Az autósüldözéstől gyermekrablásig

Detektív regények fiúknak

Egy izgalmas detektívregényt olvasva a főszereplőkkel együtt, vagy akár őket megelőzve kinyomozni a rejtélyeket, olvasni a nyomokat és rájönni nagy összefüggésekre – ez aztán meg tudja mozgatni az agytekervényeket, a krimi az egyik legszórakoztatóbb műfaj. Agatha Christie regényeit is újra meg újra kiadják, na és persze mindannyian végigizgultuk, hogyan jön rá Columbo, ki a gyilkos. Nem véletlen, hogy az ifjúsági regények között is számtalan detektívtörténetet találunk, a rejtélyeket mindenki szereti megfejteni. Lássuk, milyen szuper kötetek jelentek meg mostanában kamaszoknak!

Székely Anikó: A Cézanne-akció - A Banda 2.

banda_300.jpg
Székely Anikó regénye öt jóbarát krimibe illő kalandjait meséli el. Az első rész autósüldözéstől gyermekrablásig sok veszélyt tartogatott Balázs, Anita, Norbi, Dóri és András számára, mire végül sikerült lekapcsolniuk egy rablóbandát, de még közel sincs vége az izgalmaknak. Ebben a kötetben is olyan eseményekkel kell szembenézniük, amelyektől még tapasztalt nyomozók is megtorpannának, de hőseinket még tengerparti üldözés, rejtélyes alakok és egy lábtörés sem állíthatja meg abban, hogy kiderítsék, ki az, aki rosszban sántikál, és hogy mi köze ennek a híres festőhöz, Cézanne-hoz. Ez a sorozat fiatal krimirajongóknak íródott, 10-14 éves korosztálynak ajánljuk. A betűméret, a képek és a rövid fejezetek segítségével akár olyan ifjú detektívek is olvashatják, akiknek egy vaskos regény még túl nagy falat lenne.

Irene Adler: Sherlock, Lupin & Én - A Kobra bosszúja
sherlock_kobra_310.jpgA Sherlock, Lupin és Én című könyvsorozatnak már hét része jelent meg. Az előző részek izgalmait nem nélkülözi ez a kötet sem: Adlerék főkomornyikja egyszerűen eltűnik, csak egy rövid üzenetet hagy maga után. Hogy milyen messzire vezetnek a szálak, azt főszereplőink nem is gondolták volna: egészen az indiai gyarmatokig nyúlnak. Habár a történet első személyben íródik egy lány szemszögéből, azt semmiképp nem állíthatjuk, hogy lányoknak szólna. Akik kedvelik a krimit, azoknak mindenképp ajánlott olvasmány ez a sorozat. A szöveg érdekessége, hogy visszafogottan ugyan, de a korabeli elbeszélésmódot, beszédstílust tükrözi, és persze nem utolsó az sem, hogy Irene Adler, a híres Sherlock-karakter az, akinek a nézőpontjából olvashatjuk az eseményeket. Na meg persze az ismert regényhősök, Arséne Lupin és Sherlock Holmes a két legjelentősebb karakter Irene Adler mellett, már ismert eseteik után izgalmas ötlet fiatalkori kalandjaikat is megregényesíteni. Ezt a sorozatot 10-15 éves kamaszoknak ajánljuk.

Louis Sachar: Stanley kincse
stanley_kincse_320.jpgMikor a Stanley, a szerencse fia (az új fordítás Stanley kincse címen jelent meg idén) kb. 12 évesen a kezembe került, egy szuszra kiolvastam az egészet. Aztán rá egy-két évre megint. Ez a regény annyira egyedi és izgalmas, hogy nem lehet letenni, ráadásul olyan komoly témák mellett, mint a rasszizmus, nem szenved hiányt humorban sem. A történet szerint Stanley Yelnats egy rosszkor-voltam-rossz-helyen eset miatt javítóintézetbe kerül, nem is akármilyenbe: a Zöld-tó táborba küldik, ahol nemhogy tó nincs, de semmi zöld sem. A sivatag közepén az egyetlen olyan pont sok-sok kilométeres távolságon belül, ahol víz van, szóval aki szökni próbál, könnyen a keselyűk martalékává válik. Habár detektívregénynek a szó hagyományos értelmében nem nevezném, rejtély és nyomoznivaló akad benne bőven. Például, hogy vajon miért is kell naphosszat gödröt ásni, és hogy a múlt és a jelen darabkái hogyan állnak össze a végén egy nagy egésszé. Ha egy lebilincselő olvasmányra vágysz, ne hagyd ki, ebben a regényben nem fogsz csalódni!
10-14 éves korosztálynak ajánljuk.

James Patterson: Maximum Ridemaximum_ride310.jpgA Maximum Ride sorozatot azoknak ajánlom, akik szeretik az Útvesztő trilógiát, vagy az Éhezők viadalát. Ez is egy utópia: 6 különleges képességű fiatalról szól, akik 98%-ban emberek csak. Az a maradék két százalék különbözteti meg őket a hétköznapi emberektől, például tudnak repülni. Ezek a fiatalok laboratóriumban, steril körülmények között nevelkedtek, kísérleti célból hozták őket létre. A létezésüket mindenáron el akarják titkolni, így amikor kiszabadulnak, nagy erőkkel próbálják őket elkapni, akár meg is ölni. A sorozat izgalmas, a gyors felvezetés után pörögnek az események. Érdekes megoldás a nézőpont váltakoztatása, hol egyes számban, hol harmadik személyben íródik a szöveg. Ha szereted, ha egy-egy lebilincselő jelenet megdobja az adrenalinszintedet, és a jó akciójeleneteket, ne hagyd ki, hamarosan kapható nálunk is! A 12-15 éves korosztály számára ajánljuk!Navratil Dominika cikke.Ha tetszett a cikk akkor olvasd el ezt is!
Kövesd a nyomot, hallgass a szívedre! - Detektív regények lányoknak

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Angol humor nyomozó kutyákkal