A legjobb kiskamaszkönyvek rejtélye

Tudj meg mindent a Cseresznyeliget-könyvekről!

Kiskamasznak lenni nem könnyű! Már nem gyerek, de még nem is felnőtt. Nagyot fordult körülötte a világ, szinte napról-napra magasabbra nő, máshogy látja önmagát, máshogy lát másokat, máshogy gondolkodik. És persze rengeteg türelemre és megértésre van szüksége, hiszen ő sem érti magát teljesen, keresi, hogy ki is valójában. Wéber Anikó a Cseresznyeliget-könyvekben tökéletesen bemutatja ezt a nehéz, de rendkívül fontos időszakot. Olvass tovább, és tudj meg mindent Cseresznyeligetről!

Az ötödikes Kitti nem olyan, mint a többi lány az osztályból. Rendkívül élénk a fantáziája, és imád történeteket kitalálni. Az osztálytársai ezt nagyon furcsának gondolják, és Kitti kizárva érzi magát a többiek közül. Úgy gondolja, hogy ha vele is történne valami érdekes, mondjuk egy külföldi utazás, akkor a többiek végre befogadnák...

Cseresznyeliget titka
30429.jpg
Kittit csalódásként éri, hogy nyáron nem utazhat az anyukájával Kanadába, hanem a nagynénjével és nagybátyjával kell töltenie a vakációt. Még szerencse, hogy élénk fantáziája azonnal mesevilággá változtatja az álmos külvárost.

Vagy mégsem olyan unalmas? Hiszen itt rablók járnak az éjszaka közepén! És nem őrizetlen bicikliket, pénzt, vagy egyéb értéktárgyakat keresnek, hanem egy igazi titkos kincset, és egy ősi gyógyfőzeteket tartalmazó könyvet. Vajon kié lehet a könyv, ki a boszorkány leszármazottja?

Eközben Kitti végre barátokra lel a vele egykorú ikerpár, Bianka és Barnabás személyében, és közösen kezdik meg a nyomozást. Úgy gondolják, csak az elhagyatott házban régiségekkel körülvéve élő Róza néni lehet a boszorkány! Vagy inkább Enikő, a titokzatos lány? Bárki is az, sietniük kell, mert a rablók nemsokára újra lecsapnak. De vajon a megfelelő emberekben bízott meg végig Kitti?

Tedd a kosaradba a könyvet, és tudd meg minél hamarabb!

A platánsor rejtélye
a_platansor_rejtelye_borito_1000px.jpg
Kitti ismét Cseresznyeligeten tölti a nyarat – vagyis pontosabban a szomszédos Királyföldön, a Park Szállóban. De ez már egyáltalán nem zavarja őt annyira, mint az előző részében, hiszen újra találkozhat a legjobb barátaival, Biankával és Barnabással.

És ahol ők hárman megjelennek, ott a rejtélyek sem maradnak távol! A három gyerek titokzatos kincsekre bukkan a közelben, éjjel pedig titokzatos hangok verik fel a csendet.

Bár ez a könyv is fordulatokkal és kalandokkal teli, Wéber Anikó nagyon nagy hangsúlyt szentel a három gyerek közti barátság továbbalakulásának, valamint annak is, hogy Kitti hogyan látja önmagát, és az osztálytársai hogyan látják őt. Hiszen az egészséges önbizalom kialakulása olyan fontos kiskamasz korban, de közben ez egy olyan nehéz folyamat! Mindezt úgy, hogy a kamaszodó olvasók se érezzék azt, hogy szájukba akarják rágni az önszeretet fontosságát. Hiszen közben egyre tovább bonyolódik a Platánsor rejtélye. Vajon ki akar ártani a királyföldieknek? Vedd a kezedbe a könyvet, és derítsd ki!

Álmodó tornyok városa
589e786a-7445-4ea4-b2df-d955434ed28f.jpeg
Kitti ebben a könyvben már hetedikes, de ugyanúgy imád álmodozni, mint az első részben. Alig várja, hogy a nyarat legjobb barátnőjével, Biankával töltse, és Barnabással, akihez romantikus érzelmek fűzik. Egyáltalán nem bánja, hogy idén nyáron is Cseresznyeligeten vakációzik, még akkor sem, amikor kiderül, hogy az osztálytársnői idén is menő táborokban vagy külföldön töltik a nyarat.
Elképzelhetjük, mennyire meglepődik Kitti, mikor megtudja, hogy az egész vakációt Angliában töltheti, az Álmodó tornyok városában, mert nagybátyja ott kapott munkát egy magyar étteremben. És ami még izgalmasabb, Bianka és Barnabás is velük tart!

Minden tökéletes lenne, ha fel nem bukkanna Menta, aki néha kedves és mosolygós, néha pedig morcos és visszahúzódó. Sportol, több nyelven beszél, kiváló tanuló, és úgy tűnik, mindent megkap, amit csak kíván. Kitti úgy érzi, hogy versenyezni kell vele Bianka és Barnabás barátságáért, és ő áll vesztésre...

Mindeközben titokzatos üzenetek bukkannak fel a szállásukon, és egy rég holt diák szelleme meg akarja találni a kincset, amit életében elrejtett.

Wéber Anikó különleges érzékenységgel beszél a kiskamaszokat érintő problémákról, mint a kiközösítés vagy a megfelelési kényszer. Olyan természetességgel hozza fel ezeket a fontos témákat, hogy a kiskamasz olvasó sem érzi majd úgy, hogy ,,lelkizős” könyvet olvas. Hiszen közben folyik a nyomozás a Legnagyobb Tudás megszerzéséért! De mi is a legnagyobb tudás? Tedd a kosaradba a könyvet, hogy te is megtudd!

A Cseresznyeliget-könyvek nem pszichokrimik, mint az Örökszerda vagy a Busz a ködben, hanem inkább a kiskamaszok Csütörtöki nyomozóklubjai vagy Miss Marple-jei. Nyárízű, kalandos olvasmányok, amik közben észrevétlenül tanítanak a műemlékekről, építészeti stílusról, Shakespeare darabjairól vagy a középkori Angliáról, és emellett önmagunk elfogadásáról, barátságról és első szerelmekről.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Élőben az Álmodó tornyok városából

  • Hangok a falban

  • „Mi lenne, ha egy nap arra ébrednék, hogy olyan könnyű vagyok, mint a felhők?”