Mi Boribon titka?

Tudd meg, miért Boribon a gyerekek lelki társa!

Gyerekek, szülők és lassan nagyszülők örök kedvence Boribon! De mit is mondanak nekünk és a gyerekeknek a Boribon mesék? Ismerd meg őket mindkét szemmel! Vajon mi lehet Boribon titka? Olvasd el, mennyi mindenre jó egy-egy Boribon kötet!

boribon_a_jatszoteren_borito_1000px.jpg
Felelősség és felhőtlen játék - Boribon a játszótéren

Boribon játszótérre megy, és kedvenc játékát, a kis kék mackót is magával viszi. Csakhogy kiderül, hogy kismackója nem minden játékkal tud ugyanolyan biztonságosan játszani, mint ő, a csúszdáról lebucskázik, a hintából kiesik – hiszen a kék mackó picike, a játszótér pedig nagy!

Miután egy tavaszi záporban bőrig áznak, és majdnem el is veszítik a kismackót, Boribonnak remek ötlete támad! Kreativitásának köszönhetően már semmi nem akadályozza a közös játékot.

Kattints ide és szerezd meg!

boribon_karacsonya_borito_1000px.jpg
Az ünnep lényege - Boribon karácsonya

Itt egy különleges, ünnepi kötet, melyben Boribon és Annipanni üzenetet kapnak az angyaltól, hogy közeleg a karácsony. Azonnal készülődni is kezdenek, és Boribon hatalmas dilemmával szembesül. Annipanninak szeretné adni a legnagyobb ajándékot, de ötlete sincs, minek örülne mindennél jobban a kislány. A helyzetet nehezíti, hogy az angyal karja is megsérül! Mi lesz így a karácsonyfával? Természetesen minden jóra fordul, a kis barátok közösen díszítik fel a fenyőt, és végül Boribon is rájön, hogy a legnagyobb ajándék a barátság, ezt adja tehát Annipanninak.

18875.jpg
Segítség és bocsánatkérés - Annipanni, mesélj nekem!

Ez a kötet két nagyon fontos témát is felvet. Egyrészt a házimunka elosztását. Rengeteg dolog van, amiben már Boribon is tud segíteni Annipanninak, és nagyon szívesen segítene is, de a kislánynak valahogy eszébe sem jut megkérni a mackót. Boribon azonban megfejti Annipanni rajzait, és azzal lepi meg, hogy minden házimunkát elvégez helyette, míg az bevásárol. Annipanni azonban ezt nem veszi észre, és gorombán leteremti Boribont, mikor a mackó mesét kér tőle. Amikor azonban meglátja, mennyit dolgozott a kis barátja, bocsánatot kér tőle, és elismeri, hogy tévedett. Ez a másik fontos üzenete a mesének: a szülők sem tévedhetetlenek. Annipanni végül megvigasztalja Boribont, és hosszan olvas neki a képeskönyvéből.

19780.jpg
Kuckózás - Boribon házikója

Boribon elhatározza, hogy házikót épít. Először pokróccal leteríti az asztalt, aztán bevisz mindent, ami fontos neki. Csakhogy hamarosan vendégek érkeznek: Bence és Szuszi. És a sok minden mellé már nem férnek be a kuckóba! Most mi lesz? Szerencsére egy kis segítséggel minden a helyére kerül, és a gyerekek együtt játszanak Boribonnal a kuckóban.

7672.jpg
Osztozkodás - Boribon és a 7 lufi

Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát... Gyorsan el is szaladt, hogy minden barátjának eldicsekedjen velük. Igen ám, de nem vigyázott eléggé a lufikra, így azok sorra kidurrantak. Az utolsó pedig jó szívvel odaadta egy nyuszinak, akinek még sohasem volt lufija. A mese végén azonban mégis kisüt a nap, a szomorú esős nap végén felragyog a szivárvány, és mind a hét lufi élénk színei ott pompáznak az égbolton!


