Bocs, hogy élek

Megjelent a Tilos az Á Kiadó legújabb kötete

Balássy Fanni és Korbuly Ági formabontó, illusztrált prózakötete az ezredvégi generációról, a mai fiatal felnőttekről és felnőtteknek szól.

“Lefekszem a padlóra, és szemezek a plafonnal. Már nem vagyok tizenhat, és ettől furcsa módon fojtogat a sírás. Felnőtt vagyok. Felnőtt, aki nem tudja megkülönböztetni a vízórát a gázórától. Felnőtt, aki nem tudja, hogyan kell adóbevallást készíteni, vagy hogyan kell kitölteni egy sárga csekket. Felnőtt, aki képtelen nemet mondani. Felnőtt, felnőtt, felnőtt. Minél többet ismételgetem, annál kevesebb értelme van. Bocs, de nem lehet visszacsinálni az egészet?”

Balássy Fanni: Bocs, hogy élek

Korbuly Ági illusztrációival

A milleniálok, vagy hópehely generáció - ahogy a szakirodalom hívja az ezredforduló környékén született fiatal felnőtteket, egyszerre szembesülnek az előttük tornyosuló belső és külső elvárásokkal, végtelen lehetőségekkel és szinte korlátlan szabadsággal, miközben az idősebb generáció tagjai gyakran elveszett, gyenge, életképtelen generációnak tartja őket. 
Az ebből a kettőségből - bármi lehetsz versus nem lesz belőled semmi - fakadó szorongás a Bocs, hogy élek című kötet minden sorából kiolvasható szabadkozás formájában ölt testet. Balássy Fanni kisprózái és Korbuly Ági grafikái jó adag öniróniával és daccal vezetik át az olvasót a kamaszkorból a felnőttek nem kevésbé bonyolult világába.
A szerző keresetlen őszinteséggel szól saját generációjának félreértettségről, ellentmondásosságáról, szerelmi csalódásról, a női lét nehézségeiről, veszteségről, halálról, háborúról, valamint hétköznapi apróságokról, (mint pl. csekkbefizetés...), azaz a felnőttéválás nehézségeiről.
A kötetben olvasható szövegekben a tehetetlen düh és a túléléshez szükséges kötelező humor tökéletes egyensúlyt teremt.
Műfajilag leginkább nyomtatott monodrámának felfogható kötetben Korbuly Ági fekete-fehér-piros, lendületes, pozitív értelemben kaotikus rajzai tökéletesen illusztrálják és egészítik ki a szövegeket.
A Bocs, hogy élek 16 éven felül mindenkinek fontos olvasni- és néznivaló lehet, aki épp most lép át a kamaszkorból a felnőttek világába, aki volt már kamasz és akinek van kamasz gyereke.

Beleolvasó a kötetbe

Interjú a szerzőkkel

A szerzőkről:


Balássy Fanni (1998, Gyula) író, szerkesztő, műfordító, fekete öves szabadkozó és szorongó. Olasz alapszakos, filmtudomány mesterszakos bölcsész, jelenleg az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájában koptatja a padot. A Bocs, hogy élek a második kötete. Eddig megjelent kötete: Hol is kezdjem?
Balássy Fanni regényének névtelen hőse nagy tervekkel kezd neki a giminek, de ahogy az már lenni szokott az életben, semmi sem úgy alakul, ahogy azt a filmeken látjuk. A gimnázium első évét egy önmagával és a világgal küszködő, néhol szarkasztikus, néhol kamaszosan esetlen lány egyszerre komoly és mégis humoros elbeszélésein keresztül ismerjük meg, amelyekből nem hiányzik a fanyar irónia és az erre az életkorra jellemző idealizmus sem. Terítékre kerül minden: szerelem, barátság, házibulik, csalódások, és elvárások, amelyeknek vagy megfelelünk, vagy nem. Ízig-vérig gimis történet, színes romkom – mert a nagy Ő valahol biztosan létezik.


Korbuly Ági (1987, Zalaegerszeg) illusztrátor. Az ELTE bölcsészkarán néprajz és mongol szakon, a társadalomtudományi karán kulturális antropológia mesterszakon diplomázott. 2019-21-ben végezte el a Corvin Rajziskola illusztráció képzését. Szabadúszó illusztrátorként főként gyerek- és fiatal felnőtteknek szóló könyvekhez rajzol, valamint részt vett a Néprajzi Múzeum új gyermek- és ifjúsági kiállítási anyagának (IFIKI) illusztrálásában. A Bocs, hogy élek a második kiadói kötet, amihez illusztrációkat készített.

Kapcsolódó termékek