meg a legyet. De attól én még ugyanúgy félek tőlük, és ugyanúgy nem akarok odamenni. Pedig a nagymamát szeretem. De sokkal jobban, ha ő jön hozzánk.

- hogy én nem szeretek sétálni. Apa meg folyton kirándulni akar velem. Azt mondja, azért, mert jót tesz nekem, ha levegőn vagyok. De én tudom, hogy igazából azért, mert ő imádja járni az erdőt. Én jobban örülök, ha otthon játszhatok a szőnyegen, de apa azt unja. Én szeretek együtt lenni apával, ezért elmegyek vele kirándulni, de nem érzem jól magam.

- hogy nagyon szeretnék állatot tartani. De apa nem engedi. Semmilyet. Se kutyát, se macskát, se nyulat, se hörcsögöt, se papagájt. Még egy degut se.

hogy szombaton már vágtáznom kell.. És attól azért kicsit félek.

hogy minden barátomnak van testvére. Némelyiküknek több is. És amikor hazamennek, vagy hétvégén, velük játszanak. Szeretnek a testvéreikkel játszani. Velem is szeretnek persze, nem arról van szó, hogy nem. Csak nekik más is van. Nekem meg csak ők vannak.És nincs kivel játszanom este meg hétvégén, mert anya meg apa fáradtak. Vagy mást csinálnak. Vagy nincs kedvük.

tkeresz.jpg
Szulyovszky Sarolta illuszrációja

- hogy van egy csomó étel, amit nem eszem meg. Akkor se, ha muszáj.

- hogy amikor ünnep van, akkor jön egy csomó rokon, barát meg ismerős. Akiknek puszit kell adni.Ott van például Gyöngyi néni, aki cigarettázik, és emiatt dohányszaga van. Jocó bácsi, akinek szúr az arca a borostától, mintha egy sündisznót kéne megpuszilni. Márta néni bele szokott csípni az arcomba, de úgy, hogy fáj. Sanyi bácsinak meg egyszerűen büdös a szája. Akkor is, amikor nem iszik bort, mert ha bort iszik, akkor mindenkinek nagyonbüdös borszaga van.

- hogy Tünde néni egy csomó olyat játszik velünk, amiben nyerni kell. Legyőzni egymást. Van olyan, hogy aki elront valamit, az kiesik, és a végén egyvalaki marad, és ő a győztes, mindenki más pedig vesztes. De olyan is van, hogy van első, második meg harmadik helyezett, például a futóversenyben, de akkor is mindenki más veszít. Győztes meg csak egyvalaki lehet. És én ezt nem szeretem.

- hogy egyszerre melegem is van, meg fázom is. És annyira fáj a fejem, hogy nem is tudom felemelni a párnáról!

Hogy mi a tündéri megoldás a felsorolt baaajokra?

Megtudod a lírai, de mégis humoros meséből, melyet Szulyovszky Sarolta különleges illusztrációi tesznek teljessé, keresd A tündérkeresztanya című könyvünket a boltokban!

Emlékszel Kiss Judit Ágnesre? Ő írta a Babaróka-sorozatot, ha még nem ismered, akkor keresd Babaróka ajándéka és a Babaróka kertje című köteteket!

Olvass itt a könyvről, vagy olvasd el az első mesét!