De jó, Djeco!

új játékok a Pagonyban

Új év, új játékok! Mi is beszereztünk nektek jó pár játékot, de hogy el ne felejtesem, ezzel együtt sok, népszerű játék sajnos megszűnik. Ilyen például a betegség elűző Stop Spot!, vagy a tojásos Bonomix!

Vannak helyettük viszont izgalmas új játékok, matricás alkotók, kártyák vagy családi ügyességi játékok, keressétek őket most már nálunk is!

tovább...

Kémia a konyhában

Győri Borbála kreatív blogja

„Anya, mi is csináljunk kristályt!” Persze, mi sem egyszerűbb. Egy kis víz, sok só, cérna, várunk, várunk és kész. Milyen jó kis otthoni tudományos kísérlet lesz a gyerekekkel. Egy hete próbálunk kristályt növeszteni, de nem sikerül. Ezzel persze máris megtanultuk a legfontosabbat, hogy a kísérletek már csak ilyenek: van, hogy sikerülnek, van, hogy nem, de mi kitartóan gyártjuk az újabb hipotéziseket és rendületlenül próbálkozunk tovább. De, ahogy a valódi tudományos folyóiratok sem szívesen közlik a negatív eredményeket, mi sem írhatunk posztot abból, hogy miért nem sikerült gyönyörű sókristályokat növesztenünk. Ki olvasná el akkor, ugye? (De ami késik, nem múilk.) Így aztán só helyett elővettük az olajat, hogy lássunk akkor valami olyat, amit nem lehet elrontani, tuti siker. - Győri Borbála cikke

tovább...

Ismeretek - másképp

Különleges ismeretterjesztők ovisoknak

Nincsen izgalmasabb kaland szerintem az egész gyerekvállalás dologban, mint újrafelfedezni a világot, a fűszáltól és kavicstól az univerzum működéséig. A gyerekek kérdései minket is újra elgondolkodtatnak, hogy mi hogyan működik, és miért éppen úgy, ahogy. Éppen ezért a gyerekek nagyon szeretik az olyan könyveket, ami erre a tudáséhségre válaszol. Szerencsére már a legkisebbeknek is kaphatóak szép, igényes ismeretterjesztők. Mi most pár különlegesebb darabot választottunk, lapozzátok végig ti is őket!

tovább...

Ropi, Zizi, Pálcika

Vicces, rajzos naplók

Ropi és Zizi amerikai általános iskolások, és a naplóikban a filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból ismerős amerikai iskolai élet rajzolódik ki, klikkekkel, menőkkel és nem menőkkel, legjobb barátokkal, versenyekkel, bulival, amibe el kell hogy hívja valaki az embert. De közben az iskolás barátságok, az órákon való unatkozás, a szülőkkel, családdal hadakozás éppen olyan, mint egy bármilyen kisiskolás élete - épp ezért tud számukra vonzóan másmilyen, és nagyon ismerős is lenni. Pálcikakutya pedig egy egészen más, fél méter magasan lévő nézőpontból szemléli nagyon szórakoztatóan a világot. Mind a három könyv naplószerűen van szerkesztve, kevés szöveg és sok rajz, "beragasztott kép" van a füzetlapra emlékeztető oldalakon, a betűtípus "kézi" - ettől viszont sokkal izgalmasabban néznek ki, mint egy sima könyv.

tovább...

Tündérpróbák

A Sötétben Látó Tündér szimbolikus tartalmakkal teli meséje végtelen sok lehetőséget kínál a játékra, beszélgetésre, így magyar órára, napközibe, vagy éppen egy jól kitalált könyvtári foglalkozásra kíválóan alkalmas.

Hevesi Mária a gyöngyösi Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtárostanára igazi tündérpróbákat állított össze.

Blogunkban egy hat részből álló tündérpróbát olvashattok, melyet bátran kiegészíthettek egyéb saját ötlettel is, hiszen ezért van a Színes Kréta!

tovább...

Piano forte

Tipti blogja

Ez a könyv a mindent elsöprő szerelemről szól, arról a hihetetlen szenvedélyről, amelyet olyan sokan táplálnak a világon a zene iránt.  És főként egy fiú, Frederico, zongorázás iránt érzett szerelme a téma.- írja a 17 éves Tipti, aki reményeink szerint több más kamasz olvasóval együtt 2014-ben a ti segítségetekre is lesz abban, hogy megismerjétek milyen ifjúsági könyvek jelennek meg, és hogy kinek miket érdemes olvasnia, vagy esetleg nem olvasnia. Mert nincs jobb kritikus azoknál, akiknek szánták a könyvet.

tovább...

Riaszd el a rossz álmokat!

Az alábbi rosszálom-riasztó Gábor Manka, 5 éves ötlete. Csak ki kell akasztani az ajtóra, és a sárkányok seregétől rögtön megijed az összes rossz álom, és elrohannak jó messzire! Nyomtassátok ki a képet, ragasszátok egy vastagabb kartonra és vágjátok körbe!

tovább...

Hajsza a vonaton

Dávid Ádám: Millennium expressz - A potyautas, 2013, TilosazÁ

A századforduló Budapest történelmének talán legizgalmasabb korszaka. Se előtte, se utána nem látott fejlődés, pezsgő világvárosi élet. Millenniumi lázban ég az egész város, építkezések mindenütt. Jó ötletnek tűnik erről a korról írni könyvet: mindenki tud róla valamit, de egészen biztosan nem mindent. Rengeteg érdekes dolog történt akkor,  és ma is lépten-nyomon belebotlunk ennek az időnek az emlékeibe. Még jobb ötlet ifjúsági könyvet írni, gyerekeknek bemutatni valamit a századfordulóból. A témával könyvek százait lehetne megtölteni. Dávid Ádám csak egyet tölt meg, de azt alaposan.  - Kovács Tamás ajánlója

tovább...

Gőzmozdony az Oktogonnál

Interjúnk Dávid Ádámmal

Milyen vonat halad át Budapest szívében? Természetesen a Millennium expressz. Hogy még sosem hallottál róla? Akkor épp itt az ideje! Teri sem tudott az árva gyerekeket megmentő vonat létezéséről, amíg rajta nem találta magát. De hát ő a híres Zsolnay családból származik, és élnek a szülei. Akkor mégis miért vette fel a Millennium? Mert üldözi valaki, akiben nemrég megbízott. A vonaton azonban menedékre és barátokra lel. Közben üldözője egyre közelebb kerül hozzá, és az egész vonat veszélybe sodródik... Merre visz tovább a Millennium expressz útja? 

tovább...

Sütihasználati beállítások