Generációs időutazás a Városligetben


Megjelent Gimesi Dóra lírai mesekönyve Rofusz Kinga lenyűgöző rajzaival

Vajon hogy kerül a Városligetbe egy bálna? Milyen gyorsan vágtat egy körhintaló? Lehet kék a fa lombja, és fészkelhetnek benne repülő halak? Minden kérdésre választ kap az olvasó Gimesi Dóra generációkon átívelő csodálatos meséjéből, melyet Rofusz Kinga lélegzetelállító illusztrációi tesznek teljessé.

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák

Rofusz Kinga illusztrációival


Alíz és százéves, zöld bőrkabátjában mindig elegáns dédnagymamája nap mint nap elsétál a Városliget százhuszonhárom éves nyárfája mellett. Ám egy nap munkagépek kivágják a vén fát, és a helyén nyílt időörvényen keresztül Alízék visszautaznak az időben, és megnéznek mindent, amit a fa az életében látott, azaz amikor anya, nagyi, Dédi és szépmama még gyerekek voltak…
Meglátogatják az 1896-os Városligetet, amikor még vadonatúj volt a Földalatti Vasút, itt megnézik, hogyan szerettek egymásba Alíz ükszülei, majd elugranak Dédi fiatalkorába, a második világháború sújtotta Budapestre, ahol romok közt táncolnak a dédi első báljában a pestiek, és Dédi sok hónapnyi türelmes várakozás után végre újra találkozik a frontról hazatérő Dédipapával. A vasfüggönnyel körülzárt hatvanas évekbe látogatva megnézik a Ligetben kiállított bálnát, Góliátot, majd egy 1988-as május elsejei felvonuláson vagyunk, ahol vörös és kék nyakkendőt hordanak a gyerekek, köztük Alíz anyukája, amikor minden egészen más volt, egy kicsit mégis ugyanolyan.
Gimesi Dóra különleges budapesti történetei keverednek egy nagy és színes család mesébe illő legendáival, és Rofusz Kinga festményeivel nemcsak életre kelnek, hanem bebújnak a szívünk legmélyére. Ez a százötven év a mi közös történetünk.
A hat éven felülieknek szóló mesekönyv érzékenyen mutatja be azokat a különböző történelmi korszakokat, amiket a legtöbb magyar család átélt a múlt század során. Rofusz Kinga rajzai pedig sokatmondóan ábrázolják ezeket a már letűnt korokat.
Könyv alkalmat ad közös, fényképnézegetős, múltidéző családi beszélgetésekhez is.
6 éven felülieknek
Beleolvasó a könyvbe


A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg.


A kötet bemutatója június elsején lesz, a Dürer Kertben megrendezésre kerülő Nyári Pagonyfeszten: Amikor mesélni kezdtek a fák címmel – bábjeleneteket nézhetnek meg  a gyerekek a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában.
Nyári Pagonyfeszt - 2024. június 1. szombat, 10-14 óráig
Dürer Kert Budapest, XI, Öböl utca 1.
Az esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/447874444328126

Kapcsolódó termékek