Banán a fülben és lábat növesztő tojás

Ismerjétek meg A banánfüles fiút!

Michael Rosen az angol gyerekirodalomban nagyjából olyan, mint nekünk Csukás István vagy Janikovszky Éva. Magyar nyelven A banánfüles fiú az első könyve, amit olvashattok, ráadásul Szabó T. Anna csodálatos fordításában. Olvassátok el, mi miért szeretjük ennyire, és miért vagyunk biztosak benne, hogy ti sem lesztek ezzel másként!

Michael Rosen nevét a magyar gyerekek és szüleik jó eséllyel még nem ismerik, ezért különös öröm számunkra, hogy végre magyar nyelven is megjelent egy kötete, A banánfüles fiú.
Rosen Angliában az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyerekkönyv szerző, több mint 140 könyve jelent meg, és számtalan díj birtokosa.

A banánfüles fiút pedig Szabó T. Anna csodálatos fordításában olvashatjátok, akinek nevét Rosennel ellentétben biztosan jól ismeritek, hiszen egyike a legismertebb kortárs magyar szerzőknek.

a_bananfules_fiu_borito_1000px.jpgMindannyiunknak ismerős érzés, amikor káoszba fullad a reggeli, a gyerekek egymást idegesítik - vagy épp minket, beteg és nyűgös a gyerek, és már azt sem tudjuk, merre vagy az előre... Máskor békésen fekszünk együtt és mesét olvasunk elalvás előtt. Egyszóval: mindennapi események, amikből az életünk áll. Sokszor meghitt, máskor kissé idegőrlő pillanatok.

Van viszont egy dolog, ami az élet minden területén elengedhetetlen, de ha az ember gyereket nevel, akkor maximálisan szüksége van rá. Ez pedig nem más, mint a jól fejlett humorérzék.
Szerencsére Michael Rosennek bőven jutott belőle, és A banánfüles fiú segítségével mi is könnyebben tudunk majd nevetni magunkon és a sokszor abszurd helyzeteken, amik elé az élet állít bennünket.

Itt belenézhetsz a könyvbe!

A banánfüles fiú vicces, rövid, versbe szedett életképek sorozata, megfűszerezve egy nagy adag gyermeki fantáziával. Nevezhetjük kissé abszurdnak is, de a gyerekek jó eséllyel nem tartanák annak, hiszen az ő képzeletük még sokkal szabadabb. Számukra a lábat növesztett tojás, amit apa kerget pizsamában az utcán vagy a fülbe dugott banán inkább vicces gondolat lesz, mint furcsaság. A szerző sokszor kiszól a kis olvasókhoz is, ezzel egy kicsit interaktívvá téve az olvasás élményét.

Kosárba teszem!

grahamturner.jpgMichael Rosen /Graham Turner fotójaNem mehetünk el szó nélkül az illusztrációk mellett sem, hiszen elválaszthatatlanul szerves részét képezik a könyvnek. Quentin Blake mozgalmas, karikatúra-szerű rajzai keltik életre a történeteket. Nem mellékesen ő valóban karikaturista, és számos Roald Dahl-könyvet is illusztrált. Dahl úgy nyilatkozott róla, hogy ő napjaink legjobb gyerekkönyv-illusztrátora. Ha szeretitek Roald Dahl könyveit, akkor nem kétséges, hogy A banánfüles fiút is imádni fogjátok, hiszen hasonlóan mókás, képzeletünket megmozgató művekről van szó.

Most, hogy a családok lényegesen több időt töltenek együtt, mint korábban, még nagyobb szükségünk van egy kis nevetésre. A banánfüles fiú nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is segít majd kiszakadni a mindennapokból és jót szórakozni magunkon. A kötet egyébként nem csak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szuper ajándék lehet, pláne, ha az ajándékozott rendelkezik némi öniróniával.

Reméljük, hogy sok-sok Rosen könyvet olvashatunk majd a jövőben, mert biztosak vagyunk benne, hogy legalább annyira fogjátok szeretni ezt a kötetet, mint amennyire mi rajongunk érte! 5 éves kortól felfelé bátran ajánljuk mindenkinek!

Tedd a kosaradba itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • A banánfüles fiú