Budapest gyerekszemmel

Fővárosunk a kortárs gyerekkönyvekben

A főváros rengeteg izgalmas kalandot tartogat egy kisgyereknek. Neked melyik a kedvenc helyed? Most egy sor gyerekeknek szánt böngésző, ismeretterjesztő és mesés könyvet mutatunk, amit a legkedvencebb városunk ihletett. 

Olvassátok együtt, majd vigyétek magatokkal a mesés útikalauzokat!

A legkisebbek fővárosa

Schmal Róza - Budapesti böngésző

20187.jpgSchmal Róza böngészőjének világa izgalmas kerettörténetbe lett beillesztve. Első helyszíne a Liszt Ferenc repülőtér, ahol a rengeteg részletgazdag kép között rábukkanunk a történet első mozzanatára: a Budapestre érkező két kis majmot az állatkerti gondozó autójába szállítják. Mindeközben betekintést nyerünk a repülőtér nyüzsgő mindennapjaiba is, megannyi meghökkentő részlettel találkozunk: vajon mit keres egy süni a terminál bejáratánál? Hát egy harkály a légiforgalmi irányító tetején? Egyet kell lapoznunk és nem várt fordulatot vesz a történet: a kismajmok megszöknek! A főváros 12 helyszínénkövethetjük őket nyomon, míg végül hazaérkeznek az Állatkertbe. A lebilincselő böngészés közben megelevenedik Budapest rengeteg látványossága, közismert épülete a Nyugati pályaudvartól, a váron át a Vidámparkig.

Ajánlom ezt a kedves illusztrációjú böngészőt minden kalandvágyó nyomozónak 4 éves kortól.

Budapest egértávlatból

Két egér kalandjai - Bolyongások Budapesten

25725.jpg"Annyian és annyifélét írtak már Budapestről, arról mégis alig tudunk valamit, mit gondolnak az egerek erről a városról."- olvashatjuk a könyv bevezetőjében, s ezzel e remek kis alkotás rendeltetésére is fény derül: nem turistalátványosságokat és emlékműveket mutat be, hanem a részletek világába kalauzolja olvasóját. A Két egér sorozat főhősei ezúttal a múzeum termei helyett Budapest utcáin bolyonganak, miközben a nagy tudású Múzeumi Egér a főváros rejtett építészeti csodáira hívja fel unokaöccse figyelmét. A lelkes kis rokon feljegyzéseket, fényképeket készít sétáik során, melyeket mind megoszt az olvasókkal. Többek között megtudhatjuk, hogy miért az oroszlánok városa Budapest, milyen egyéb állatok szobrai díszítik a főváros egyes épületeit és arra is fény derül, hogy mi a 0. kilométerkő. Stílusa, nyelvezete könnyed, művészettörténet keveredik sok-sok kalanddal és egerekre jellemző humorral, melyet Rácz Nóra bravúros grafikái kísérnek végig.

Ezt a könyvet 8-14 éves gyerekeknek ajánlom.

Fess Budapest! - Nemes Anita

25913.jpgNemes Anita grafikusművész munkáival bizonyára sokan találkoztak már a fővárosi design-boltok egyikében, hiszen merész színvilágú, izgalmasan megszerkesztett nyomatokat készít Budapestről. Ezúttal egy igazán különleges kifestőkönyvet álmodott meg, melyben a bolondos képeket igen hasznos várostörténeti háttérinformációval túrbózta fel. A szöveg-kép aránya ideális, a rövid leírásokat több oldalnyi életre kelni vágyó rajz követ. A képeknek böngésző-jelleget kölcsönöz a sok apró, humorral átszőtt részlet. Színezz, alkoss és közben ismerd meg jobban fővárosunkat!

A kiadvány Budapest Palette címen angolul is megjelent, mely a Budapestre látogató külföldi turisták számára igazán egyedi ajándék lehet.

Gyerekeknek 8 éves kortól és felnőtteknek egyaránt ajánlom!

