Könyvek karácsonyra a óvodásoknak

Válogatás a Pagony idei kiadványaiból

Ebben a szemlénkben az idén megjelent, ovisoknak szóló Pagony könyvek közül válogattunk olyan köteteket, amelyek biztosan örömet okoznak a család óvodás tagjainak.

Pásztohy Panka: Pitypang és a hókutya (a szerző rajzaival)

A kicsik egyik kedvenc sorozatának legújabb részében egy unalmasnak induló délutánba csöppenünk: szakad az eső, Lili pedig úgy érzi, minden lehetséges játékot kipróbált már...

Megkeresi anyát, és hamarosan már régi fotókat nézegetnek anya kiskorából. Lilinek megakad a szeme egy fotón: a kislány-anyu egy akkora hóember mellett áll a képen, amekkorát Lili még sohasem látott! Kicsit el is szomorodik, amiért náluk csak eső esik. Aztán kiderül, hogy anya tarsolyában is lapulnak szuper ötletek, és hamarosan a konyha közepén díszeleg a soha el nem olvadó hóember! Kisvártatva megérkezik apa is, és egy Igazi Hógolyót nyom Lili kezébe! Lehetséges, hogy miközben ők anyával játszottak, észre sem vették, hogy odakinn is eleredt a hó?

A Pitypang-sorozat varázsereje pontosan abban rejlik, hogy egyszerre valóságosak és meghitten mesések a történetei. Hétköznapi eseményeket dolgoz fel, de az igazán meghatározó gyerekkori emlékek ezekből az élményekből születnek, az együtt töltött idő, a közös játék fontos alapot ad a gyerekeknek a későbbi életükhöz.

A könyvet 3 és 8 éves kor között ajánljuk.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére (Egri Mónika rajzaival)

Babarókát nem rendítette meg különösebben, hogy hamarosan kistestvére lesz. Csak Mamaróka lett egyre szélesebb, és nem ivott kávét reggelente. Amikor azonban kiderült, hogy elköltöznek, Babaróka halálra rémült. Így kezdődik az immár negyedik Babaróka kötet, ami megint ismerős helyzetekkel foglalkozik: költözés, új ház, új környék, új szomszédok – és még a szeretett Kölyökörzőtől is meg kell válni! Aztán megszületik Apróka – a szülők fáradtabbak, türelmetlenebbek, nem jut annyi idejük a nagy és okos Babarókára, mint előtte.

Végül persze minden a helyére kerül, hiszen ahogy azt Kiss Judit Ágnestől megszoktuk, minden problémához kedvességgel, megértéssel, türelemmel közelít – Egri Mónika rajzai pedig most is, mint mindig, bájosak, érzékenyek, otthonosak. Igazi összebújós, családi mesekönyv! A rókacsalád történetei nem egy elérhetetlenül tökéletes és harmonikus család életének hamis képét mutatják. Felszabadító mesék, amikben senki sem hibátlan és tévedhetetlen, mégis megkérdőjelezhetetlen a köztük lévő szeretet.

3 – 6 éves kor között ajánljuk.

Heike Vogel: Miért nem a tengerben élnek a tengerimalacok? (Petra Maria Schmitt és Susanne Orosz rajzaival)

Folytatódik a hiánypótló, mesés ismeretterjesztő sorozat, a Történetek kíváncsi gyerekeknek. Ti tudjátok, miért nem esnek le a csillagok az égről, és miért van annyi homok a sivatagban?Elgondolkoztatok már azon, hogy miért nem a tengerben élnek a tengerimalacok? Újabb izgalmas kérdések, újabb mesés válaszok kerülnek elő a könyvben. Ezekben a történetekben, a gyerekek számára is könnyen érthetően, újabb izgalmas tényeket tudhatunk meg a világról. A történetek valószerűek és természetesek, ebben sokat segít, hogy a szerzők nem igyekeztek erőltetetten egy állandó szereplőgárdára építeni. Minden sztoriban más gyerekekkel és felnőttekkel találkozunk, így az olvasónak jólesik azt látni, hogy sokféle gyerek sokféleképpen érdeklődik, kinek-kinek más az érdeklődési köre, de egyben hasonlóak: ugyanolyan kíváncsiak, mint ők.

3 – 6 éves kor között ajánljuk.

Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék a barátságról

A népszerű 3-5-8 perces mesék sorozat legfrissebb kötete igazi aduász: a barátság mindenkit foglalkoztat, a legkisebbek életének is meghatározó része. Ebben a könyvben csupa olyan mesét olvashatunk, amikben barátságokról van szó: akad veszekedős-kibékülős nyomozás, félős kislány a játszótéren, aki senkit sem mer megszólítani és egy néni, aki folyton egyedül üldögél egy padon... egészen addig, amíg szóba nem elegyedik egy kisfiúval, és ki nem derül róla, hogy remek játszópajtás. De felbukkan benne a féltékenység is, erre is találhatunk megoldást a könyvben, egyszóval a barátság minden aspektusát körüljárjuk, ellenállhatatlanul mesés, kedves köntösben.

Rengeteg szuper beszélgetésre is lehetőséget adnak nektek ezek a kis sztorik. Megmutatják, hogyan lehet konfliktusokat elsimítani, félreértéseket megbeszélni vagy éppen legyőzni a barátkozással kapcsolatos félelmeket – ugyanakkor cseppet sem didaktikusak. A mesék mind-mind viccesek, szórakoztatóak és a szívhez szóló üzenetük biztosan megérinti a kis olvasókat is.

4 – 8 éves kor között ajánljuk.

Igaz Dóra: Ádám és a dzsúdó (Endrődi Kata rajzaival)

Ádámnak nem megy könnyen az iskola. Nagyon jó tanuló, mindig minden házija készen van, mégis szinte mindennaposak a beírások az ellenőrzőjében. Futkározik a folyosón, belebeszél a matekóra közepébe, nem tud nyugton ülni. Pedig matekból jó, és a helyesírással sincs gondja, de folyton rá kell szólni. Pedig ő nem rosszalkodik, csak hát olyan nehéz sokáig egy helyben ülni! Amikor aztán egy dzsúdóedző elmeséli az osztálynak, hogy nála sokat kell futni, ugrálni, küzdeni, és akinek sikerül eldobnia a másikat, annak szidás helyett dicséret jár, Ádám rögtön tudja, hogy ezt ki kell próbálnia! Ki tudja, talán a sok mozgás mellett a padban is könnyebb lesz nyugton maradni… És az edzések nem várt hatással vannak Ádám életére: szép lassan rájön, hogy a sport nem csupán a mozgás öröméről és a győzelem hajszolásáról szól, hanem egy egészen új életfilozófiát is nyerhet vele. A kitartás, az elhivatottság olyan fogalmak, amik az ő életének eddig nem voltak szerves részei. Példának okáért az első edzés után, amikor megtudja, hogy a fekete öv annak a jele, hogy igai profi dzsúdóssal van dolgunk, nemes egyszerűséggel kicseréli saját fehér övét egy feketére. Győző bácsi szerencsére megértő szigorral terelgeti a kisfiút, aminek eredményeképpen Ádám az első versenyén már igazi sportolóként vesz részt, aki nem csupán saját pillanatnyi sikerét tartja szem előtt, hanem örülni tud csapattársai győzelmének is.

4 – 8 éves kor között ajánljuk.

3-5-8 perces téli mesék – magyar szerzőktől (Szimonidesz Hajnalka rajzaival)

Milyen lenne, ha az egész telet megünnepelnénk? A karácsony még a nagymamákkal együtt is csak néhány napig tart, de annyi sok téli nap van még előtte, és főleg utána! És azokon a napokon is történnek érdekes dolgok, amikről érdemes meséket olvasni. Begyújthatunk a kisházban a kemencébe, elvihetjük a kutyánkat síelni, elővehetjük a kamrából a télire eltett kukacos almát. Készíthetünk interjút a pingvinekkel, megkereshetjük Mókus Fülöp elkóborolt kesztyűjét, és ellátogathatunk a titokzatos képesboltba. Izgalmas kalandokat tartogatnak tehát a hosszú téli napok, sőt a karácsony sem mindig úgy sikerül, ahogy várjuk!

Ebben a könyvben olyan sok mese van, hogy egész télen lehet olvasgatni.

Szerzők: Marék Veronika, Kiss Judit Ágnes, Vadadi Adrienn, Szabó Borbála, Berg Judit, Bendl Vera, Igaz Dóra, Molnár T. Eszter, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Wéber Anikó, Zágoni Balázs, Dániel András, Mészöly Ágnes, Szabó T. Anna, Majoros Nóra, Csepregi János, Adamik Zsolt, Stiglincz Milán

4 – 8 éves kor között ajánljuk.

Dániel András: A kuflik és az elveszett folt (a szerző rajzaival)

Világszenzáció! A kuflitörténelemben először: egyetlen izgalmas egybefüggő történet két részben egyetlen kufli-kötetben! Továbbá soha nem látott lények megismételhetetlen vendégszereplése az elhagyatott réten!

Zödön egy tavaszi reggelen épp lehajol a kedvenc virágjáért, amikor egyszer csak RECCS! -- kiszakad a nadrágja! Most mi lesz? A kuflik azonnal törni kezdik a fejüket a megoldáson. Természetesen rengeteg ötletük van, de valahogy egyik sem az igazi, és a nagy próbálkozásban egyszer csak Zödön szeretett rózsaszín foltja is eltűnik! Csakhogy folt nélkül Zödön úgy érzi magát, mint... mint... mint vadsóska levél nélkül! Nincs más hátra, a kuflik elindulnak, hogy foltravalót keressenek valahol az elhagyatott réten… A kufliktól amellett, hogy végtelenül szórakoztatóak, rengeteget lehet tanulni: a valóság többféle értelmezéséről, a szabad gondolkodásról, a képzelet teremtő erejéről és arról, hogy akárki lehet mesehős. Még egy dundi, pattogó, zokniszerű lény is.

2 – 5 éves kor között ajánljuk.

Harcos Bálint: A halandzsarablók (Turi Lilla rajzaival)

Megjelent Harcos Bálint tizenkét rövid mesét tartalmazó, vicces, érzékeny és különleges mesegyűjteménye – amelyhez Turi Lilla készített ugyanennyire érzékeny, vicces és különleges rajzokat.

Harcos Bálint mesekönyvei telis-tele vannak olyan szereplőkkel, akik kicsit kilógnak a sorból, szeretnek álmodozni és nagyon szeretnivalók. Ennek a kötetnek minden egyes meséje egy-egy varázslatos kis univerzumot villant fel, ahol szívesen időznénk hosszabban is akár, de az biztos, hogy jó ideig velünk marad az összes bolondos, kedves szereplő. Kezdve az oroszlánok sörényének nyírására specializálódott sörényfodrásztól egészen Gibrász Fickándorig, a hírneves nyomozóig, aki kizárólag képtelenségeket nyomozott ki, ezért elveszítette az állását.

3 – 6 éves kor között ajánljuk.

Vadadi Adrienn: Dani biciklizni tanul (Pásztohy Panka rajzaival)

Dani mindenkivel jóban van. Ákossal tornyot szokott építeni, Majával hintáznak, Petivel rendőröset játszanak.De ha valami nem megy elsőre, akkor sem adja fel! Kitartóan próbálja hajtani a pedálos biciklit, míg el nem indul vele.

Addig-addig álmoskodik, ásítozik, míg az egész óvoda együtt nem ásít és nevet vele. Majával pedig sülve-főve együtt vannak: a kiskonyhában, az udvaron, sőt, még alvás közben is fogják egymás kezét. Mert nincs szebb, mint egy igazi ovis szerelem!

Vadadi Adrienn meséi a legkisebbek mindennapjairól szólnak kedvesen, megértően. A meséket Pásztohy Panka rajzai keltik életre. Minden ovis polcán ott a helye!

2 – 5 éves kor között ajánljuk.

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! (a szerző rajzaival)

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünket, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?! A válasz kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen…

5 és 9 éves kor között ajánljuk.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! (a szerző rajzaival)

Az alkotással járó tevékenységeket gyakran körüllengi a misztikus tévhit, mely szerint a különböző művészeti ágakat csak azok a szerencsések gyakorolhatják, akiket tehetséggel áldott meg a sors. Szerencsére Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című foglalkoztatókönyve gyorsan és sikerrel oszlatja el ezt a tévhitet. Megmutatja, hogy a rajzolás valójában egy boldog és örömteli időtöltés, amit bárki kipróbálhat – méghozzá sikerrel!

A kisebb gyerekek fejlődésében nagyon hangsúlyos szerepet tölt be a rajzolás. Rendszerint kétéves kor körül kezdik el felfedezni a rajzolás örömét, és az alkotás felszabadító hatását. Sokszor előfordul azonban, hogy megfelelő ösztönzés híján a rajzolás iránti lelkesedés csökkenni kezd, míg végül teljesen megszűnik. Pedig nemcsak a flow élmény miatt fontos, hogy minél többet és minél nagyobb örömmel rajzoljanak, hanem a finommotorikus készségek fejlesztése miatt is, hiszen ezek fejlettsége az iskolaérettséghez is elengedhetetlen. Rajzolás közben fejlődnek a gyerek kézizmai, összehangolódik a szem-kéz munka, a ceruza egyre biztosabb fogása pedig szintén rendkívül fontos szerepet tölt be a későbbi betűrajzolás, folyóírás elsajátításában.

Többek között ebben is segítséget nyújthat Agócs Írisz foglalkoztatója, a Rajzolj egy krumplit!, amit egészen abszurd módon a márciusban kezdődött karanténhelyzet hívott életre.

4-99 éves kor között ajánljuk.

Kapcsolódó termékek