Könyvek a kánikulára a Pagonytól

0-tól 99 éves korig

Ilyen melegben a legjobb egy hűvös szobában egy könyvvel bekuckózni. Vagy akár a strandon belefeledkezni egy kötetbe. Ehhez a Pagony és a Tilos az Á Könyvek kalandozós, strandos nyári könyveit ajánljuk korosztályok szerint. Kezdve a legkisebbekkel:

Axel Scheffler: Pipp és Polli – Az új barát

Pipp új barátot talál a strandon, és nem játszik Pollival. Szegény Polli, nagyon magányos! De amikor elmennek fagyiért, az új barát, Jaki bajba kerül. Polli segít neki – míg a végén mind a hárman együtt játszanak a tengerparton. Mert Pipp és Polli – mindent megold! Axel Scheffler Pipp és Polli-meséi olyan történetek, amelyeket kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők ugyanúgy szeretnek, és amiken ezredik olvasás után is elmosolyodik az olvasó. Ha egy kétéveseknek szóló mese vicces és le tudja kötni a gyerekeket, az már hatalmas siker. Ez a mese pedig segít megérteni a féltékenységet is a kicsik szempontjából.

0 és 3 éves kor között ajánljuk.

Marék Veronika: Boribon pancsol

Nyaralj együtt Boribonnal! A nyári mesében Boribont és Annipannit várja a hűs víz, ám Boribon megijed, amikor a mélyebb vízbe merészkedik. Ráadásul a homokvár építés sem megy úgy, ahogy szeretné. Vajon végül megszereti a pancsolást és sikerül homokvárat építenie? Kiderül a történetből!

2 és 5 éves kor között ajánljuk.

Vadadi Adrienn: A Palacsinta Tábor (Pásztohy Panka illusztrációival)

Itt a nyár, vége van az ovinak! De az ovisoknak még nem kell elbúcsúzni egymástól. Amíg anya és apa dolgoznak, ők a Palacsinta táborban mulatnak az óvó néni kertjében. Itt annyi mindent lehet csinálni, amit év közben lehetetlen! Fára mászni, térképpel nyomozni, báránykát szelídíteni, patakban tapicskolni, hajót úsztatni és sártengerben dagonyázni. No meg persze sütni-főzni: például palacsintát! A tábor végén pedig nagy-nagy közös tábortüzezéssel és énekkel búcsúznak egymástól és az óvó nénitől. Vadadi Adrienn ovis sorozatának nyári darabja, melyet Pásztohy Panka rajzai tesznek még csodálatosabbá.

3 és 6 éves kor között ajánljuk.

Miloš Macourek – Adolf Born: Matyi és Sári nyaral

Matyi és Sári a világ legizgalmasabb vakációján vesznek részt a varázslatos telefonkagyló segítségével! Minden kívánságuk teljesül, de óvatosnak kell lenniük, mert néha nehéz kiszámítani a kívánságok következményeit. Nem véletlen, hogy rengeteg kalamajkába keverednek – aztán persze mindig megoldják a problémákat, miközben ők is és mi is nagyokat nevetünk. Szórakoztató történet az egész családnak! A cseh Miloš Macourek fantasztikus, okos nyelvezete leköt, magával sodor és folyamatosan mosolyt csal az arcunkra. Alfred Born színes, olykor kétoldalas rajzai még jobban elmerítenek minket ebbe a nem is olyan távoli, mégis varázslattal teli világba. Szöveg és kép tökéletesen egészíti ki egymást ebben a sorozatban.

5 és 10 éves kor között ajánljuk.

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

Berci nem akar nyáron sem karatetáborba, sem nyelvtanfolyamra menni. Igazából nincs semmi máshoz kedve, mint számítógépezni. A szülői ítélet: egy szünidő a nagyinál, vidéken, jó levegőn. Berci nem örül az ötletnek, ám hamar kiderül, hogy nagyinak egy egészen szuper tabletje van, és egyáltalán nem is haragszik a számítógépezésért, sőt, kifejezetten kéri, hogy használják a gépet. Szórakoztató és tanulságos történet, számítógépfüggő gyerekeknek kötelező! Hiszen nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak. Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete nem csak szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma (Illusztrátor: Remsey Dávid)

Mihályi Csongor 9 éves, 2.b-s tanuló. Legjobb barátja Miklósi Miklós, akit egyszerűen csak Duplamiknek becéznek. Csongi eleinte nagyon különcnek érzi magát kortársai között, mert olyan dolgok iránt érdeklődik, amik tapasztalatai alapján mindenki mást hidegen hagynak. Csongi mindent tud a Voyager-2 űrszondáról, ahogy a Föld országairól, fővárosokról, a zászlókról, a dinoszauruszokról, vízi és szárazföldi élőlényekről, valamint a kötött pályás közlekedésről is. Csongi tényleg mindent tud róluk, és nagyon szeret róluk beszélni is. Szerencsére legjobb barátjával jól megtalálják a hangot, Duplamiket ugyanis egyáltalán nem zavarják Csongi furcsa érdeklődési körei, sőt, meglehetősen menőnek tartja azokat. A Mihályi Csongor és az időgyurma tökéletes közös olvasmány 8-10 éves gyerekkel, de akár haladó olvasóknak önálló olvasásra is szuper, izgalmas történetvezetése, szerethető karakterei, varázslattal megspékelt izgalmas világa miatt.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Paulik Móni: Saci és Samu – Végtelen nyár (Buzay István illusztrációival)

Egy nyár, amikor mindenre van idő! Konyhában sürgölődő nagypapa, a kerti fáramászásnál unokákat mentő nagymama. Saci és Samu a korántsem megszokott szerepek szerint élő nagyszülőkkel töltik a vakációt egy kis faluban, ahol egymást érik a kalandok és az új élmények: játékvásár, vízicsata, meglepetés szülinap, a templom felfedezése, találkozás új barátokkal és a szerelemmel. Nyár végén még Vándor is bekopog hozzájuk. Befogadják? Saci és Samu kalandos történeteiben finoman megbújva szokatlan témák is felbukkannak. Hiszen a gyerekek mindenre kíváncsiak: szerelem, vallás, pénz, kivándorlás, családi múlt – a mese jó alkalmat ad nekünk, szülőknek, hogy bátran beszélgessünk ezekről a kérdésekről a saját gyerekeinkkel. Egy igazi családi könyv nem csak a nyári szünetre! Paulik Móni, a nagy sikerű Lili és a bátorság című könyvben már megmutatta, milyen érzékenyen tud a gyerekekhez szólni kényes témákban.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Abszolút legjobb barátnő, abszolút nyár, abszolút titok, ami ebben a könyvben benne van! Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is.

9 és 12 éves kor között ajánljuk.

Molnár T. Eszter és Mészöly Ágnes: Az Emberek Országa - Kalaallit Nunaat

Föld, 2646. Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását. Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb. Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között. Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán. Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

14 és 99 éves kor között ajánljuk.

Kapcsolódó termékek