Irány a konyha!
Kulináris ismeretterjesztő sorozata legújabb részeként Kalas Györgyi izgalmas, a főzési folyamatokat az alapoktól segítő szakácskönyvvel jelentkezett.
Kalas Györgyi: Méz, dió, csicseri – Őszi-téli főzőskönyv
Illusztrációk: Horváth Ildi
Kalas Györgyi neve nem ismeretlen a gyerekkönyvek és a gasztro világában: olyan népszerű kötetek szerzője, mint a Sandwich grófja és a nápolyi pizza, a Pavlova kisasszony és a dobostorta vagy a Világkóstoló. Legújabb kötete, a Méz, dió, csicseri azonban most igazi szakácskönyv, amely az ételek története mellett a pontos receptjeiket is közreadja – így a legfiatalabbak is örömmel vághatnak bele a főzésbe-sütésbe, mely remek közös családi programot jelenthet az őszi-téli bekuckózós időszakban.
Mitől lesz igazán nyúlós egy mac and cheese?
Mi a tökéletes pesztó titka?
Hány formát tud ölteni egy ünnepi gesztenyemassza?
Hogy lehet ősszel és télen színes fogásokat készíteni szezonális alapanyagokból?
Az őszi-téli főzőskönyvben található receptek sora régi kedvencekből és új finomságokból épül fel a legfiatalabb szakácsokra szabott, részletes leírással – és a szerzőtől megszokott gasztrotörténeti érdekességekkel.
A színes könyv egyszerre szakácskönyv és mesélő társ: minden recept előtt megtudhatjuk az adott fogás vagy alapanyag történetét és érdekességeit (például, miért édesebb télen a pasztinák, vagy hogy a csicseriborsó vajon tényleg borsó-e).
A fogások három nagy fejezetben kaptak helyet: reggelik és levesek, főételek, valamint desszertek, a receptekben kis fakanalak jelzik a nehézségi szintet, így a kezdő kiskukták is biztonságban próbálkozhatnak.
Az őszi-téli szezonra hangolt kötet kizárólag idényalapanyagokkal dolgozik, így nemcsak ízletes, hanem környezettudatos választás is. A piacra járás, a szezonális alapanyagok megismerése és a főzés közös élménye a gyerekek számára is felejthetetlen kalandot jelentenek.
Horváth Ildi illusztrációi nem csupán színesítik a könyvet, hanem hasznos ábrákkal segítik a főzési folyamatokat is. A Méz, dió, csicseri - Őszi-téli főzőskönyv így nemcsak a konyhában állja meg a helyét, hanem vizuális élményt is nyújt – egy igazi családi könyv, amelyben a közös főzés színes-illatos kalanddá válik.
6 éven felülieknek
Beleolvasó
A sorozat korábbi kötetei:
Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története
Pavlova kisasszony és a dobostorta – A sütemények története
Világkóstoló - A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig