Marék Veronikával beszélgettünk

Ki is valójában Kéményseprő Kelemen?

Marék Veronika neve még annak is ismerős, aki gyereket sem látott soha. Egy egészen különleges történetet mutatunk most be az ő tollából. Megjelent a Boribon, Kippkopp, és még rengeteg más gyerekkönyv szerzőjének legelső meséje! Az írónővel a Kéményseprő Kelemen kapcsán beszélgettünk. Kattints ide, és olvasd el a vele készült interjúnkat!

kemenysepro_kelemen_borito_1000px.jpegA Kéményseprő Kelemen az egyik legelső írása volt, a ‘60-as évek elején született. Milyen volt akkor Budapest?

A hatvanas évek Budapestje valóban más volt, mint a mai. Még nem árasztotta el a várost a millió autó. Ezért csendesebb volt, és sokkal tágasabb.

Emlékszik még, hogyan született ez a mese? Már akkor tudta, hogy gyerekkönyvíró lesz?

Ezt a mesét az ihlette, hogy akkoriban sok felnőtteknek szóló mesét olvastam. Még nem tudtam biztosan, hogy gyerekkönyv-szerző leszek-e, vagy valami más.

Tedd kosárba a kötetet!

Hogy emlékszik vissza a digitalizáció előtti időkre? Hogyan tartották a kapcsolatot egymással?

Barátainkkal, szerelmeinkkel háromféle módon kommunikáltunk: vezetékes telefonon, postán küldött levelekkel, vagy személyesen látogattuk meg egymást. Ha valakinek nem voltak meg az adatai, azért csak bolyongani lehetett össze-vissza. Nem volt facebook, sem más egyéb.

Olvass el egy cikket a Kéményseprő Kelemenről itt!

kepernyofoto-2021-10-05-181626.pngSzegedi Katalin illusztrációjaMit jelent önnek ez az ég és föld közötti alak? Ki a kéményseprő? És vajon miért veszi fel éppen a kék ruhás lány a sapkát, mikor senki más nem?

A kéményseprő számomra hős, aki meg akarja menteni a város lakóit a szörnyű vihartól. A sapkáját viszont, amit ledobott, senki nem szedi fel a sárból. A kék ruhás lány az egyetlen, aki érzi: méltatlan dolog kint hagyni az esőben. Ahogy Kelemen felelősséget vállal az emberekkel, a lány is felelősséget vállal az ismeretlen megmentővel.

Egy kérdés erejéig tekintsünk a jövőbe! Dolgozik most valamilyen könyvön? Milyen mesére számíthatnak öntől a gyerekek legközelebb?

Karácsonyi Boribon-mesén dolgozom. Remélem, a héten nyomdába kerül. Izgulok, mit szólnak majd hozzá a kicsik - és a nagyok...

Rendeld meg!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek