Levélke színre lép

Olvasd el a Loni és a kísértetek első fejezetét!

Olvasd el Vörös István új meseregényének, a Loni és a kísérteteknek az első fejezetét!

Levélke színre lép

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kísértet. De nem valami nagy, komoly kísértet, hanem csak egy kölyökkísértet. Egy kísértetkislány.

loni_es_a_kisertetek_borito_1000px.jpgA kísérteteknél persze másképp van kicsit. A gyerekek nagyon lassan nőnek. Vagyis dehogy: egy kísértet másodpercek alatt a kétszeresére növekszik, vagy levél méretűre összezsugorodik, ha kell. A kísértetek sohasem nőnek úgy, mint egy embergyerek – egyenletes, de lassú tempóban, egyik napról a másikra észre sem vehetően.
Akkor talán helyesebb azt mondani, hogy a kísértetek lassan fejlődnek? Ez sincs így. Az újszülött kísértet olyan, mint egy megszülető kiscsikó, aki azon nyomban lábra áll, és szalad az anyja után. A kísértetek eleve mindent tudnak. De csak sokára számítanak nagykorúnak.
Mindent tudnak, amit tudniuk kell, és sok olyat is, amit jobb volna, ha nem tudnának.

Ennek a kísértetnek a neve Levélke volt, és épp most ünnepelte az ötszázadik születésnapját. Mivel ők csak százévenként tartják meg a születésnapjukat, a tortára összesen öt gyertya került. Mindegyik gyertyában lidércláng égett, és a tortát kékesen világító krémmel töltötték meg.
Levélke tanyája egy négyemeletes belvárosi ház volt, közel a Duna-parthoz. A házat száz éve építették, a negyedik születésnapjára kapta Levélke, hogy ideköltözhetett. Korábban egy kastélyban lakott a Vértesben, de a szülei önállóságra akarták szoktatni, ezért, amikor betöltötte a négyszázat, egy újonnan épült, kísértetszállásnak is alkalmas helyet kerestek neki.

Tudni kell, hogy az emberek fölöslegesen félnek a kísértetektől. Levélkétől legalábbis biztosan. Persze az állatoknak sincs miért tartaniuk tőle. A kutyák gyakran észrevették, és farkcsóválva üdvözölték. A macskák viszont többnyire dühösen fújtak rá, de ez már sokkal inkább az ő hibájukból történt, Levélke sohasem bántotta őket. A cserepes virágoknak viszont a réme volt. Néha hetekig bevackolta magát egy cserépbe, vagy összehúzta magát, levélformát vett föl, ilyenkor a gyanútlan lakók, az emberek nem sejtettek semmit. A virágok persze utálták ezt a közéjük csimpaszkodó potyautast.

– Mi biztonságot adunk neki, de mit ad ő nekünk? – kérdezgették.

Levélke szerette, ha a szülei nem tudják, mit csinál, merre jár. És szeretett eltérni a szellemek viselkedési szabályzatától. Fényes nappal sétálni ment a Szabadság térre. Senki nem vette észre, csak egy hétéves, Loni, aki épp az ő házában lakott már hét éve. A játszótéren odadobta Levélkének a labdát, és a labda keresztülrepült rajta.

– Ejha! – így Loni.
– Várj, várj, megmagyarázom! – mondta sietve Levélke.
– Te levegő vagy? – kérdezte Loni.
– Ugyan! Hiszen van sugártestem.
– Téged számítógéppel csináltak?
– Dehogy! Tudsz titkot tartani? Ha leszel a barátnőm, elárulom.
– Leszek a barátnőd, de akkor azt is mondd meg, hogy hívnak, és hol laksz!

7ff352c2-de97-44a3-b74b-ff581f947b56_4_5005_c.jpegAmikor megmondta, Loni nem akarta elhinni, hogy Levélke ugyanabban a házban lakik, mint ő. Azon már kevésbé lepődött meg, hogy Levélke igazából kísértet. A nevén se ütközött meg különösebben.

– Levélke. Nem rossz. Olyan, mint a Denevérke.

Loni, Loni apukája és Levélke együtt mentek a házig, mely nem messze a játszótértől, az Ilcsey utcában állt. Loni apukája kicsit furcsállta, hogy ez a kislány szülők nélkül jött, és annál jobban meglepődött, amikor a kapujukhoz érve hogyan, hogy nem, el is tűnt.

– Hova lett Levélke? – hökkent meg. – És egyáltalán, miféle név ez?
– Szerintem ez egy kísértetnév.
– Kísértet? Eddig azt hittem, azok csak a mesékben vannak – nevetett az apja.
– Nem. Vannak a filmekben, a könyvekben, az álmokban, a számítógépes programokon és a telefonokban, most pedig egy ide keveredett – felelte Loni.

Sajnos evvel nem volt vége a dolognak, mert este megérkeztek Levélke szülei a Vértesből, és családi kupaktanácsot tartottak a lányuk miatt. Odatelepedtek Loniék nagyasztalához, amíg ők a konyhában vacsoráztak.

– Hogy szabad fényes nappal kimenni a térre, és ott még labdázni is? Hiszen tudod, hogy nem vagy képes elkapni a labdát!

Kis szünet következett a felelősségre vonásban, a konyhában véget ért a vacsora, gyorsan el kellett rejtőzniük. Hajnali egykor aztán mind a hárman ott ültek a csillár üvegbúrájában, miután Loniék lekapcsolták a lámpát, és elaludtak.

– Egy évig nem beszélhetsz senkivel, nem lophatsz a hűtőből egy kanál lekvárt sem, nem lovagolhatsz a szomszéd tacskóján, és nem találkozhatsz többé Lonival sem!
– Most mért őt büntetitek! – zokogta Levélke, mire a bojlerből csöpögni kezdett a víz. Sokáig sírt Levélke, és közben fogadkozott, hogy fellázad az öreg kísértetek ellen.

Rendeld meg most!

Kapcsolódó termékek