Abszolút elfelejtett szavak

Különleges társasjáték a Pagonytól

Kalucsni, prókátor, dübbencs, horribile dictu? Vajon mit jelentenek ezek a szavak a mai fiataloknak? A Pagony Kiadó gondozásban most megjelent egyedülálló, kreativitást és szabad asszociációt igénylő játékból ez is kiderül, melynek segítségével szórakozva tanulhatnak a különleges játékra vágyók.

Abszolút elfelejtett szavak

Szerző: Győri Hanna

Bernát Barbara illusztrációival

Az Abszolút elfelejtett szavak című most megjelent legújabb Pagony játékban 880 abszolút elfelejtett, vicces, furcsa, sosemvolt és szokatlan szót és 110 nem mindennapi közmondást találnak a játékosok. A játékban szándékosan olyan szavak szerepelnek, amelyeket egy gyerek NEM (de sokszor egy felnőtt sem) ismer, ám ebben a játékban nem a műveltség a lényeg, hanem a kreativitás!

Az a feladat, hogy mindenki elmagyarázza a többi játékosnak, mit jelentenek szerinte a szavak, a játék célja minél több játékostársunkat meggyőzni a saját igazunkról, és ezzel pontokat gyűjteni.

A 110 szókártyát és 8 fakockát tartalmazó játékban található kis szótár segítségével végül kiderül a szavak valódi jelentése is.

A játékot a gimnáziumi magyar felvételi tesztlapjai, az általános iskolai magyar tananyag és a kötelező olvasmányok inspirálták. A szerző véleménye és tapasztalata szerint a magyar nyelvnek nem is olyan régen elavult rétegei a 9-14 éves korosztály számára szinte idegen szavakká váltak. A játékban ezek közé az abszolút elfelejtett szavak közé illeszkedik még pár hétköznapi idegen szó és egy maréknyi nyelvújítás korabeli kifejezés is, amelyek nem honosodtak meg a mai nyelvben, valamint pár régi, de nagyon kifejező közmondás is.

A játék tökéletes baráti, családi társaságoknak. A fiatalabb gyerekeknek a kártyákon kiemeléssel vannak jelölve a könnyebb szavak.

Az osztályoknak szóló kiegészítő játékmód használata lehetőséget biztosít iskolai felhasználásra is, ideális órai, napközis vagy tábori játék felső tagozatosoknak, gimnazistáknak.

Többféle játékmód, 9-99 éves korig, 3-8 játékos számára, a játékidő kb. 20 perc.