Minden egy helyen Kertész Erzsi regényeiről

Könyvek, amelyek megváltoztatják körülöttünk a világot

Kertész Erzsi nevét valószínűleg a Panthera-sorozat kapcsán ismerték meg a legtöbben. Nem is csoda, hiszen ez az egyik legkedveltebb és legkülönlegesebb ifjúsági regénysorozat a magyar piacon. Az írónő eddigi életműve azonban számos más műfajt és korosztályt is ellát olvasnivalóval. Annyira gazdag és sokszínű, hogy ebben a cikkben biztosan találni fogsz valamit, amit még nem olvastál, pedig szeretnéd. Kattints, és tudj meg mindent Kertész Erzsi regényeiről!

erzsi.jpegKertész Erzsi nem akart kiskora óta író lenni, már 14 évesen pszichológusnak készült, és be is teljesítette ezt az álmát. Saját bevallása szerint 34 éves koráig egyetlen összefüggő történetet sem írt le. Onnantól kezdve azonban nem volt megállás, írói pályája a HUBBY-díjig, és tovább ívelt. Mára nehéz olyan kisiskolást, kiskamaszt nevelő családot találni, ahol nincs legalább egy Kertész Erzsi-könyv a polcon.

Wéber Anikó így ír róla: “Azok a kedvenc könyveim, amelyek megváltoztatják körülöttem a világot. Nem pillanatokra, órákra, hanem örökre. Kertész Erzsi könyvei ilyenek. Elolvasásuk után könnyebben nézek szembe a hétköznapok akadályaival. Másképp tekintek bizonyos problémákra, helyzetekre.”

19911.jpgLegelső könyve, a Labirintó 2012-ben jelent meg. Hőse egy kissé elkényelmesedett királyfi, aki szerencsét próbál: felcsap gondolásnak, vállalván, hogy utasokat szállít a szigetvilágban, s közben feltérképezi és meghódítja az ismeretlen vizeket. Csakhogy ez a mesterség nem olyan egyszerű ám: az utasok erősen próbára teszik a gondolás türelmét és találékonyságát.

Minden helyszín, szereplő és történés pluszjelentéseket, társadalomkritikát rejt magában. Az izgalmas kalandregény olvasása közben filozófiai kérdéseken merengünk, és elgondolkodhatunk az emberek viselkedésén. A népmesék kedvelői örömmel fogják felfedezni benne az újszerűen használt népmesei eszköztárat, mely itt legtöbbször a humor forrása. Az írónő azoknak ajánlja a Labirintót, akik: “szeretik a misztikus, kissé rejtélyes hangulatot, és a megoldhatatlan rejtvényeket.”

Ha szeretitek az újragondolt klasszikus mesei helyzeteket, a Dalia és Dália is biztosan izgalmas olvasmány lesz a számotokra.

30481.jpgBár Kertész Erzsi fő célközönsége a 9-12 éves korosztály, nagy ovisoknak, sőt, felnőtteknek szóló könyvei is vannak. A Betűzgető könyvek közül nagyon kedvelt a Patkány a táskában, ami humorával és azonnali, garantált sikerélményével a diszlexiás gyerekek számára is nagyszerű olvasmány. Nem csoda, hogy a Pagony Most én olvasok!-sorozatában is szinte azonnal helyet kapott Kertész Erzsi, hiszen mi sem lehetne jobb téma az olvasni tanulók számára, mint egy kis feltaláló, aki meg akarja változtatni a világot.A feltaláló oroszlánjával kezdődő sorozat talán egyik legérdekesebb része a hármas szintű, A csúfolórobot, ami az iskolai piszkálódás témakörét is boncolgatja amellett, hogy lépésről lépésre vezeti be az olvasni tanulókat a könyvek csodás világába.

Azon fiatal olvasóknak, akiket izgat a tudomány és az ismeretlen, bátran ajánljuk a Fény Sebestyén kóborlásai című kötetet is. Szeretnivaló történet egy kis földönkívüliről, aki sorra felfedezi a különböző bolygókat, mégis a Föld áll legközelebb a szívéhez. Olvassátok el, hogy megtudjátok, miért! Aki pedig Sebestyénhez hasonlóan kedveli a Föld bolygót, biztos élvezettel forgatja majd az Állat Kávézoo, és az Állati vállalat - Virágzoo című köteteket is.

