Hogy került a bengáli a hátsókertbe?

Kovács Attilával beszélgettünk

Megjelent Kovács Attila legújabb könyve a Zseblámpás sorozatban! Itt a Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal! A szerző tökéletesen érti a kiskamaszokat, nem is csoda, hiszen ideje nagy részében iskolákban és könyvtárakban tart előadást. Igazi, élő kapcsolata van a közönségével. Ez pedig határozottan érződik a Föld alatti kalandon is, ami nem is lehetne ennél viccesebb, maibb és magávalragadóbb! Olvasd el a szerzővel készített interjúnkat!

fold_alatti_kaland_tigrissel_es_buszokkal_borito_1000px-1.jpgMajdnem minden regényed alsós közönségnek szól. Hogy alakult ez így?

Harmadikosoktól tizenkettedikesekig találkozom gyerekekkel azokon az előadásokon, amiket iskolákban, könyvtárakban tartok. Ez a főállásom, és én lennék a legboldogabb, ha minden korosztálynak tudnék saját könyvet ajánlani, de még nem tartok itt. Mindössze néhány éve írok. A FAKTÉB csak a tizenkettedik regényem. Ami késik, nem múlik!

A Föld alatti kalandot a fiaidnak ajánlod. Ők is megjelentek valamilyen módon a történetben? Esetleg kölcsönadtak néhány tulajdonságot a szereplőknek?

Megkérdeztem a fiaimat, hogy mit olvasnának szívesen és ők valami őrültséget szerettek volna. Aztán láttam a sorozat többi kötetét, beleértve A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délutánt, és máris meg voltam győzve arról, hogy ez egy jó irány. Jó, ha ennek kell jönnie, hát jöjjön! Aztán idegondoltam ezt a kis történetet az utcánk végébe, az erdősávba. Rátkai Kornél (a kötet illusztrátora - a szerk.) azt írta róla, hogy már majdnem mágikus realizmus, és én hiszek neki. Ez a történet bárkivel könnyen megeshet, főleg ha összetalálkozik egy búkával.

Tedd kosárba a könyvet!

Régen jelent már meg regényed, milyen érzés újra egy friss kötetet a kezedben tartani?

Bizony, már majdnem másfél év telt el a Micsoda kalamajka! óta. De ez amúgy sem egy megszokható érzés. Mindegyik kiadványért más miatt izgul az ember, hiszen nem mindegy, hogy milyen lesz a fogadtatása, mit szólnak majd az olvasók, mit szólnak majd a gyerekek. Grancsa Gergővel sokat dolgoztunk rajta, Kovács Eszter pedig biztos kézzel szerkesztette végleges formába a történetet. Óriási szerencsémre Rátkai Kornél fantasztikus köntösbe öltöztette a kéziratot, és mindannyian azt reméljük, hogy nagyon fogják szeretni a takaró alatt rejtőzködő, zseblámpás olvasók ezt a sztorit.

fa2.pngRátkai Kornél illusztrációjaFontos szerinted, hogy egy mai regényben szerepeljen a mobiltelefon és a videómegosztó csatorna?

Nem a mobiltelefon fontos, hanem az a közeg, amivel egy mai gyerek a valóságban is találkozik. Ha olyan vágyai vannak az olvasónak, amilyenek a szereplőnek, akkor könnyebben azonosul vele. Viszont ebben a regényben ennél sokkal tovább kalauzolom az olvasóimat. Nem titkolom túlságosan, hogy azt szeretném megmutatni, mit kezdhet egy gyerek azzal a helyzettel, ha nincs a mobil a kezében, mégis meg kell oldani valami olyan feladatot, amivel még sose találkozott. Tájékozódniuk kell, információhoz jutni és elárulom, a szeplőim nagyon jól veszik az akadályokat!

Olvasd el az első két fejezetet itt!

Miért pont tigris? Hiszen a könyv végén, még azt is említed, hogy nem ajánlott ilyen nagy macskát tartani otthon.

Először mindössze egy vicces, de elvetett ötlet volt a bengáli, aztán mégis meghagytam. Olyan ormótlan nagy, folyton útban van és egyáltalán nem lehet neki megmondani, mit tegyen, teljesen önkényesen befolyásolja a történéseket. Ráadásul az, hogy ott van, több érdekes felismeréshez is vezet a szereplők részéről. Amikor ezeket kitaláltam, akkor már egyáltalán nem akartam volna lemondani erről a hatalmas cicáról.

Te kinek ajánlanád ezt a könyvet?

A kiadó a Zseblámpás könyvek sorozatban, a már önállóan olvasó gyerekeknek ajánlja ezt a kötetet. Mivel kifejezetten ehhez a sorozathoz írtam, már írás közben is figyeltem arra, hogy rövid fejezetek szülessenek, lehetőleg ugyanolyan hosszúak legyenek, így kiszámíthatóvá váljon az esti olvasás hossza. Mindegyik úgy ér véget, hogy felkeltse az érdeklődést a folytatáshoz. Én bármelyik kisiskolás kezében szívesen látnám ezt a könyvet, még úgy is, ha mondjuk a szülővel felváltva olvassák. Sőt, ha az én fiaim elolvasnák, biztos adnék nekik érte 1000 V-buckot.

Rendeld meg!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek