Mától csak verseket olvass!

25 vers egy különleges kötetben

Az Útikalauz a vershez című legújabb Tilos az Á kötet 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a költészet igenis mindenkihez és mindenkiről szól. A szerző, Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, ő a Magyartanárok Egyesületének alelnöke is, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Kötetében közös gondolkodásra sarkall, és nem életrajzi információkkal tömi az olvasó fejét. Érezni és érteni segít a költészetet, nem feleltet belőle. És ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez (Gráf Dóra illusztrációival)

Egy kalauzt tart a kezében az olvasó, mely a versek világába nyit kaput: célja, hogy hogy segítsen felfedezni magukat a szövegeket, elvezet az egyik verstől a másikhoz, a harmadikhoz, negyedikhez.

A kötet nem tartalmaz életrajzi adatokat, nem mesél el különböző érdekességeket és történeteket az egyes költőkről és versekről, hanem egy igazi útikalauzhoz hasonlóan inkább kommentálja, magyarázza azt, amit olvasunk, felhívja a figyelmet egyes szavakra, fordulatokra, mondatokra, megoldásokra, és ezekből a megfigyelt részletekből áll össze a kép.

A szerző furcsa sorrendet választott, a versek a terjedelmét használja vezérfonálnak. A kötet egy egyetlen szóból álló verssel (Weöres Sándor: Tojáséj) kezdődik, majd néhány szó, aztán már egy verssor, kettő, három, négy, később pedig egész versszakok és versszaksorozatok következnek, amíg a kötetben tárgyalt leghosszabb versig (Arany János: A hamis tanú c. balladája) eljut az olvasó. Az olvasás során így kiderül, hogy nem mindig nehezebb megérteni egy hosszabb verset, mint egy rövidebbet.

A gyűjtemény a teljes magyar költészetből merít, melyből huszonöt verset válogatott össze a szerző. A költők részben a legnagyobb klasszikusok közül, részben a legkiválóbb kortársak közül kerültek ki, így a költészet sok arcát felfedezhetjük a kiválasztott szövegek segítségével. Többek között Weörös Sándor, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Kemény István, Nádasdy Ádám, Varró Dániel és Rakovszky Zsuzsa szövegeivel találkozhatunk. A versek között találunk szerelmes és politikai témájút, halálról, fájdalomról, gyerekkorról vagy ifjúkorról szólót, de humoros költeményeket is olvashatunk.

Az Útikalauz a vershez mindenkihez szól, legyen az diák, felnőtt, kamasz, tanár, hiszen egy-egy verssor mindannyiunkat megérintett már. Emellett kiválóan alkalmas arra is, hogy gimnáziumi magyarórákon használják a tanárok.

A kötet esztétikailag is különleges, hiszen a könyv illusztrátora-grafikusa, Gráf Dóra  vizuálisan igényes könyvet alkotott: a képi asszociációk nemcsak kapcsolatokat teremtenek művészeti ágak között, de azt is tökéletesen megmutatják, mit jelent a szabad és kreatív, de a szöveg közelében maradó egyéni értelmezés. A könyvben archív fotók, festmények, képzőművészeti alkotások is találhatók.

Dragomán György így ajánlja a kötetet:

"Ne mondd, hogy nincs időd verset olvasni, egy vers, az két perc, három perc, ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen, és amúgy, semmi a világon úgy meg nem éri a ráfordított időt, mint a vers, mert ez alatt a két perc alatt megváltozhat az életed, ha hagyod, hogy a szöveg megérintsen, ha megfelelő pillanatban és lelkiállapotban talál el, valósággal átprogramozza az agyad, jobban mint bármilyen drog vagy bármilyen gyógyszer, kiránt a valóságból, felráz, magadhoz térít, egy pillanatra átröppent valaki másnak az agyába, egy villanásnyira másként fogsz gondolkozni, olyat látsz és érzel, amit egyébként sose láttál és éreztél volna, és utána ez az élmény is veled marad, úgy fogsz emlékezni a pillanatra, ahogy egyébként nem emlékeztél volna rá. Ne mondd, hogy nem érted, elég ha elolvasod, nem elemezni kell, elég odafigyelni rá, hagyni, hogy működjön, hogy hasson – Fenyő D. György nagyszerű könyve pontosan erre való. Megmutatja, hogy működnek a versek és hogyan lehet használni őket, ezzel segít megőrizni a józan eszünket és segít élni."

BEMUTATÓK:

Az új kötettel és a szerzőkkel a 92. Ünnepi Könyvhéten is lehet találkozni: 2021. szeptember 2-án, csütörtökön 17.30-tól bemutatkozik Fenyő D. György: Útikalauz a vershez c. kötete. A szerzővel és Gráf Dóra illusztrátorral Szabó T. Anna és Vinczellér Katalin beszélget Vörösmarty téri színpadon, majd 18.30-tól a szerzők dedikálják a kötetet a Pagony standja előtt, a Dunakorzón.

A könyv bemutatója 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 17 órakor lesz a Bartók Pagonyban (Budapest, XI, Bartók Béla út 5). Fenyő D. Györggyel, a könyv szerzőjével, és Gráf Dórával a kötet illusztrátorával Vinczellér Katalin magyartanár beszélget. 

Beleolvasó a könyvbe

Interjú a szerzővel

Kapcsolódó termékek