Budapest újragondolva

Mesélő Budapest című könyvéről mesélünk

2017. május 11.Zsani

cimkék: jó könyv utazás város családi

04Budapestről nem lehet eleget olvasni, látni, hallani. Ezerarcú város, mely folyton változik és mindenki számára kicsit más. Lendületes, friss, történelme és romantikája pedig mindenkit levesz a lábáról. Legyen személyes idegenvezetőd egy könyv, ami humorral, játékkal és mesével ad át rengeteg izgalmas információt.

A Mesélő Budapest óriási sikert aratott és egy pillanat alatt elfogyott a polcokról. De mitől hiánypótló a kötet?

Lapozz a cikkünkre!
Végre ismét kapható boltjainkban Tittel Kinga nagysikerű, hiánypótló ismeretterjesztő könyve!

A kötet egyik különlegessége, hogy különböző korosztályoknak íródott. Megszólítja a kíváncsi gyereket, kiskamaszt és felnőttet egyaránt, ugyanakkor pedagógusok számára is hasznos lehet osztálykirándulások előtt kézbe venni. Rengeteg információt, adatot találunk benne a főváros nevezetességeiről, mégis könnyed és szórakoztató olvasmány tipográfiájának és játékos grafikai stílusának köszönhetően.

3

Várostörténeti leírással indul a könyv, a honfoglalás korától követhetjük nyomon a város fejlődését, a Római Birodalom uralkodásán, az Osztrák-Magyar Monarchián át a világháborúk koráig bezárólag. Kik voltak a hídmesterek? Miről árulkodnak a budai barlangrendszerek? Ki volt Erzsébet királyné? Számtalan kérdésre választ kaphatunk fejezetről-fejezetre. Mindezt persze sok érdekes fotó és egyedi térkép teszi még olvasmányosabbá. A szerző, aki mellesleg idegenvezető, mindvégig nagyon odafigyel arra, hogy a nagy mennyiségű információt "emészthetővé", szórakoztatóvá tegye. Praktikus magyarázatok, szemléltetőeszközök vannak ebben segítségünkre, találunk a kötetben fogalomtárat, tematikus tárgymutatót, post-it-szerű kiemeléseket érdekességekről. Külön figyelmet érdemel az illusztrációk (Kecskés Judit munkája) hangulata és a szöveg-kép viszonyának újszerű megoldása. Szotyi, a városi galamb képe is sajátos, itt-ott felbukkan és velünk együtt járja be a könyv lapjait. Böngésző jellege miatt ez különösen a kicsik számára lehet érdekes.

02

Nem hiányozhat ez a könyv egyetlen budapesti vagy Budapestet kedvelő kisiskolás, felnőtt otthonából sem!

1

Kíváncsi vagy, milyen gyerekkönyvek vannak még, amik mesével és játékkal vezetik be a gyerekeket Budapest utcáiba? Kattints a szemlénkre!

Szakács Zsu írását olvastad.