25903.jpgEgészen különleges könyve Kertész Erzsinek a Nem mese, melyben ismét összetalálkozik a pszichológus és az író. Arra a kérdésre, miért tartja fontosnak ezt a problémát, a szerző a következőket válaszolta:

“A nemet mondás esetében egy egészen hétköznapi dologról van szó, ami szinte mindenkit érint. Van, aki a munkájában, van, aki a személyes kapcsolataiban küszködik a nemet mondás nehézségeivel, de említhetném például a vásárlás egyszerű példáját is, amikor akaratunk ellenére tukmálnak ránk valamit. Ha valaki már gyerekkorában, akár játékos formában is szembesül azzal, hogy szabad nemet is mondani, és hogy sokféleképpen megteheti ezt, akkor talán egy kicsit hozzásegítjük ahhoz, hogy bővebb reakciókészlete legyen az ilyen típusú helyzetekre. Természetesen a könyv nem ígéri, hogy felvértezi az olvasókat ezzel a készséggel, de szerintem mi már akkor is elégedettek leszünk, ha a nemet mondás körül jelentkező szorongásokon, félelmeken tudunk oldani egy picit.”

ludmilla_megoldja_borito_1000px.jpg
De térjünk rá a sorozatokra, melyekről a legtöbben ismerhetik Kertész Erzsi nevét!

A Ludmilla megoldja, és a Ludmilla újabb esetei a nyomozó kedvű nagyobb óvodások, és kisiskolások kedvenc könyvei lehetnek. Ludmilla mindent megold, ha nem is mindig a legkézenfekvőbb módon.

Az írónő elmondása szerint rengeteg nagyon empatikus kislányt ismer, sőt, maga is az volt, így adta magát az ötlet, hogy egy kislány problémamegoldó irodát nyisson a hátsókerti faházban.

28232.jpgA Berg Judittal közösen jegyzett Kiki nyomoz-könyvek már az igazi krimi kritériumainak is megfelelnek. A Kiki nyomoz egy különleges kezdeményezés volt: a két szerző a szemünk előtt építette fel a kötetet online, hol egyikük, hol másikuk tett hozzá a történethez, egymásnak passzolgatták a fejezeteket. A csavaros detektívregény annyira egyedi és izgalmas lett, hogy nem sokkal később nyomtatott változatban is megjelent, és azóta is töretlen a sikere.

A négy madár titka Gerda és nagypapája rejtélyes eltűnéséről szól. Kiki, a lány legjobb barátja nem hagyja annyiban a dolgot, követi a nyomokat, amelyek hihetetlen történésekhez vezetnek. Szerencsére Kiki segítségére siet Ibolya néni is, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki az ornitológus dédpapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is – nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének.

29863.jpg
A szerzőpáros újabb hatalmas talánnyal nyitja a második részt: Az óra rejtélyét. Kiki elképesztő nyomozói képességeiről ugyanis sokan tudomást szereztek, talán még olyanok is, akiknek nem kell kellett volna…

Berg Judit és Kertész Erzsi egy nagy adag misztikummal, és természetfeletti elemekkel fűszerezi meg a történetet. Így a regények izgalmasak azok számára, akik a fantasztikus, mesei elemekkel átitatott kalandokat szeretik, de azok számára is, akik a hétköznapi hősökkel tudnak inkább azonosulni.

A nyomozós könyvek szerelmesei semmiképp se hagyják ki az Éjszakai kertet se! Egészen különleges alkotás, melyet misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók, mindenféle furcsa lények és persze Zsoldos Réka illusztrációi tesznek rendkívülivé.

25920.jpgA Göröngyös úti iskola-sorozatot a szerző azoknak ajánlja: “akik azt hiszik, hogy az alsó tagozatosok élete csupa derű, és szivárványos szappanbuborék.” A kötetek a problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartoznak. Ezek a könyvek egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, mely hangsúlyozottan jelen van a gyerekek mindennapjaiban – az első kötetben, a Helló felség! címűben például az önelfogadás, a másoknak való megfelelési kényszer feloldása a téma.

A 2/b-be új osztálytárs érkezik: Csuda Gábor, azaz "Csudabogár". A fiú szeretne beilleszkedni, barátságos, szorgalmas, mégis van benne valami különös. De, hogy mi, azt még az társai sem nagyon tudják meghatározni. Ez a meseregény tele van szeretettel, elfogadással és türelemmel.

