Ovira fel!

3-5-8 perces Ovis mesék

Megérkezett a 3-5-8 perces mesék legújabb része, amiben csupa csodás ovis mesék várnak! Így szeptemberben nem is lehetne aktuálisabb a téma, hiszen az iskolába becsengettek, az ovisok és óvó nénik pedig visszafoglalták az óvodát. Hangolódjatok ti is ezekkel a szuper ovis mesékkel! Olvasd el a Bartók Pagony üzletvezetője, Odett ajánlóját!

3_5_8_perces_ovis_borito_1000px.jpgA 3-5-8 perces sorozat kötetei közt találunk hercegnőset, összebújósat, viccelődőset és karácsonyit, sőt Mikulásosat is, a legújabb kötettel pedig még inkább színesedik a paletta! A rengeteg könyv közül olykor elég nehéz választani, hiszen van, amelyik túl hosszú, valamelyik túl rövid, túl kevés vagy éppen túl sok a kép. Pontosan ezért a sorozat kötetei, így a legújabb ovis rész is, nagyszerű lépcsőfok lehet azoknak a kis mesehallgatóknak, akik még nem mindig tudnak végighallgatni egy hosszú mesét, igénylik a képeket, de szépen lassan egyre több ideig tudnak figyelni, illetve akkor is nagyon praktikusak, ha a gyerekek este meseolvasáskor szívesen élnek a „csak még egyet!” mondattal. Nem mellesleg hihetetlenül vicces és aranyos történeteket olvashattok a legújabb kötetben (is).

Rendeld meg itt!

Egyik nagy kedvencem a 3 perces mesék közül Majoros Nóra Szenderke óvodába megy című meséje, ami egy lajhárlányról szól, akit Szenderke de Lomha el Szunnyadónak hívtak. Na most a mesében amellett, hogy csupa mókás beszélőnevekkel találkozunk, még a történet is mulatságos. Szenderkének óvodába kell mennie, ami a lajhárcsalád lakásától pont nyolc fával arrébb és tizenkét emelettel lejjebb van. De mire odaérnek, a lajhárlánynak nem óvodába kell mennie, hiszen elég idős lett az iskolához, ami pontosan tizenkét fával arrébb és nyolc emelettel feljebb van… Mondjátok, hogy ti is szívesen tovább írnátok a mesét, mondjuk hat fával odébb és kilenc emelettel lejjebb!

kepernyofoto-2022-09-19-203430.pngBaranyai (b) András illusztrációjaA bemelegítés után tovarobogunk az 5 perces mesékhez, amik közül Adamik Zsolt meséje is teljesen elvarázsolt. Kezdjük a címével: A sárkány, akit Dorogi Andrásnak hívnak. Nem klasszikusan ovis mesének hangzik, igaz? Valóban nem az, de annyira vicces és tanulságos, hogy megértem miért is került bele pont ebbe a kötetbe. Röviden a mese egy sárkányról szól, aki mindig dúl és fúl, de a Málnakirálylány rászól, hogy miért nem lehet szépen kérni? Miért nem lehet kedvesnek lenni? Miért kell mindent erőszakosan csinálni? Mikor aztán Dorogi András megtapasztalja, hogy kedvesen is lehet élni és kedvességével még a Málnakirálylány szívét is elnyeri, onnantól fogva csak így cselekszik és boldogan élnek a királylánnyal. Néha felnőttként hajlamosak vagyunk túlkomplikálni a dolgokat, túlgondolni és elfelejtjük, hogy legyünk egyszerűen csak kedvesek és akkor máris könnyebb dolgunk van az életben. Persze, tudom, hogy az élet nem habostorta, de azért próbálkozni lehet, nem igaz?

kepernyofoto-2022-09-19-203612.pngBaranyai (b) András illusztrációjaA 8 perces mesék már hosszabbak persze és kell türelem végighallgatni őket, de sokkal több mindenről is olvashatunk bennük. Az egyik ilyen mese egy copfos fiúról szól, akit az óvodában sokszor csúfolnak amiatt, hogy fiú létére hosszú a haja és még a rózsaszínt is szereti. Persze a gyerekek saját kíváncsiságukból fakadóan nagyon őszinték és nem tudják, hogy mit illik és mit nem illik kérdezni, de Gabónak, mesénk főhősének bizony rosszul esik mikor megkérdezik tőle, hogy ő most fiú vagy lány, csak azért, mert hosszú a haja. A mese feloldással zárul, hiszen az új óvodában Gabót már nem bántják a copfja miatt és egészen kedvesen fogadják az új csoportban, ahová csupa sokszínű gyermek jár. Kiss Judit Ágnes meséjében fontos mondanivaló az elfogadás és rálátás, hogy a gyerekeket már milyen alacsony életkorban is érhetnek konfliktusok és ezek olykor fokozódnak. De szerencsére mindig van lehetőségünk változtatni, akár a környezetünkön, de a gondolkodásunkon is, és azzal, hogy a gyermek látja a változást a mi viselkedésünkön, úgy ő is elkezdi követni ezt a mintát. Én úgy gondolom, hogy a gyerekek a jövő, és ha kedvességre és elfogadásra tanítjuk őket, azzal egy szép jövőt teremtünk meg nekik, hiszen megtanulnak kedvesnek lenni másokhoz és önmagukhoz is.

Amint látjátok elég sokféle, ugyanakkor aranyos mesékkel találkozhattok ebben a kötetben, amik a jelenlegi kedvenc ovis meséim nekem is. Vannak köztük viccesek és elgondolkodtatóak, izgalmasok és igazán tanulságosak. Nagyszerű lehet napközbeni vagy esti meseolvasáshoz, összebújáshoz és persze Baranyai (b) András illusztrációit is szívesen böngészi az ember, nagyjából bármikor. Eddig is imádtuk a 3-5-8 perces köteteket, de ez a rész most nagyon telitalálat lett.

Az biztos, hogy ezek a mesék mindenkihez szólnak, akár óvodáshoz, akár az óvó nénihez, mindenki talál bennük valamilyen számára érdekes mondanivalót. Valamint biztos vagyok abban is, hogy remek hivatkozási pont lehet az ovit kezdő gyerkőc életében, hiszen ami ismerős, az kevésbé ijesztő és ami kevésbé ijesztő, az nagyszerű kalandnak ígérkezik. Akkor is, ha nagyóvodás, de akkor is, ha kisóvodás az ember. Olvassatok ti is 3-5-8 perces meséket akár reggel, délben vagy este!

Murányi Odett ajánlóját olvastad.

Rendeld meg itt a kötetet!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Megették az ovit