Radovár Árnyai

Marloes Morshuis legújabb, letehetetlenül izgalmas disztópiája!

A disztópiák korát éljük - nem szeretnénk nagyon messzire vinni ezt a gondolatmenetet, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a kamaszregények műfajain belül ez viszi a prímet az utóbbi időben. Na de miért? És mi újat adhat még a témában jártas olvasónak a frissen megjelenő Radovár árnyai? Elmeséljük!

Miért szeretjük annyira a disztópiákat? Mert az kétségtelen, hogy hatalmas népszerűségnek örvend a műfaj, nem csak a kamaszok, a felnőttek is szinte falják ezeket a regényeket.

Az biztos, hogy a jövőn mindenki szokott gondolkodni. Milyen lesz vajon az élet 10, 20 vagy akár 150 év múlva a Földön? Lesz-e élet egyáltalán…? Megannyi kérdés, és az biztos, hogy a disztópiák szerzőinek különböző válaszai felcsigázzák az olvasót, aki egyre több és többféle teóriáról szeretne olvasni.

Itt hosszabban is írtunk a legszuperebb disztópiákról!

radovar_arnyai_borito_1000px.jpgA Radovár árnyai több szempontból is különösen érdekes kötet. Sok mindenhez lehet hasonlítani témájában, de leginkább hangulatában. Többek között az 1984 és az Éhezők Viadala is felmerült, miközben beszélgettünk róla, főleg a bezártság, állandó megfigyeltség, kontrollvesztés kapcsán.

Marloes Morshuis holland szerző még magánkiadásban, saját költségén jelentette meg első regényét, de hamar felfigyeltek rá, és mostanra már az egyik legnépszerűbb holland kortárs gyerekkönyvszerzővé vált. A Radovár árnyai a harmadik regénye, és ebben egy olyan jövőt vázol fel, amiben egészen biztosan nem szeretnénk élni.

Olvass bele a regénybe!

Radovár egy fiktív ország, Radovia fővárosa, ami első ránézésre több mint kellemes helynek tűnik, azonban a mélyben - szó szerint is - rengeteg szenvedés és piszkos titok lappang. Radovár felhőkarcolói ugyanis sokkal inkább hatalmas börtönök, mint otthonok. Jona Berger is egy ilyen felhőkarcolóban, a Csillagfényben él a családjával. Korábban egy kedves kis faluban laktak, de a jövőjük biztosítása érdekében költözniük kellett.

A Csillagfény szabályai szigorúak: mindenki állandó megfigyelés alatt áll, az épületet elhagyni tilos, és egy pontozásos rendszer alapján juthatnak feljebb a családok a társadalmi ranglétrán. Aki szabálykövető, pontokat kap, aki viszont bármilyen hibát, rendbontást követ el, lejjebb zuhan a tabellán. Az ott élő emberek szinte olyanok, mint a beprogramozott robotok.

Jona hamar átlátja ezt a rendszert és egyre nehezebben viseli a szorítását, de a családja előrejutásának érdekében igyekszik kitartani. Arra, hogy nem lehet így élni, akkor döbben rá végleg, amikor megismerkedik a Radovár alatti titkos járatokon át közlekedő Kiliánnal és barátaival, akik az ellenállást képviselik…

Tedd kosárba!

A Radovár lehetetetlenül izgalmas regény! Filmszerűen pörög, ugyanakkor lassan, lépésenként tárja fel a rendszer működésének egyre nyomasztóbb részleteit. Az olvasó Jonával együtt fedezi fel a Csillagfény titkait, és a mi mellkasunkban is egyre nő a szorítás, ahogy halad előre a cselekmény.

De a történet reményt is ad. Jona, Kilián és a többi fiatal bátorsága és vakmerősége kell ahhoz, hogy az elnyomó rendszer megroppanhasson, és egy boldogabb életnek legalább a lehetősége megteremtődjön. Mindenkinek szívből ajánljuk, aki szereti a pörgős, ugyanakkor összetett és elgondolkodtató történeteket.

Itt találod a regényt!

Bertók Eszter ajánlója.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Milyen jövő vár ránk?

  • Olvass bele a Radovár árnyaiba!