Tetszett az Ahol a folyami rákok énekelnek?

Gyönyörű, lírai abszolút könyvünk érkezett

Tetszett az Ahol a folyami rákok énekelnek? Akkor íme a "kamasz változata", amit muszáj megismerned!

Szeretnénk neked bemutatni egy regényt, ami úgy tökéltes, ahogy van. Szívesen írnánk hogy, azonnal fogja és olvassa minden kamasz és szülő, aki nehezen illeszkedik be valahova, aki szeretne szabad és önfeledt lenni, aki szeretné jobban megismerni a természet működését, legyen szó emberekről, állatokról vagy egy olyan komplex organizmusról, mint a vadon. Olvassa, akinek elváltak a szülei és aki éppen válik, olvassa, akit ért már veszteség vagy szeretne felkészülni a következő elengedésre! Ez mind igaz is. De tiszta szívvel annyit tudunk mondani: olvassa mindenki, akinek van szíve, és szeret olvasni! Erő és mélység, kalandos lendület és megállított, fókuszált figyelem, elutasítás és kötődés gyönyörű hullámzása minden sora, amik kézen fognak a mélyebb önismeret és bölcsesség felé vezető úton.

Mit jelent vadnak lenni, mit jelent szabadnak lenni? Hogyan tudsz beilleszkedni egy közösségbe, ha 11 éves korodig az apukád és egy mentett bagoly volt az egyetlen társaságod? Hogyan tudsz magadra találni Londonban, ha számodra az erdő jelenti az otthont? Újra lehet építeni a kapcsolatot az anyukáddal, aki kicsi korod óta nem része a családodnak?

oktober.jpgOktóber, a főszereplőnk épp most lesz 11 éves. Egész eddigi életében apukájával együtt az erdőben éltek, úgy ismerik a fákat, a tavat és a csillagokat, mint a tenyerüket. Veteményesükben egész évre elegendő zöldséget termelnek, vadásznak, bizonyos dolgokat pedig cserélnek a környékbeliekkel. Évente egyszer bevásárolnak a közeli faluban. Október első igazi barátja Stig, a bagolyfióka, akit ő mentett meg. A 11. születésnapján azonban minden megváltozik.

Apukája leesik egy fáról, kórházba kerül, Októbernek pedig nincs más választása, mint édesanyjához költözni Londonba. A kislány eddig találkozni sem volt hajlandó az anyukájával. Akárhányszor látogatóba jött “a nő, aki az anyám”, Október elbújt, felmászott a legmagasabb fára, és addig elő sem került, míg anyja az erdőben volt. Most azonban kénytelen hozzá költözni, ráadásul iskolába is kell járnia, ami borzasztóan hangos és zsúfolt és egyáltalán nem olyan, mint az erdő. Októbernek meg kell tanulnia nyitni az édesanyja és a kortársai felé, meg kell tanulnia beilleszkedni, és elfogadni azt is, hogy az életben nem minden marad örökké ugyanaz, és ehhez alkalmazkodnia kell.

Rendeld meg itt 15%-os kedvezménnyel!

Az erdőben Október talpraesett, önálló kislány. Remekül számol, és a fizikát, a biológiát is nagyon jól érti, tudása gyakorlati tapasztalatokra épül. Fát vág, kvadot vezet, mindenben segít az édesapjának. Emellett rengeteget olvas és még annál is többet mesél. A világ körülötte titkokból és varázslatból áll. Ha az erdőben találkozunk vele, egyértelmű, hogy bátor, vad és nagyon okos gyerek.

A nagyvárosban azonban olyan, mint egy szárnyaszegett madár, minden szürke körülötte, az iskolában alig mer megszólalni, a metrón pedig egyenesen rosszul van. Rendszeresen látogatják az apukáját a kórházban, Október pedig senkinek nem meri elmondani, mekkora bűntudata van a baleset miatt. Titkon attól retteg, az apukája már nem fogja szeretni, akkor sem, ha meggyógyul. Tetézi a bajokat, hogy imádott baglyát is állatmenhelyre kell adnia, ahol visszavadítják, hogy később szabadon engedhessék.

Amikor azonban az osztályfőnöke külön projektre osztja be egy nyitott, végtelenül filantróp fiúval, amit ráadásul a könyvtárban kell végezniük, sok minden oldódni kezd a lányban. Yussufban igaz barátra lel, elkezd nyitni az osztálytársai felé és még egy izgalmas hobbyt is talál Londonban: folyami kincsvadász lesz! Mindebben állhatatosan támogatja az édesanyja, aki mindent megtesz azért, hogy Október magára találjon a városban, és hogy újraépítse a kapcsolatukat.

Érdekelni kezdett a könyv, ugye? Olvasd el az első fejezetet itt!

Az Október, Október című regényt szívből ajánljuk minden olyan csendes kiskamasznak, akinek nehezen megy a beilleszkedés, de mindenki másnak is, aki szeretné, hogy elvarázsolja ez a lélekkel teli, csodaszép történet. A fiatal brit szerző, Katya Balen ugyanis nagy betűvel Gyönyörűen ír, és ezt fordítója, Rét Viki is lélegzetelállítóan ültette át magyarra. A szöveg egyszerűen minden érzékszervünkre hat, kifejezősége mellett pedig olyan szép, mint egy vers. Az orrunkban érezzük az őszi tábortűz illatát, a bőrünkön a tó jeges vizét, szinte halljuk Stig, a bagoly csipogását, és Október által újra rácsodálkozhatunk az olyan, számunkra talán megszokott ízekre is, mint például a Mars csokoládé.

A fiatal brit szerzőnek, Katya Balennek már jópár regénye megjelent, magyarul azonban most olvashatod őt először. Ismerd meg a szerzőt ebből az interjúból!

Október segít megmutatni a legvisszahúzódóbb gyerekeknek is, hogy mindig megéri önazonosnak lenni. Hogy különbözni nem hiba, hanem érték. Hogy vadnak lenni, szabadnak lenni nem mindenki számára jelenti ugyanazt, és ez így van jól. És azt is, hogy van olyan, hogy el kell engednünk azt, akit szeretünk, mert számára az a legjobb.

“Lehet, hogy az én történetemnek nem ez a tökéletes vége, de Stigének igen.“ - látja be Október, mikor szabadon engedik a baglyot, aki újra vad madárként szárnyalhat. A felnőtt olvasónak pedig nem kerülheti el a figyelmét az a tisztelet és támogatás, amivel Október szülei viszonyulnak egymáshoz. Bár az ő történetük sem közösen ért véget, de mindketten ugyanúgy szeretik a lányukat, és az is nagyon fontos számukra, hogy Október mindkettejükkel meg tudjon békélni.

Erről a regényről nem lehet eleget mondani! Egyszerűen nincs rá elég szó, hogy körülírjuk, mennyire csodálatos! Adjátok a kisiskolásotok kezébe, sőt, olvassátok el ti is(!!!), hiszen ez a történet ugyanúgy meg fog érinteni benneteket is, ahogy minket a kiadóban. És legyetek vadak, legyetek szabadok!

Ha felkészültél a kalandra, rendeld meg Október történetét itt 15%-os kiadói kedvezménnyel!

Wágner Eszter ajánlóját olvastad

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek