Mumusok nem léteznek?!

Ajánló a Klára és a mumusok című könyvhöz

„Mumusok nem léteznek – közölte apa.

Klára nem tudta, vajon hogy válhatnak apa előtt láthatatlanná, de azt igen, hogy attól még,

hogy nem látja őket, nagyon is léteznek! Annyi  mindenben hisznek az emberek, amit nem látnak! Apa is szokta mondani, hogy hisz a szeretetben, és látta már valaha? De nem ám! És vannak, akik Istenben hisznek.” - ajánló Vujivots Júliától.

tovább...

Időfutár - A körző titka

Részlet Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István könyvéből

Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak.
Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe... és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.
Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?
A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi,
 a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek...

Olvassatok el egy fejezetet a nagysikerű rádiójátékból készült regényből!

tovább...

"Csak magunkra számíthattunk"

Interjú az Időfutár három szerzőjével

Nagyon jó érzés ilyen tökéletes szöveget olvasni. Amikor helyén vannak mondatok, falni lehet a történetet, de azért szép ritmikusan váltogatják egymást a gyomorszorító és a nevetős részek. Visszazuhan az ember a középiskolába, minden értelmetlen nosztalgia nélkül, hanem csak azért, mert pont olyan. A kalandok nem üres ötletfutamok, itt a dolgoknak tétje van, sorsok és életek múlhatnak mindenen, a hősök pedig, akik leginkább a Skype fölé görnyedve hősködnek, vállt vállnak vetve küzdenek. Klasszikus kalandregényesség és kortárs kultúra fonódik gond nélkül össze. 

Gimesi Dóra, a kortárs báb- és gyerekszínház meghatározó alakja, a Bábszínház dramaturgja, számtalan színházi díj nyertese az egyik, aki felelőssé tehető ezért a gördülékenységért. Névsorban a második Jeli Viktória, szabadúszó író, forgatókönyvíró és dramaturg, harmadikként pedig Tasnádi István következik, akit a Krétakör darabjai, a Finito és számos egyéb alkotás tett híressé a felnőtteknek szóló irodalomban, de újabban a kortárs ifjúsági színház legfontosabb írója (Cyber Cyrano, East Balkán, A harmadik hullám). E-mail interjúnkban ugyanazokra a kérdésekre válaszolt a három szerző.

tovább...

Tudod, melyik milyen színű?

utazós színező

Nemsokára kezedbe veheted az Amíg utazunk című könyvet, ahol aztán rengeteg budapesti közlekedési járműről olvashatsz! Az illusztrációkat pedig órákig böngésztheted majd! Színezd ki a te kedvencedet, vagy tervezz saját villamost, buszt, metrót! Gévai csilla és Baranyai b András könyve minden közlekedésmániás gyerek nagy kedvence lesz, az tuti!

tovább...

Közlekedési költészet

Gévai Csilla - Baranyai b. András: Amíg utazunk, Pagony, 2013

Van két végtelenül kreatív ember: Gévai Csilla és Baranyai b. András. Mindketten nagyon szeretik Budapestet, kívül-belül ismerik. Az egyikük megírta, hogy milyen villamosozni, trolizni, földalattizni, metrózni nálunk. A másikuk pedig olyan járműveket és alagutakat és látképeket rajzolt köré, hogy minden járműrajongó kisgyerek megnyalhatja a tíz ujját utána. Egyszóval: az igazi gyerekes jármű-guide végre itt van! Olvassátok el interjúnkat a szerzőkkel.

tovább...

Egy mese dióhéjban

Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni, 2013, Pozsonyi Pagony Kft.

A Matild és Margaréta olvasása után biztosra vettem, hogy Dániel András következő könyve, a Kicsibácsi és Kicsinéni legalább annyira szerethető lesz, mint a két boszorkányról szóló történet. Nem is tévedtem. Akinek tehát tetszett a szerző első könyve, valószínűleg hasonló élményben lesz része az apró házaspár szórakoztató történeteit olvasva. – Bánáti Anna ajánlója.

tovább...

Készíts magadnak papírnyulat!

Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Gyertek el pénteken, május 31-én a nagyon szuper bábos Kicsibácsi bemutatónkra a Pagonyba! Kolozsi Angéla bábszínész (Repülési lecke kezdőknek, Bódog és Szomorilla) és Környei Alice bábszínész adnak elő egy igazi Kicsibácsis darabot. Dániel András persze olvas és dedikál, a játszóban pedig kicsi mozgatható nyulakat készítünk, hogy nekünk is legyen egy szaladgáló papírbádognyuszink, mint Kicsibácsiéknak. Emlékbe pedig mindenki hazavihet egy diót! Most itt a bádognyúl, ha otthon is szeretnéd megcsinálni!

tovább...

A család a világon a legfontosabb

Interjúnk Petra Nagyova Dzerengova-val, a Klára és a mumusok írójával

Klára és a mumusok szlovák meseregény - mégis, ha olvassuk, otthon érezzük magunkat benne. Akár nálunk is játszódhatna, egy mai magyar családban, egy itthoni vidéken. Ilyenek a sietős apukák és a gondoskodó nagypapák, a felhőtlen vidéki nyarak és a szorongató félelmek - a sötéttől, az iskolától, a kistestvértől, azaz az ismeretlentől. A kötet szerzőjével, a Szlovákiában igen sikeres, négygyerekes Petra Nagyova Dzengerovával beszélgettünk e-mailben.

tovább...

Klára és a mumusok

Részlet Petra Nagyova Dzengerova könyvéből

Klára ugyan még nincs hat éves, de a nyári szünet után már kezdi az iskolát. Ráadásul nem ez lesz az egyetlen nagy változás életében: mostohaanyja gyereket vár. Klára ugyanis apukájával, és apukája új feleségével él. Anyukája még egészen kicsi korában elutazott Afrikába, hogy a kis fekete gyerekeket gyógyítsa. Klára nagyon várja a kistestvért, de van egy bökkenő: eddig a szülei ágyában aludt, mert az ő szobáját éjszakánként ellepik a mumusok. Hogy lesz ezután? Nagyapára vár a feladat,hogy a szünidőben segítsen Klárának legyőznie a mumusokat. De vajon sikerül-e?

Ezt a derűs, könnyen olvasható történetet nagyovisoknak és kisiskolásoknak ajánljuk, akár önálló olvasásra is. Sőt, apáknak és nagyapáknak közös olvasásra gyerekeikkel és unokáikkal.

tovább...

Sütihasználati beállítások