Budapest rajzban - Bartos Erika

26134.jpg26133.jpgA szerző neve már fogalommá vált a kortárs gyerekirodalom területén, hiszen ki ne ismerné a barátságos kis történeteit? Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Bartos Erika építészetet tanult a BME-n. A Pécs városát bemutató Hoppla meséi című kötet (melyben a fikció némi várostörténeti adattal ötvöződik) megjelenése után megszületett két remek "Budapest-szakkönyv", mely rengeteg információjával, részletes leírásaival a nagyobb gyerek illetve felnőtt korosztályt kívánja megcélozni. Mindkét könyv megjelenését hatalmas gyűjtőmunka előzte meg, a szerző éveken át tanulmányozta Budapest különböző épületeinek tervrajzát, kapcsolatba lépett híres építészek leszármazottaival, rajzokat készített. Úgy vélem, a megfeszített munka méltó gyümölcse ez a két kötet, mely garantáltan rabul ejti olvasóját.

Míg a Budapest titkai egy nagy volumenű, sok részletre kitérő, rengeteg archív és friss fotóval illusztrált album, addig a Budapest rajzban című kötet az előbbi tömörebb, hangulatformáló változata, mely remek ajándék lehet minden Budapest-imádónak. A rajzok, ahogy azt a borítón is láthatjuk, rendkívül igényesek, dinamikusak, egyetlen apró részlet sem hiányzik róluk, olyanok, melyeket szívesen böngész az ember órákon át. Minden szempontból különleges és rendkívül nívós mindkét könyv, ráadásul a Budapest rajzban angol nyelven is megjelent!

Városi kaland Pipogyával

(Bátky András- Pipogya, a budapesti medve)

17557.jpgÚgy gondolom, olyan Budapesten mindenki szeretne élni, melynek utcáin láthatatlan vadállatok bolyonganak. Arról nem is beszélve, ha valami megmagyarázhatatlan történés révén megszűnik a láthatatlanság varázsa és piaci sétánk közben egy medvével vagy oroszlánnal futunk össze. Talán az iskolában is, a játszótéren, a Lánchídon, a Duna-parton, a Balzac utcában...mindenhol ott vannak! De félni nem kell: barátságosak, kicsit flúgosak és csak úgy dúl bennük a kalandvágy. Főhősünk, Pipogya rendkívüli tervet eszel ki és barátai (vadállatok és gyerekek egyaránt) segítségével fényt derít a láthatlanság varázslatát feldúló turpisságra. Szépen helyre áll a rend, miközben örök barátság születik gyerekek és vadállatok között.

Bátky András története lebilincselő, izgalmas, figurái nagyon szerethetőek. Úgy izgulhatjuk végig az eseményeket, hogy közben Budapest ismerős, szeretett helyszínei is megelevenednek előttünk.

Ez a könyv remek olvasmány lehet 7-10 éves kalandvágyó gyerekeknek.

Két kis dinó Budapesten- Berg Judit

19674.jpgNyamm és Trikó vonatútja befejeződik és megérkeznek a mai Budapestre. Minden ide látogató számára lenyűgözű és különös világ ez, hát még két egészen apró dinónak, akik egyenesen a zsírkréta korból jöttek! Nem kevés veszéllyel kell szembenézniük, ráadásul minden olyan nagy és hangos és iszonyatosan büdös. Hamarosan azonban megismerik Matyit, aki idegenvezetőjük, védelmezőjük és igaz barátjuk lesz. Segítségével betekintést nyernek az emberek mindennapjaiba, megismerik az iskolai életet, kirándulnak, felfedezik Budapest szépségeit. Mielőtt pedig ismét útra kelnének, egy remek kis Budapest lexikont alkotnak, mely megtalálható a kötet végén és vicces leírást ad a város nevezetességeiről dinószemmel.

Ezt a könyvet 5-10 éves és kezdő olvasóknak is ajánljuk.

Szakács Zsu kedvenc pesti könyveiről olvastál.