Hétköznapok hősei és szerelmesei

Ismerd meg Marék Veronika legelső meséjét!

Marék Veronikát aligha kell bemutatni az olvasóknak. A Boribon- és a Kippkopp-sorozatok néhány kötete biztosan minden család otthonában megtalálható. Az írónő eddigi életműve elképesztően sok címet számlál, és könyveit többek között még japánra is lefordították! Ebből a cikkből megtudhatod, honnan indult ez a nagyszerű karrier. Ismerd meg Marék Veronika legelső meséjét! Itt a Kéményseprő Kelemen!

kemenysepro_kelemen_borito_1000px.jpgA mai gyerekek, már bőven abban a korban születtek, amikor minden családban volt legalább egy autó, minden nappaliban tévé, és a legtöbb kézben mobiltelefon. A nagyszülők azonban egy egészen másmilyen világban nőttek fel. Mi talán már elképzelni sem tudjuk, milyen lehetett az a Budapest, ahol még alig voltak autók, az emberek leveleztek, és ahol bizony lejárhattad a lábadat, ha meg akartál találni valakit, akinek nem tudtad a címét.

A Kéményseprő Kelemen ebbe a korba repíti vissza az olvasót. Bár a szövegben nincs konkrét utalás arra, melyik 20. századi évtizedben játszódik, Szegedi Katalin illusztrációi a hatvanas éveket idézik meg, hiszen körülbelül ekkor születhetett a történet is. Egy mesebeli időutazással a gyerekek visszarepülhetnek a nagyszülők fiatalkorába, élvezhetik a sokkal kevésbé forgalmas, mégis nyüzsgő Budapestet, lélekben együtt táncolhatnak az utcabáli tömeggel, és a kék ruhás lánnyal várhatják a Duna-parton késő estig a kéményseprőt, hiszen akkoriban nemhogy viber üzenetet, még csak sms-t sem lehetett küldeni, hogy “5 percet kések”.

Tedd kosárba!

A Kéményseprő Kelemen azonban sokkal, de sokkal több, mint egy Budapest régi képeken bejegyzés. Egy lírai és érzékeny mesét kaptunk Marék Veronikától hősiességről, szerelemről, kitartásról és reménykedésről, mindezt egy egészen hétköznapinak tűnő történetben, minden tündérmesés csillogás nélkül. Ráadásul úgy, hogy egyszerre szól a nagy ovis korosztályhoz, az iskolásokhoz, sőt, még a felnőttekhez is.

Olvasd el a Marék Veronikával készült interjúnkat!

kepernyofoto-2021-10-05-181626.pngSzegedi Katalin illusztrációjaEz a mese nagyon sokrétű, akárhányszor olvastam, mindig felfedeztem benne valami újdonságot. Elsőre egy imádnivaló szerelmes történet a kéményseprőről és egy kék ruhás lányról, akiket összesodort egy váratlan tavaszi vihar. Ismét elolvasva felmerülhet bennünk, mit is jelent egy pillanat alatt megérezni, hogy valakivel összetartozunk, és hetekig, hónapokig őrizni a szikrát, mert hiszünk a benne rejlő tűzvészben. Később pedig talán azon is elgondolkozunk, kik a hétköznapi hősök, és hogyan bánik velük az átlagember, ha ugyan felismeri őket.

Olvass bele itt!

Kelemen hatalmas vihartól menti meg a városiakat annak az árán, hogy közben bőrig ázik és tüdőgyulladást kap. A sapkáját mégis csak a kék ruhás lány veszi fel a sárból. A többiek túl kormosnak találják. A lány azonban felelősséget vállal a megmentőért, ahogy Kelemen is önzetlenül segített a városiakon. Ez pedig kijelöli őket egymás számára, immár tudják, hogy összetartoznak. Ők azok, akik átlátnak a városi nyüzsgésen – átvitt értelemben, és a mese végén szó szerint is – és észreveszik az igazán fontos dolgokat.

Romantikus lelkeknek is igazi csemege ez a könyv. Legyen az ember fiatal vagy idősebb, a kék ruhás lány kitartása, és a kéményseprő állhatatossága biztosan minden szívet megdobogtat. A mese végén pedig együtt örülhetünk a szerelmesekkel a legmagasabb ház tetején, a városban gyönyörködve.

Szegedi Katalinnal is beszélgettünk a kötet kapcsán. Kattints ide az interjúért!

kepernyofoto-2021-10-05-181406.pngSzegedi Katalin illusztrációjaA Kéményseprő Kelemen amellett, hogy fontos leckéket tanít meg észrevétlenül emberségről, felelősségvállalásról és szeretetről, arra is alkalmas, hogy beszélgetést indítson a gyerekek és a nagyszüleik generációja között. Ha még ez sem lenne elég, Szegedi Katalin varázslatosan gyönyörű illusztrációit kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élvezet böngészni. Nem csupán szépek, de rengeteg elrejtett kis meglepetést találhatunk köztük, melyekről ismét csak jókat beszélgethetünk majd. Kezdetnek menjetek, és kérdezzétek meg a nagyszülőket, ki is volt az a bizonyos Füttyös!

Rendeld meg ezt a csodálatos kötetet most!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek