Történetek a fűszálak közül

Bartos Erikáról, a kicsinyítőművészről

Sokféle meseíró tehetség nyilvánul meg a mai magyar gyermekirodalomban. Vannak különleges stílusművészek, akik a szinte szokványos mesei menetrendet is képesek szavaik, kifejezéseik, az egyedi fogalmazás színei által feledhetetlen olvasmányemlékké tenni. És vannak, akik nem bíznak mindent a nyelv teremtő képességére, viszont annál inkább számítanak a fantázia, valamely utánozhatatlan ötlet teljesítményeként előálló mese „talpraesettségére”. Nyilvánvalóan vannak, akik számára a mese a kreatív nevelés eszköze, szinte konkrét mozdulatokkal segítve a nevelő-szülő munkáját, és vannak mások, akik tartózkodnak a mesének ettől a praktikus alkalmazásától, mert számukra a történetnek elsősorban esztétikai, s így magáért való, alig magyarázható „üzenete” van. Vannak kedvesek és vannak fanyarak, vannak régebbi világok felé kacsintgatók és vannak korunk új hőseit és hősnőit megálmodó szerzők. Vannak, akik nagyszabású történetre vágynak, a bolhából is, úgymond, elefántot csinálnak, ha ez az elefánt elég szórakoztató. És vannak megrögzött kicsinyítők. - Tóth Ákos elemzése

tovább...

Oldd meg Bogyó és Babócás kvízünket!

Bogyó és Babóca társasjátéka

Az új Bogyó és Babóca könyv első meséjében, amelyet hamarosan kézbe vehettek, az öt bogárkislány hímes tojásokat fest a fiúknak. Miután megfestették a tojásokat, süteményt sütnek: ki-ki a saját otthonában. Az öt kislány: Babóca, Pihe, Ugri, Lili és Szellő. Mindegyikük kis házából kiválasztottunk egy-egy tárgyat. Megismered, hogy melyik kié? Ha igen, küldd be a megoldásodat (a neveket és a tárgyak nevét összepárosítva) a bogyoesbaboca@pagony.hu emailcímre február 26. éjfélig. Hátha éppen te nyered meg az új könyvet!

tovább...

A szépnél is szebbek

A 2013-as Aranyvackor pályázatra megint sok-sok tehetséges fiatal grafikus adta be munkáit. Olyanok, akik már jó ideje a pályán vannak, de még nincs saját könyvük, mint Radnóti Blanka vagy Ilyés Juli, olyanok, akik még széles körben nem ismertek, és most megismerheti őket a nagyközönség, mint Hanga Réka vagy Szolnoki-Szendrődi Judit. Reméljük, hogy most is sok új, igényesen illusztrált, élvezetes mesekönyv születik a pályázat nyomán, mint eddig oly sokszor: hiszen az Aranyvackor pályázatból nőtt ki a Volt egyszer egy, a Villámhajigáló Diabáz, a Zöldség Anna vagy éppen a Bumburi, hogy csak pár kedvencemet említsem.

Összegyűjtöttük a kedvenc művészi mesekönyveinket, válogassatok belőle.

tovább...

A humor bátorrá tesz

Anna Laura Cantone-val beszélgettünk

Anna Laura Cantone-val, az elismert, fiatal olasz illusztrátorral beszélgettünk röviden e-mailben. Gyertek el csütörtökön A cica, aki haza akart mennibemutatójára, nézzetek meg egy részletet a meséből Mariska bábszínházában, színezzétek ki a cicákat és a baglyokat, amiket Anna Laura Cantone rajzol nektek. A nagyobbak közben meghallgathatják, mit mesél a rajzolásról Cantone, akivel Körner Júlia fog beszélgetni.

tovább...

Macska a vízben!

Jill Tomlinson-Anna Laura Cantone: A cica, aki haza akart menni

Jill Tomlinson sosem tervezte, hogy író lesz. Eredetileg operaénekesnek készült, majd egy újságírói tanfolyam elvégzése során elhatározta, hogy írni fog. Méghozzá gyerekkönyveket. A bagoly, aki félt a sötétben után a könyvsorozat következő kötete,A cica, aki haza akart menni ismét egy szeretnivaló állat kalandjait meséli el. – Bánáti Anna ajánlója.

tovább...

Tündérek a könyvespolcon

Legjobb tündéres mesekönyveink

Tündéres hetünk van: most jelent meg a Csomótündér című mesekönyvünk, amiben egy különleges csomó tündére varázsol szerelmet.

Ráadásul a farsangi szezon közepe van, és ilyenkor minden kislány legalábbis tündér vagy királylány, és hős lovagból sincs hiány.

Összeválogattuk legjobb tündéres mesekönyveinket nektek, 5 éves kortól egészen 12 éves korig szemezgethettek a könyvek közül.

tovább...

Az író olvas. (És főz. És ír.)

Gimesi Dóra olvasónaplója

Szeretek enni. Szeretek lemenni a boltba meg a zöldségeshez, összeválogatni a hozzávalókat, főzni valami finomat, és aztán megenni. Mindig elhatározom, hogy elég lesz egy kisebb adag, hogy hagyok holnapra is, de ha igazán jól sikerült az az ebéd, akkor sosem hagyok. Nem bírom ki.

A Csomótündér című könyvünk szerzőjének olvasónaplója.

tovább...

A bennem élő gyereknek írok

Interjúnk Gimesi Dóra íróval

Gimesi Dóra nevével gyakran találkozhatunk a legkölönbözőbb gyerekszínházak színlapjain. Írt már (át) Árgyélus királyfit és Hamupipőkét,Mindentlátó királylányt. Készített előadást kortárs gyerekversekből (Hajnali csillag peremén). Még nincs harminc éves, de már hazavitte többször a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé és a Gyermekszínházi Szemle díjait. A hazai báb- és gyerekszínház egyik megújítója, aki szerint a szöveg nagyon is fontos a gyerekdarabok esetében, mert a kicsiket sem csak szórakoztatni és lenyűgözni kell, hanem a katarzis érzésében részeltetni. Hogy milyen jó író, azt most már nem csak a színházból, hanem a Csomótündércímű első kötetéből is tudhatjuk. A Csomótündér csak egy a sok tündér közül, akik a várost járják és hol megsegítik az embereket, hol az emberek segítenek nekik megtalálni a boldogsághoz vezető utat. Összefonódik a tündér- és embersors, és beleivódik a városi terekbe – elemelkedünk, hogy még jobban otthon legyünk, itt, Budapesten, meg a saját életünkben – gyerekek és felnőttek egyaránt. 

tovább...

Tündérszárnyak, cipőfűzők

Gimesi Dóra: Csomótündér, Pagony, 2013, Illusztrálta Gyöngyösi Adrienn

Honnan tudhatjuk, kiket teremtettek valóban egymásnak? Legyőzheti-e a szerelem a fizikai távolságot, az önbizalomhiányt, a házsártosságot, a társadalmi és mindenféle más különbségeket? Minden rendes mese felnőtt problémákat feszeget: élet-halál kérdéseket, halál komoly szerelmeket, világmegváltást, áldozathozatalt, ilyesmit. Ettől persze lehet humora – szerencsére. Ezek a mesék épp ilyenek. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy a képek és a betűk is szépek, akkor már igazi bértollnoknak tűnök. Mit tegyek? Nagyon szeretem őket. Tündérmesék kisebb-nagyobb olvasóknak. - Szombati Enikő ajánlója

tovább...

Sütihasználati beállítások