A nagyszerű karakterek, a vicces nyelvi játékok és maga a helyszín minden kisiskolásban értő fülekre és szívekre talál, a sorozat minden kötetének esetében.

panthera5_zudulok_borito_1000px.jpgAz immár 5 könyvet számláló Panthera-sorozat méltán az egyik vezető könyvsorozat a Pagony kiadónál. Egy korábbi, 2016-os interjúban arról kérdeztük a szerzőt, mi ihlette az első könyvet, amiből később a nagysikerű sorozat kibontakozott: “Nagyjából egy éve kezembe került egy érdekes újságcikk, ami egy magashegyi hegymászó expedíció történetét mutatta be, fényképekkel illusztrálva. Magával ragadott ez a világ: küzdelem az elemekkel, a cél vonzása, önmagunk legyőzése, és a csapatban zajló történések bemutatása. Többször is elolvastam, annyira tetszett. Aztán amikor tavaly év vége felé Kovács Eszter és Győri Hanna említették, hogy szívesen fogadnának kiskamaszoknak szóló kalandregényt, bevillant a téma: a hegymászás, és az ebben rejlő egymásrautaltság! Ezután még jó néhány könyvet elolvastam a témában, de azt hiszem, rám jellemző módon végül is nem a technikai részletek, hanem inkább a csoportdinamika került előtérbe. És szerettem volna egy plusz izgalmas szálat is a regénybe, így kerültek a hegymászók egy hógömbbe zárt hegyre: keletkezett egy kinti és egy benti világ is, amelynek összehangolásával az írás során aztán alaposan megküzdöttem.”

mindig_masnap_borito_1000px.jpgA Pagony legújabb sorozata, a Zseblámpás Könyvek sem indulhatott Kertész Erzsi nélkül.

A Mindig másnapegy teljesen hétköznapi családról szól, aminek teljesen hétköznapi tagjai egy teljesen hétköznapi reggelen egy legkevésbé sem hétköznapi kaland kellős közepén találják magukat. Az apa szokás szerint kinyitja az ajtót, hogy kitolja a bicikliket. Csakhogy ez a nap más. Az ajtó feltárul, és a kert hűlt helyén egy őserdőt talál.

Ismerős, milyen az, amikor a világ kifordul a sarkaiból és az addig ismert életünk helyett valami egészen másba csöppenünk? Valószínűleg igen, hiszen tavaly tavasz óta mindannyian ebben éltünk.

Természetesen a Mindig másnap nem egy karanténregény, de nagyszerűen megmutatja, mi mindent tudhatunk meg magunkról és a hozzánk legközelebb állókról válsághelyzetben. Mindezt a Kertész Erzsitől megszokott humorral fűszerezve.

30874.jpgHasonló korosztálynak szól A sárkány nyomában, mely nem egyszerű fantasy. És nem egyszerű történelmi regény. És nem is egyszerű lélekrajz. Mindez egyben.

1551-ben Gáspár legnagyobb vágya, hogy lovag lehessen. Egy nap titkos labirintusra bukkan: minden nap itt játszanak a barátaival, de olyan útra téved, ahol eddig még sosem járt. Egy rejtélyes alakkal találkozik, aki fontos feladatot bíz rá...

Dani 2019-ben az iskolások tipikus életét éli. Minden gyerek a "menőség magabiztosságára" vágyik ebben a korban, és van, aki ezért képes a saját egyéniségét teljesen a háttérbe szorítani. Dani is ezzel küzd: hiába rajong a történelemért és tartana szívesen a töricsoporttal, az egyszerűen nem menő. Aztán egy nap erőt vesz magán, így bukkan egy elfeledett gestában egy hős lovagra...

A sárkány nyomában különleges történet: A pásztói oskolamester háza alcímet viseli, és egy valós régészeti szenzációhoz köthető, ez teszi még izgalmasabbá az olvasó számára.

29059.jpgVégezetül kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt ajánljuk a Budapest OFF novella antológiát. A tizenhárom kortárs szerző történetének szereplői kamaszok, akiknek élete összekapcsolódik a főváros különböző szegleteivel. Kertész Erzsi novellájában például az Asoriával, ahol a régi városfal és a modern épületek egybeolvadásával találkozik a jelen és a történelem. De mi van, ha nem csak átvitt értelemben?

Ha erre a pontra nem csak a gyerekek, de a szülők is beleszerettek volna Kertész Erzsi stílusába - amit tökéletesen meg is értünk -, pillantsatok rá Az átutazó című regényre is, mely a szerző első felnőtteknek írt könyve!

Ha eljutottál eddig az olvasásban, az két dolgot jelenthet. Egyrészt hatalmas Kertész Erzsi-rajongó vagy - akár az voltál, mielőtt elkezdted olvasni ezt a cikket, akár nem. Másrészt nem mondunk neked újat azzal, hogy a szerző változatos könyvei között a nagy ovisoktól elkezdve egészen a felnőttekig mindenki talál kedvére valót.

Izgatottan várjuk, milyen kötetekkel fog bővülni ez a már most is hihetetlenül gazdag életmű!

Kapcsolódó termékek