Ismerd meg a Lyukasóra sulis kártyákat!

Bojti Annával és Győri Hannával beszélgettünk

Hamarosan érkezik a Pagony Játékkiadó legújabb sorozata, a Lyukasóra sulis kártyák! Az első darab pedig nem lesz más, mint a Menzacsata nevű, végtelenül vicces partyjáték! A Pagony Játékkiadó főszerkesztőjét, Bojti Annát, és a Pagony Kiadó szerkesztőjét és játékfejlesztőjét, Győri Hannát kérdeztük a sorozatról. Olvass tovább!

Mi adta az ötletet a sorozathoz? Hogy írnátok le a Lyukasóra játékok koncepcióját?

Hanna: Szerettük volna összefogni a beérkezett kisiskolásoknak szóló játékainkat egy témával. Ahogy a könyveknél is nagyon jól működik a Zseblámpás, az Abszolút és a Most én olvasok sorozat, itt is ugyanazt szeretnénk elérni: segíteni a vásárlót a választásban. A Lyukasóra egy minőségi pecsét: olyan játékok tartoznak bele, amelyeket könnyű megérteni, szórakoztatóak, a tematikájuk iskolás és lehetőleg humoros. A csomagolásuk kompakt, és ha nem is egy szünetben, de egy lyukasórában elő lehet kapni őket és le lehet játszani bármelyiket. Témájuk az iskola, hiszen az alsósok fél életüket ott töltik, de a felnőttek is tudnak ehhez kapcsolódni. A sorozathoz Mayer Tamást kértük fel rajzolónak, hogy egy illusztrátor kézjegye is összetartsa a játékokat. Tomi rajzfilmes, humoros, de abszolút művészi minőségű rajzai, kreativitása vonzó ennek a korosztálynak, és mi is nagyon szeretjük.

menzacsata_3d.jpgA sorozat első része a hamarosan megjelenő Menzacsata. Miért éppen ez a társas lett a sorozatnyitó?

Hanna: Egyrészt azért, mert egy kész játékmechanikát kaptunk, másrészt azért, mert nagyon jól tudtunk együttműködni a szerzővel, és szabad kezet adott a témában. A menza témával jó volt dolgozni, mert mindenkiben előhív erős asszociációkat. A magyar menza és menzakaja olyan stabil, megingathatatlan részei a kultúránknak, mint a János vitéz első két sora. A megcélzott korosztály mindennapjainak a része a menza, de a felnőtteknek is humoros.

Anna: Szerintem is jól sikerült a témaválasztás, a menza egyszerre iskolás és univerzális téma. Ezt mi illesztettünk az eredeti játékhoz (ami Pooper Heroes címen jelent meg angolul, és egy magyar játékszerző, Batki Zsolt munkája). Szuper volt azon agyalni, hogy melyek a legikonikusabb menzás ételek, és imádtam a karakterek formálását is. Kedvenceim a konyhás nénik, akik ránk tukmálják az ételeket. Mayer Tamás illusztrátor remek partner volt ebben, nagyon szerethetőre sikerült a játék képi világa.

A Menzacsata már előrendelhető!

Volt a kedvenc társasotok iskolás korotokban?

Hanna: Mi alsó tagozatban nem nagyon társasoztunk az iskolában, hanem az udvaron rohangásztunk, és a tanító bácsink mesélt meg zenélt nekünk. Felsőben pár közös játékra emlékszem: a speed, a svindli, ezek francia kártyával játszandók, az elnök-titkár-jegyző, ami ilyen kántálós partijáték, és a forgózás a tanári asztal körül. A fiúk pedig szerepjátékoztak Mágus kártyákkal. Gimiben ultiztunk, scrabble-öztünk, catanoztunk és rizikóztunk. E két utóbbit nemigen szerettem, ma sem szeretem, szerintem nagyon unalmas játékok, az ultiban lelkesen voltam béna, a Scrabble-ben azt szerettem a legjobban, ha valami nagyon hülye szót sikerült elfogadtatnom a többiekkel. A csúcs a hímtyúk volt, mai napig emlékszem rá, természetesen szóérték-háromszorozóval. A tesómmal meg Capitalyztunk, azt is untam, mindig veszítettem, de jó volt, mert együtt csináltunk valamit. Még egyszerű, kétszemélyes, örökzöld logikai játékokat játszottunk együtt. De a legjobb az volt, hogy a nagypapám minden szombaton nálunk vendégeskedett, és kártyáztunk vagy verbális játékokat játszottunk csendes pihenő után. Nagyon egyszerűeket, römit, rablórömit, ország-várost, betűkirakót, de ő olyan vidámsággal, tréfával adott elő mindent, hogy mindenképp nagyon jó élmény volt. Szerintem ez a társasozás lényege.

Anna: Én általános iskolás koromban szinte egyáltalán nem társasoztam, nem volt hozzá társaságom. Vagyis néha anyukámmal rablórömiztem. Egyszer egy születésnapon találkoztam Az Ezüst tó kincsével, ami annyira megtetszett, hogy elkészítettem a saját verziómat. A Police 07 is elvarázsolt egy nyaraláson, de igazából csak egyetemista koromban kerültem olyan társaságba, ahol ráéreztem társasjátékozás ízére.

Milyen játékokat terveztek még a sorozatba?

Hanna: Reméljük, még sok-sok darabbal bővül a sorozat, egyelőre 3 játék áll sorban, a legközelebbi nyár végén érkezik – több részletet nem árulunk el!

Anna: Én sem árulok el többet :)

Kapcsolódó termékek