5119.jpg
A meglepetés - Birobon születésnapja
Miért veszi fel Annipanni a legszebb ruháját? Miért süt vajon tortát? Miért szed virágot? A válasz mindenre: Titok! Persze végül mindenre fény derül: ez a nap Boribon születésnapja! A kisgyerekek gyakran nehezen értik meg, hogy a meglepetésben éppen az a jó, ha nem tudják, mi az. Az ajándéknak akkor fognak a legjobban örülni, ha nem lesik meg előre. Persze a várakozás fontosságát nehéz elmagyarázni a legkisebbeknek. Boribon most ebben is segít!5882.jpg
Felelős állattartás - Jó éjszakát, Annipanni!

Ebben a mesében találkozunk először Boribon cicájával. A talált kis állat velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni... Ez a bájos történet egyrészt minden kisgyerek álma, hiszen ki ne szeretett volna már legalább egyszer hazavinni egy út mellett nyávogó kiscicát? Másrészt észrevétlenül tanít meg rá, hogy a befogadott háziállatokkal bizony törődni kell, gondoskodnunk kell róluk, ha már a gazdijuknak választottak minket.


boribon_mackoi_1000px.jpg
Féltékenység és rendrakás - Boribon mackói

Biztosan emlékeztek Boribon embematikus kék játékmackójára. Nos, ebben a részben már egy egész játékmackó-hadserege van, és nagyon boldogan játszik velük - csakhogy Hapci, a cica ezt szomorúan figyeli. Vele miért nem foglalkozik Boribon? A maci végül Hapcit is bevonja a játékba és együtt bolondoznak egész nap. Este viszont egyikük sem akar elpakolni, a kék mackók szanaszét hevernek, ők pedig a földön ágyaznak meg maguknak.
Ez viszont Annipannit zavarja, és a vita lezárásaképpen dobozba zárja az összes mackót. Boribon nagyon szomorú, de reggelre minden jóra fordul: egy Annipanni által készített, csodaszép mackóház várja a kis lakókat.

Rendeld meg a mackócsapat történetét itt!

pancsol_borito.jpg
A víziszony legyőzése, segítség az úszástanulásban - Boribon pancsol

Mi kell egy szuper nyaraláshoz? Egy jó strand, egy csinos szalmakalap, egy labda, egy homokvár, no meg egy finom fagylalt! Szerencsére Boribonék gondoskodnak róla, hogy egy nyári mesében minden meglegyen, ami egy igazán kalandos pihenéshez kell! De ez még nem minden, mert a Boribon pancsol egy olyan kis üzenetet is hordoz, amivel a gyerekek könnyebben leküzdik a víziszonyukat, sőt a mese az úszás tanulásban is támogatóan hat, ami nyár közeledtével biztos, hogy sok kisgyereket érinteni fog.

A víziszony leküzdésében a leghatékonyabb a türelem és a bizalom. Boribonnak szerencséje van, mert Annipanni és Bence is sokat segítenek neki, így a mese végére legyőzi a félelmét és nemcsak megbarátkozik a vízzel, hanem még Annipanni kalapjáért is beúszik a vízbe!
Rendeld meg a könyvet itt!


Alkotás – Az elképzelés és a megvalósulás a Boribon tojást fest című mesében
boribon_tojast_fest_borito_300px.jpg

Minden kisgyerek megtapasztalja, hogy alkotni nem olyan könnyű. Vagy a saját, vagy a felnőttek, nagyobb gyerek elvárásai megnehezítik a szabad rajzolást, festést, vágást, vagy ragasztást. Amikor pedig nem sikerül teljesíteni a feladatot, jön a kiborulás. Pedig az alkotás öröme minden kisgyereket lázba hoz. A legjobb, ha a gyerek (Boribon) szabadon úgy festhet és rajzolhat, ahogy csak szeretne. Ám ismerjük Annipannit, aki anyáskodva igyekszik a tökéletességre. A kislány Húsvét alkalmával nem bízza Boribonra a tojásfestést. Jobb, ha a mackó, csak adogatja őket, hiszen kicsi és ügyetlen ahhoz, hogy szépen megfesse a hímes tojásokat. Ám Boribon – kisgyerekhez méltó leleménnyel – elcsen egyet, amit koromfeketére fest, majd egy fehér pacát ejt rá! Nagyon helyes! A túlzottan irányított alkotás káros a gyerekekre, és a mese végére az is kiderül, milyen különleges remekmű Boribon húsvéti tojása. A Boribon tojást fest a szabad fantázia, játék és alkotás szimbóluma, nem véletlenül a kicsik kedvence!

Rendeld meg itt!

A játék is véget ér... - Annipanni, hull a hó!
annipanni_hull_a_ho_borito_300px.jpg

Mit lehet tenni, ha a gyerek nem érti még meg, mi szolgálja valóban az érdekét? Ha legszívesebben a játszótéren aludna, soha nem szállna ki a kihűlt fürdővízből, vagy egész éjszaka mesét akar hallgatni? A konfrontáció és helyes kompromisszumra való törekvés tanulás és gyakorlás kérdése. Abbahagyni a játékot egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha hóembert építhet a mackó! Az Annipanni, hull a hó!-ban a kislány persze szigorúan felrakja a szánkóra Boribont, és hazaviszi, amikor annak van itt az ideje. Igen ám, de a szánkó mintha könnyebb lenne egy mackónyival! Boribon megint dacol: visszaszaladt a hóemberhez, mert nem akar tőle megválni. Itt a történet erősen mesei lesz: Annipanni fogja a hóembert és felrakja a szánkóra, hogy hazavigyék. Ettől kezdve, ha kinéznek az ablakon, ott mosolyog rájuk az új barátjuk. Így megtapasztalják a gyerekek, hogy az okos kompromisszumok megoldást kínálnak a nehéz, problémás helyzetekre. Ez hosszú távon empatikus hozzáállásra és a későbbi, akár felnőttkori feszültségek megfelelő kezelésére sarkallja a gyerekeket.

Szerezd be itt!

A cél elérése - Boribon autózik
boribon_autozik_borito_300px.jpg

A gyerekeknek nehéz, amikor megtapasztalják a saját határukat. Nehéz eltalálniuk, meddig kell és meddig lehet kitartani, mikor és hogyan jobb segítséget kérni, hogy megvalósulhasson egy vágyuk. A Boribon autózik az egyik kedvenc Boribon kötetem, pedig egyáltalán nem vagyok oda az autókért. Nem is a kocsikázás fogott meg benne. Sokkal inkább az, hogy Boribon sütit szeretne enni – ki nem? Igen ám, Annipanni szívesen süt, csak ahhoz a mackónak almát kell hoznia. Boribon el is indul, de útközben többször is segítségre szorul, ő pedig megtanul kérni, kapni és hálát adni. Éppen csak azt nem veszi észre, hogy mire hazaér, a kosara már üres. Még szerencse, hogy egy humoros fordulat mindent megold, és egy óriási piknikkel zárul a könyv.  

Tedd a kosaradba!

A háziállat segít - Boribon cicája

boribon_cicaja_borito_300px.jpg
Boribon cicája kedves és pajkos, Boribon érzelmi tükre, mikor Annipanni nincs jelen vigasztaló játékra hívja a mackót, amiben Boribon hamar önfeledten csacskaságot követ el. A cica elszalad, és Boribon csak akkor döbben rá, hogy még el sem nevezte a macskát, így hogy hívja haza?
Egy gyönyörű befogadás történet ez, amit akkor is érdemes elővenni, ha új családtag érkezik. Ki gondolta volna, hogy Boribontól még egy tesóelfogadó-terápiás mesét is kapunk? Persze, már régen megkaptunk.

Szerezd be itt!


A baleset - Boribon kirándul
boribon_kirandul_borito_300px.jpg

Vannak rettentő vakmerő gyerekek, akik fittyet hánynak a veszélyre és vannak óvatosak, akik a mászókára is csak akkor próbálnak felmászni, ha közben fogjuk a hátukat.
Előbb utóbb minden gyerek megsérül – és ez teljesen természetes, és jobb, ha aggódás helyett ezekben az elkerülhetetlen pillanatokban próbálunk meg segíteni, mint Annipanni. Figyelmezteti Boribont, hogy legyen óvatos, de ennyi, és amikor a baj megtörténik, mindent megtesz, hogy segítsen a mackójának. 

Tedd a kosaradba!


A barátság fontos - Boribon és Annipanni
borbon_es_annipanni_borito_300px.jpg

A kicsik egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy barátkozzanak. A igény kialakulása egy természetes és nehéz folyamat, de sokszor sajnos nagy a nyomás a gyerekeken. A család kényeztető biztonsága után nem könnyű elfogadni, hogy a világ nem (csak) arra van, hogy őket dédelgesse, így a viselkedésmódok és helyzetek, amiket családi keretek között megszokott, nagyban, a bölcsibe, az oviba, vagy a játszótérre lépve nem működnek és érvényesülnek. Mégis van egy abszolút pozitív oldala is helyzetnek: egy gyerek sincs egyedül ebben a helyzetben, és ha minden jól alakul talál magának egy barátot, aki mellett érzi, hogy a problémáját ő is érzi és a saját bőrén tapasztalaja. A Boribon és Annipanni című könyv egy régi mese, amiért a mai napig rajongunk. Ezzel a kötettel született meg Boribon és Annipanni, a két elválaszthatatlan barát figurája. Láncmese, amivel a picik megismerik a ruhadarabokat, és megtapasztalják, hogy milyen furcsa egymásra találás egy barátság kezdete. Később a kötetek során a kettejük kapcsolata más színben tűnik fel: Annipanni inkább az "anyukája" a macinak, aki vigyáz rá, felelősséget vállal érte és biztonságot nyújt neki, Boribon pedig egy igazi dacos-kedves-lelkes kisgyerek szerepében mutatkozik meg.

Rendeld meg te is!

boribon_beteg_borito_300px.jpg
Betegség legyőzése - Boribon beteg

Mindegy gyerek megéli, milyen borzasztó lázasnak lenni. Ez a mese pont az, aminek tűnik: a mackó beteg lesz és Annipanni türelmesen gondozza hosszú oldalakon keresztül. Színre lép a doktor, megjelenik a gyógyszer, a borogatás, a lázmérő, míg a mackó a sok szeretetnek és gondoskodásnak hála újra erőre kap, és szaladhat is a dombra kirándulni.
Ez a történet tökéletes betegség előtt, alatt és után is.

Kattints a kosárra!

17543.jpgA tanulás tanulása - Boribon focizik

A Boribon focizik című mese egy gyönyörű tanulási folyamat, amiben a mackó megküzd a kudarccal, megtanul gyakorolni és kitartani a célért, hogy aztán élvezhesse a tudását.

Boribon itt új barátokat talál, akik a legújabb kötetben is fel fognak majd tűnni!

Szerezd be a mesét!


Az unalom és kudarc legyőzése - Boribon, a bajnok
boribon_a_bajnok_borito_300px.jpg

A mackó megint egy abszolút kortárs problémába ütközik egyből a mese elején: Boribon unatkozik a barátaival. Annipanni persze nem hagyja annyiban a dolgot, és futóversenyt hirdet. Az állatok vidáman állnak a rajtvonalhoz, de Boribon megbotlik, megsérül, kiborul – ahogy az lenni szokott... a mese megmutatja, hogy a verseny is játék, a játék akkor jó, ha élvezzük, és végül Boribon is megtalálja azt, amiben igazi bajnok tud lenni.

Kattints ide és rendeld meg a  Boribon, a bajnok mesekönyvet!
27940.jpgA legnagyobb rajongók örömére pedig... megjelent öt Boribon könyv díszkiadása

Marék Veronika, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, a Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja. A 80. születésnapjára jelent meg 2017-ben az ünnepi kiadás. A limitált példányszámú különlegességben öt kis Boribon-történet rejtőzik egy elegáns díszdobozban: Boribon és a 7 lufi, Boribon házikója, Boribon szüleésnapja, Jó éjszakát, Annipanni, Annipanni mesélj nekem! Ismerd meg Marék Veronikát!

marekveronika.jpg
Marék Veronika már egészen kicsi korában írt meséket, rajzolt és gyerekújságot készített. Azóta is esszenciálisan őrzi a kisgyerekkor világát. Ismerd meg őt ebből az interjúból!

Kapcsolódó termékek